Özel Haberlerİlçe Haberleri

Araç Alırken Bunlara Dikkat! En Az Yakan Araçlar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araba tamiratında 40 yılı aşkın tecrübeye sahip olan 58 yaşındaki Kenan Güner, gazetemerhaba.com'a özel verdiği röportajda, araç alımında dikkat edilmesi gereken noktaları ve en az yakan araçlar hakkında kritik ipuçlarını paylaştı. Güner'in tecrübeleri, araç sahiplerine rehber olacak nitelikte. İşte Kenan Güner'in tavsiyeleri ile hem bütçenizi hem de aracınızı korumanın yolları.

Araç Alırken Bunlara Dikkat! En Az Yakan Araçlar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arac Alirken Bunlara Dikkat En Az Yakan Araclar Ve Dikkat Edilmesi Gerekenler 1
Araç Alırken Bunlara Dikkat! En Az Yakan Araçlar Ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

En Az Yakan Araçlar Serisi

Kenan Güner, “En az yakan araçlar arasında ilk sırada Hyundai Accent Blue 1.5 CRDi ve 1.6 CRDi motorları var. Bunlar hem az yakar hem de dayanıklı motorlardır,” dedi. Ayrıca, Renault 1.5 DCI motorlarının da az yakan motorlar arasında yer aldığını belirterek, “Ödül almış motorlardır,” diye ekledi.

“Ford Fiesta 1.4 TDCi ve 1.5 TDCi motorları ile Ford Focus 1.5 TDCi, 1.6 TDCi motorları da yakıt tasarrufu sağlayan motorlardır,” diyen Güner, Toyota Corolla ve Yaris 1.4 D4 motorlarının yakıt alımında unutulacak kadar az yakan arabalar olduğunu ifade etti.

Hangi Motora Sahip Araçlar Alınmalı?

Kenan Güner, “En dayanıklı, sağlam ve yakıt konusunda az yakan motorlar arasında birinci sırada Fiat’ın ürettiği 1.3 Multijet motorlar var. Hem sağlam hem dayanıklı hem de az yakar ve ödül almış motordur bu,” dedi.

“İkinci olarak Renault’un 1.5 DCI motorunu öneriyorum,” diyen Güner, Peugeot ve Citroen gruplarının 1.6 motorlarının da yakıt konusunda verimli ve dayanıklı olduğunu belirtti.

Volkswagen’in 1.9 PD ve 1.6 J motorları hakkında ise, “Bunlar çok sağlam motorlardır ve müşterilere tavsiye ettiğim motorlardır. Üstelik yakıt konusunda da gayet verimlidirler” dedi.

Arac Alirken Bunlara Dikkat En Az Yakan Araclar Ve Dikkat Edilmesi Gerekenler 2

Dikkat Yakıt Katkısından Uzak Durun!

Yakıt katkısı konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Kenan Güner, “Özellikle dizel araçlarda yakıt katkısını 100.000 km’nin altındaki olan araçlara biz öneriyoruz. Bunun üstündeki olan araçlarda yakıt deposunun dibinde tortu, çamur ve birikinti olduğu için yakıt katkısı bu deponun dibindeki pisliği yukarı kaldırıyor. Bu pislik de pompasını ve enjektörünü, rail hattını, yakıt sistem borularını komple bozuyor” dedi. Bu nedenle, yakıt katkısı yerine serviste gerekli temizlik işlemlerinin yapılmasını tavsiye ediyor.

V Motorlu Araçlar Alınır mı?

Kenan Güner, V motor serisinin güçlü ve performanslı olduğunu ancak 150.000 km’den sonra sorun çıkarabileceğini belirtti. “V motorlar V4, V6, V8, V10, V12 olarak sıralanıyor. Günümüzde kullanılan Audi, Mercedes, Porsche bunlar 3000 motor V6 motorunu kullanıyor. Fakat V motorların yararları olduğu kadar zararları da vardır. 150.000 km’den sonraki V motorlar sıkıntı çıkartıyor. O yüzden 150.000 km’den sonraki V motorların alımını tavsiye etmiyorum” dedi.

Arac Alirken Bunlara Dikkat En Az Yakan Araclar Ve Dikkat Edilmesi Gerekenler 3

Uzak Durulması Gereken Dizel Araçlar

Kenan Güner, uzak durulması gereken dizel araçlar hakkında da uyarılarda bulundu. “Başta gelen dizel araç Chevrolet Captiva’dır. Bu arabanın ne enjektör sorunu biter, ne turbo sorunu biter, ne tesisat sorunu biter,” dedi.

“İkinci olarak belalı bir araba dediğimiz bir araba var. Citroen C3’ün 16 valfi. Bu arabanın hava akış arzası gitmez. Tesisat arzası, sigorta tablası arzası. Bunlar hiçbir zaman çözülse bile 2 gün sonra geri tekrar verilebilecek arızalar,” dedi.

Üçüncü olarak da Fiat’ın Euro 6 grubundan uzak durulması gerektiğini belirterek, “Bu Doblo olabilir, Ege olabilir. Euro 6’ların Ed Bull şikayeti çözülemiyor. Bu araçlardan uzak durulması gerekiyor, yaklaşmayın,” dedi.

Yazılım Atmak Araç Sağlığını Bozar mı?

Kenan Güner, doğru atılan bir yazılımın araca zarar vermeyeceğini belirtti. “Ama piyasada öyle işler yapılıyor ki, kopyalayıp yapıştırıp program atıyorlar. Arabayı patlatıyorlar. Yazılımı kötü atarsanız ilk başta bunun turbosu patlar. Enjektörleri patlar. Motor gider,” dedi. Düzgün bir yazılım yapılması için enjektör, turbo ve motor aşınma değerlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Dizel Partikül Filtresi Temizliği

Kenan Güner, dizel partikül filtresini kendiniz temizlemek için aracınızı boş bir yolda, otoban gibi bir yerde 3. vitese takarak 90 km hızla 10 dakika boyunca gitmenizi öneriyor. “Sonra aracı 120-140 km hıza çıkararak 10 dakika boyunca bu şekilde devam edin. Bu işlemi her 10 bin kilometrede bir yaparak partikül filtresinin sağlığını ve verimliliğini koruyabilirsiniz” dedi.

Haber: Buse Tuncay

Sıcak Havalarda Araba Bakımı Nasıl Olmalı?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu