Balıkesir Merhaba Gazetesi

Antibiyotikler Nasıl Kullanılmalı?

Antibiyotikler Nasıl Kullanılmalı?
24 Şubat 2015 - 0:04

Genel

Bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlarda kullanılan antibiyotikler, genelde grip olan kişiler tarafından da kullanılıyor. Ancak Asri Eczanesi sahibi Eczacı Serkan Sarı, antibiyotik ilaçların gripte etkisiz olduğunu, hatta bilinçsiz bir şekilde kullanılan antibiyotiklerin kişilerde antibiyotik direncine yol açtığını söyledi.

Sarı antibiyotik kullanımı ile ilgili açıklamasına şöyle devam etti; “Antibiyotik kullanımı yanında muhakkak probiyotik takviyesi kullanılmalı, mümkün ise de multivitamin ile desteklenmelidir. Vitamin ve probiyotik takviyeler devlet tarafından ödenmemektedir. Destekleyici tedavi statüsünde olmasından dolayı devlet ödeme kapsamında yer vermiyor. Amma velâkin bu ürünlerinde ödeme kapsama alınması doğru olanıdır. Konuyla ilgili ciddi çalışmalar devam etmekte. 10-15 liradan başlayan vitamin ve probiyotik takviyeleri mevcuttur .içeriğinin yoğunluğuna göre fiatları da değişmektedir.”

“Antibiyotik, bazı bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılarak bakterileri öldüren, üremesini durduran ilaçlardır. Bu enfeksiyonlardan oluşan çeşitli semptomların ve ona bağlı merkezi sistemik etkilerin düzelmesini sağlayan ilaçlardır. Genelde en korkulan şey lokal etkili bir enfeksiyonun sistematik yayılmasıdır, mesela basit bir faranjit iltihabının ilerleyerek akciğerlerimize zarar verecek bir enfeksiyona dönüşmesidir.Bu durumlarda etkene yönelik tedavi yapılması gerekir. Grip olunca genelde antibiyotiğin kullanılmaması gerekiyor çünkü antibiyotikler virüslerde etkisizdir. Her ateşi olan kişinin,bakteriyel bir enfeksiyonu olduğunu zannederek antibiyotik içmemesi gerekir. Böyle bilinçsiz kullanımlarda antibiyotik etkisiz olduğu gibi bir de ağız , bağırsak ve başka bölgelerdeki yararlı bakteri florasını bozuyor; ayrıca antibiyotik direncinin gelişmesine de neden oluyor. Antibiyotik kullanımına bağlı olarak bozulan bu bakteri florası ; mantar enfeksiyonu oluşumuna veya ishale da sebep olabilir. Gripte istirahat etmeli bol bol sıvı tüketmeli ve beslenmeye dikkat edilmelidir. C vitaminden zengin gıdalar alınmalı ve bağışıklık desteği ürünler ile desteklenmesi gerekir. Ama ciddi bir komplikasyon geliştiyse, kişinin ateşi düşmüyorsa mutlaka hekim kontrolünden geçmesi gerekiyor.

Koruyucu hekimlik-koruyucu tedavi ön planda olmalı

“Biz genelde koruyucu hekimlik, koruyucu tedavinin daha ön planda tutulmasını öneriyoruz. İlla hastalık döneminde değil, hastalanmadan önce de bunun için gerekli tedbirlerin alınması mantığını ön plana taşımalıyız. Biz artık hastalıkla mücadele eden değil hastalıklardan korunan bir toplum olmalıyız. Aslında doğru olanı da budur. Gerek beslenme, gerek yaşam tarzımız gerekse bireysel destek tedavileriyle yaşam tarzımızda sporun yer alması gibi dengeli beslenmeyi içinde barındıracak bir rol modeli hastaların kendi hayat prensibine adapte etmeleri gerekiyor. Antibiyotik kullanmak ya da kullanmamak değil önemli olan konu biz hasta olmamak için ne yapmalıyız , koruyucu ne gibi tedbirler almalıyız bunun mücadelesini vermeliyiz.

Gereksiz ve yanlış kullanılan antibiyotikler ne gibi sorunlara yol açar?

“En başta antibiyotik direnci gelişir yani içilen antibiyotiğe karşı bakteriler kendilerini nasıl koruyacakları konusunda yapı değişikliği yaşarlar bu sebep ile daha sonra kullandığımız bu antibiyotik artık etkili olmaz . Bir diğer sorun ağızdaki flora ortamı bozulduğu için ağızda yaralar meydana gelir. Bağırsaktaki bakteri florasını bozabilir bunun sonucu da ishallere neden olur. Bağırsakta yaptığı bu tahribat ölümcül olabilecek su ve mineral kayıplarına yol açar. Ayrıca vücuttaki bu bakteri florasında yaratmış olduğu tahribat mantar enfeksiyonlarının gelişmesine neden olabilir yada mevcut enfeksiyonun ilerlemesine sebep olur. Bu konuya örnek olarak en çok bayanlarda antibiyotik kullanımı esnasında gelişen vajinal mantar enfeksiyonlarını gösterebiliriz. Bunun dışında bilinçsiz kullandığımız ilaçlar alerjik reaksiyonlara da neden olabilir bu alerjiler hayati tehlike yaratabilir.

Antibiyotiğe karşı direnç kazanmak nedir?

“Bilinçsiz ilaç kullanımıyla beraber alınan antibiyotiğe karşı zırh oluşturuluyor. Bakteri bu ilacı tanıyor ve bakteri hücresinde birtakım yapısal değişiklikler oluyor. O nedenle bilinçsiz ve düzensiz ilaç alımı yapılmamalıdır. Bilinçli ve kontrollü şekilde antibiyotik kullanımı olmalı ve komşular birbirlerine şeker takdim eder gibi ilaç önermemelidir. İlaçlar kişiye ve hastalığa özel olarak sağlık uzmanı doktorlar tarafından karar verilmelidir.”

Antibiyotik tedavisinde mutlaka probiyotik alınmalı mıdır?

Antibiyotik tedavisinden bağırsaktaki ve vücudumuzda ki yararlı bakteriler de etkilenir. Bun nedenle probiyotik diye ifade ettiğimiz bu yararlı bakterileri vücudumuza dışarıdan almamız gerekir bu oluşan eksiği dışarıdan tamamlamalıyız.

CİLDİNİZİN NEME İHTİYACI VAR

Cildin yumuşak ve dayanıklı olması için neme ihtiyacı vardır. Ancak, kış aylarında bu nemi tutabilmesi zor olur. Soğuk kış günlerinde cildimiz için nemi saklayan, hasar engelleyici ürünler kullanmalıyız diyen Asri Eczanesi Cilt Bakım Uzmanı Dilek Kılıç, şu tavsiyelerde bulundu;

Banyo yapmak ve havluyla çok iyi kurulanmak da, cildin nemini alan nedenlerdir. Banyo yapmak cilde geçici olarak nem verir ama cildin koruyucu yağlı tabakasını alarak uzun vadede daha çok nem kaybına neden olur. Bunun yanında kimyasallar, kozmetikler ve bazı ilaçların kullanımı da kuruluk sebebi olabilir. Sigara kullanımı da cildi besleyen kılcal damarları daraltarak yeterince oksijen ve besleyicilerin taşınmasını engeller. Kuruluğa ve cildin doğal görünümünü bozarak kırışıklıkların oluşmasına yol açar.

Kimlerde cilt kuruluğu görülür?
Cilt kuruluğu herkeste görülebilir; özellikle yaşlılıkta artar. Ayrıca tiroid problemleri, diyabet ve egzama, sedef hastalığı, atopik dermatit gibi bazı cilt hastalıklarının seyrinde kuruluk en belirgin bulgulardan biridir. Ayrıca kadınlarda erkeklerden daha fazla oluştuğu ve şikâyetlerin menopozdan sonra arttığı gözlenmiştir.

Mevsim değişiklikleri cilt kuruluğu üzerinde etkili midir? 

Mevsim değişiklikleri cilt kuruluğuna sebep olabilir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi kışın kuruluk artar ama yaz aylarında da çok güneş altında kalan kişilerin ciltlerinde, diğer zararlı etkilerle birlikte çok ciddi oranda cilt kuruluğu da oluşur.

Soğuk ve sıcak, ciltte nasıl etkiler yaratır?
Çok sıcak kadar çok soğuk da ciltte kurutucu etki yapar. Ayrıca ani ısı değişikliklerinden de kaçınmak gerekir. Soğuk etkisiyle cilt yüzeyindeki nem kolaylıkla yok olur. Eğer rüzgâr da eklenirse kuruluk tablosu çok daha rahatsız edici hale gelebilir.

Cilt bakımları kişiye özel yapılmalıdır. Çünkü her kişinin cildi farklıdır.

Cildimize uygun doğru cilt bakım ürünleri için eczanelerinizden alacağınız dermo kozmetik ürünleri tercih etmeliyiz. Size en yakın sağlık danışmanınız eczacınızdır.

HAZIRLAYAN: SEVDA KAYGISIZ

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.