Prof. Dr. Fatih SATIL

Arı ve Böcek Sokmalarına Karşı Doğal Çözümler

Yaz mevsimi sinek, böcek dönemi. Her yerde onlara rastlamamız olağan. Bizi ne zaman ve nerede bir böceğin sokacağı bilinmez. Bu nedenle öncelikle böcek sokmasını engellemek gerekir. Böcek ve sinek ısırmalarına karşı koruyucu önlem olarak; yüzünüze, ellerinize ve kollarınıza karanfil yağı (yoksa lavanta yağı da olabilir) sürerseniz, sinek ve böceklerin size yaklaşmasını engellemiş olursunuz. Bunun için 500 ml yüksek kalitede zeytinyağına 5 damla uçucu karanfil (veya lavanta) yağını karıştırmanız yeterli.

Ne kadar kendimizi korusak da bazen arı ya da böcek sokmalarına maruz kalabiliriz. Bu durumunda yapılabilecek en mantıklı uygulama; öncelikle o bölgeyi temizleyerek mikrop kapmasını önlemektir. Bu iş için en uygun sıvı amonyaktır. İlk yardım kaynaklarında; arının iğnesini çıkartıp ve sokulan bölgeye amonyak sürmenin ve buz koymanın acıyı azaltan uygulamalar olduğu bildirilmektedir. Amonyak bulamazsanız yemek sodasının (karbonat) eritildiği su ile ıslatılmış bezin sokulan yer üzerine konulması da önerilir. Elle ovmadan, sürtmeden yapılan bu temizleme işlemi o bölgedeki zehri yaymadan acıyı ve ağrıyı azaltmaya yardım eder.

Nadir durumlarda arı ve eşekarısı sokması hayati tehlike içeren alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Özellikle, baş dönmesi, bulantı, nefes alamama problemleri ve dikkat çeken anormal bir şişkinlik gibi durumlarda acil tıbbi yardım şarttır. Eğer alerjiniz yoksa böcek ısırması ve böcek sokması için halk arasında kullanılan aşağıdaki bitkisel tedavi uygulamalarını tatbik edebilirsiniz:

Oğul otu (Melissa): Böcek sokulan bölgeye oğulotu yapraklarını ezip bastırırsanız, hem ferahlık verir, hem de olası iltihap durumunu önlemiş olur.

Maydanoz: Bir tutam maydanoz yıkanıp iyice ezilerek elde edilen püre arının soktuğu bölgeye sürüldüğünde ağrı ve acı hafifler, şişlik de yavaş yavaş iner.

Sinir otu (Sinirli ot): Bitkinin yaprakları ezilerek sokulan bölge üzerine bağlanır.

Sarımsak: Birkaç diş sarımsak ezilir ve arının soktuğu bölgeye sürülürse ağrı, sızı ve şişlik hafifler.

Elma sirkesi: Antiseptik ve antibakteriyel etkileriyle bilinen elma sirkesi bir pamuğa emdirilip arının soktuğu bölge silinir ve mümkünse pamuk o bölgede bit müddet tutulur.

Domates: Arı sokmasına karşı sokulan bölgeye domates bastırılır.

Dikkat! Akrep, yılan ve çıyan sokmalarında yukarıdaki önlemler kesinlikle yetersizdir, lütfen böylesi durumlarda tam teşekküllü bir sağlık kurumuna başvurunuz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu