Köşe YazılarıBedia Uçak

Aracınızın Aküsü Kışlık Bakım İster

Aracınızın Aküsü Kışlık Bakım İster

 

Akü soğuk, yağmurlu ve rüzgârlı hava koşullarının etkisi ile birlikte nasıl ki insanlarda çeşitli değişim gösterirse akü’de böyle. Özellikle kış aylarında, sürücülerin akü kış bakımını yaptırması gerekli. Kış mevsiminde, akünün kullanım ömrünü uzatan ve güvenli bir yolculuk için gerekli olan önlem şart.

Sürücüler aracın teknolojisine ve elektriksel donanımına uygun doğru aküyü seçmeli. Araçlarında da bu aküyü kullanmalı.

Akü bakımı araçtan araca farklılık gösterir

Kış aylarında düşen sıcaklıklar, akülerin güç kaybetmesine ve çalışma sistemlerinde bazı aksaklıklara neden olur.Konuyla ilgili İnci Akü’nün verdiği bilgiler şöyle;

Aracın teknolojisine ve elektriksel donanımına uygun doğru aküyü kullanmanın çok önemli.

Yetkililere göre, aracın donanımı ve elektriksel ihtiyacına uygun güçte akü kullanımı hem akü ömrünü hem de aracın performansını doğrudan etkileyen bir faktör.

Uzun süre kullanılmayacak araçların periyodik bakımlarında, özellikle açık sistem akülerin elektrolit seviyeleri kontrol edilmeli, akü üzeri her zaman temiz olmalı ve oksitlenmeye karşı kutup başları sıcak su ile temizlenip, ince bir tabaka vazelin ile yağlanmalıdır. Araçta ek tesisat var ise alternatör sistemi besliyor mu kontrol edilip, araç şarj voltajı ölçülmelidir. Hava sıcaklığı sıfır derecenin altına düştüğünde akünün performansı neredeyse yarı yarıya azaldığı için araç rölantide çalıştırılarak motor sıcaklığının en az 90’C gelmesi beklenmelidir ve aşırı soğuk havalarda mümkünse araç kapalı bir park alanına bırakılmalıdır.

V kayışını mutlaka kontrol ettirin

Düzenli bakımı yapılmamış, kirlenmiş aküler kış aylarında daha kolay arızalanır. Bunun önüne geçmek ve elektrik kaçağını engellemek için aküyü kirden arındırmak gerektiğini belirten İnci Akü yetkilileri akünün şarj kapasitesi kontrol edildikten sonra sistemsel arızadan kaynaklanan eksik şarj etme durumu varsa şarj takviyesi yapılmasını tavsiye ediyor. Akünün V kayışının kaydırma yapıp yapmadığının ve şasiyle bağlantısının olduğu yerde paslanma olup olmadığının kontrolünün de çok önemli olduğuna değinerek araç belirli bir süre için kullanılmayacaksa akü ile kutup başı kablosunun bağlantısının kesilmesini öneriyor. Yetkililere göre uzun bir sürenin ardından ilk kez çalıştırılan araçların aküsünde şarj sıkıntısının oluşmasını önlemek adına ise 20-30 dakika rölantide çalıştırmak ya da en az bir o kadar aracı kullanmak etkili bir sonuç verecektir.

sürücülere ipuçları

www.akumgelsin.com.tr adresi üzerinden anında akü taleplerini ulaştırabilen sürücüler, Akümgelsin’in yerinde hizmetinden hızlı bir şekilde faydalanabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu