GündemEkonomiÖzel HaberlerTürkiye Gündemi

Asgari Ücret Bir Başlangıç Düğmesi

Asgari Ücret Bir Başlangıç Düğmesi

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Denetleme Kurulu Üyesi Metin Yalçın ekonomi üzerine değerlendirme yaptı. 2022 yılına doğru ekonomide yaşanan süreçlere değinen Yalçın, muhasebeciler, işverenler ve işçilere de çarpıcı önerilerde bulundu.

“ASGARİ ÜCRETİN PİYASADAKİ TAŞINABİLİRLİLİĞİ”

Metin Yalçın, “Asgari ücretin belirlenmesi ile birlikte, piyasalarda asgari ücretin piyasada taşınabilir olması konusu önemli. Uygulamalar, bundan sonra olacakların bir başlangıç düğmesi. Küçük işletmelerde çalışanların çoğunun istihdam oluşturduğu alanda, işçilik maliyetlerini düşündüğümüzde ve dünyada kriz varken diyelim, daralma döneminde işçilik maliyetinin taşınabilirliği düşünülmeli…”

“PARA ALDI BAŞINI KAFASINA GÖRE GİDİYOR”

Ekonominin temel akışkanın para olduğunu belirten Yalçın, Parayı izleyen doğruyu bulur diyen ekonomistler var ancak, para izlenemez halde. Para aldı başını kafasına göre gidiyor. “dedi. İşverenlerin mevcut pozisyonlarını koruyan ve devamlılıklarını sağlayabilecek önlemleri gözeterek, yatırım ve büyüme planlarını bir müddet ertelemelerinin doğru bir yaklaşım olacağını söyledi.Semra Aman Akyürek’in Haberi

METİN YALÇIN “ÜCRETLİLERİ RAHATLATMA EYLEMİNİ KONTROLLÜ YAPAMADIĞIMIZ İÇİN YENİ BİR PROBLEM YARATIYORUZ .”

TÜRMOB Denetleme Kurulu  ve Balıkesir SMMMO Yönetim Kurulu üyesi Metin Yalçın B.MERHABA’ya yaptığı değerlendirmede ekonomi denildiğinde, sistemin tüm faaliyetlerini kontrol yada anlamlandırabilmesi, ne olduğunun anlaşılması için kayıt ve analiz edilen bir sürece ihtiyaç olduğunu söyledi. Yalçın, Ekonominin işlerliğinin ve verginin kayıt altına alınması dediğimizde, ekonomi ve muhasebeden bahsetmemek mümkün diyerek, yılsonlarında 1 Ocak –Aralık tarihlerinin hesap dönemleri olduğunu belirtti.

KAYITDIŞI İLE MÜCADELE VE BÜTÇE İLE YENİ DÖNEM

TÜRMOB Denetleme Kurulu üyesi Metin Yalçın , “Firmalar, kişi ve kurumlar faaliyetlerinin değerlendirmesini bu dönem yaparlar. Devlet de aynısını yapar. Bir sonraki yıla geçerken neleri yapabilirizin değerlendirmesi olur. Şuan ekonomi üzerinde ülkemizde üzerinde durulan ana başlıklar birincisi kayıt dışı ile mücadele, ikincisi, bütçe ile yeni dönem hesaplarının hazırlanması. Aralık ayında bu iki ana başlık birbirini tamamlayan şeyler. Ekonominin şekli yapılacak olan bütçeyi belirliyor ”dedi.

EKONOMİK KALDIRAÇLARIN TEMELİ

Ekonomideki kayıt dışı ve kayıt içinin ekonomik kaldıraçların temelini oluşturduğunu söyleyen Metin Yalçın,” Ülkemizde bu noktada önemli bir konum var oda seçim devreye girerse şerbetli hale gelen beklentilerin, motivasyonlu hale gelmesi. Günlük çıkarlarla birlikte büyük çıkarların kısılmaması için çaba sarf edilen bir halat çekme yarışı içindeyiz. Toplum ve yönetenler arasında halat çekme yarışı söz konusu ve özellikle asgari ücretin gelişmeleri üzerinden okuma yaparsak. Bugünde bakarsak, motorlu taşıtlar konusunda da yeni bir uygulama geldi ”şeklinde konuştu.

ASGARİ ÜCRET BİR BAŞLANGIÇ DÜĞMESİ

Metin Yalçın, “Asgari ücretin belirlenmesi ile birlikte, piyasalarda asgari ücretin piyasada taşınabilir olması konusu önemli. Uygulamalar, bundan sonra olacakların bir başlangıç düğmesi.4 bin 250TL net olarak açıklanan asgari ücret bir öncekine göre yüzde 50 artışı içeriyordu ve ülkenin o günkü ekonomik verileri yüzde 19-89 enflasyon diyordu. Enflasyonun 2 buçuk katı bir artış ile ücret belirlemek ve tabi ki enflasyon doğru ise, anormal bir süreç , yükseliş gibi görülüyor. KOBİ denilen ve çalışanların çoğunun istihdam oluşturduğu alanda işçilik maliyetlerini düşündüğümüzde dünyada kriz varken diyelim daralma döneminde işçilik maliyetinin taşınabilirliği düşünülmeli…”

YENİ MODEL ŞU; ÖNCE EYLEM SONRA VUKU BULMA, SONRASI SEMPTOMLARIN GİDERİLMESİ”

Yalçın, “Asgari ücret üzerindeki vergiyi kaldırmak diğer ücretli kesimler için vergi yönünde adaletsizlikler yaratacak. Biz bunu Muhasebeciler Mali Müşavirler olarak önceden görüp seslendirdik. Buna ait önlemlerde alınsın istedik ama maalesef, Türkiye’de önce eylem yapılıyor sonra vuku bulunuyor. Buda yeni model oldu. Asgari ücret te de aynı şeyi gördük. Önce ilan edildi sonra üzerine bu semptomların giderilmesi için teknokratlar çalışmaya başladılar. Bu sefer karşımıza, 36 milyar 700 milyon liralık bir vergiden vazgeçiş çıktı. Asgari ücretlilerin brütü 5 bin 4 lira. Yıllık 60 bin liralık bir gelirden vergi ödemeyecek asgari ücretliler.”

YALÇIN “İŞ YAPMA BİÇİMİNE YÖNELİK ELEŞTİRİM BU!”

“ Adaleti sağlamak için diğer ücretlilerinde 60 bin liraya kadar olanlarından vergiyi hesaplamayalım dendi. Burada ikinci düzenlemeyi yaptığımız zaman karşımıza şu durum çıktı; Brüt ortalama 10 bin lira olan bir ücretli en az 6 ay vergi dilimine uğramamış olacak. Önümüzdeki yıl ilk 6 ay ücretlilerden pek vergi alınacağı umulmasın. Bu söylemim, alınmamasında sakınca gördüğümüz için değil. İş yapma biçimimize yönelik bir eleştiri bu. Almama eylemi ve ücretlileri rahatlatma eylemini kontrollü yapamadığımız için yeni bir problem yaratıyoruz .”

“TEKNİK AKSAKLIKLARA DİKKAT ÇEKMEK İSTİYORUZ”

“Bizim şuan ki söylemimiz, İşçilerin maaşlarını düşürün, Vergilerini arttırın diye zinhar algılanmasın. İşin teknik olarak gördüğümüz aksaklıklarını söylüyoruz. Bu teknik aksamaların sihirli kelimesi ‘bu bir seçim düzeni, seçim düzeneğidir’ İkinci altı aylık dönemde karşımıza çıkacak olanlara işaret etmek istiyorum. Sonuçta bugünden görebildiklerimizi, topluma hatırlatmakta istiyoruz.36 milyar 700 milyon lira bizim için, yeni bir para basmak anlamına gelir.”

“MESLEKTAŞLARA İŞVERENLERE VE İŞÇİLERİMİZE ÖNERİMİZ”

TÜRMOB Denetleme Kurulu üyesi Metin Yalçın “İşverenlerimiz öncelikle mevcut ekonomik modelin içinde, doğru pozisyon tutmaya çalışsınlar. Meslektaşlarımızın okuryazarı olduğumuz bu meslek grubu içinde, daha dengeli seyri sefer etmelerine yardımcı olmaya çalışacağız. Bizim pozisyonumuz bu. Öte yandan bu mevcut ekonomik durumu nasıl okumalıyız? Tehditlerini, fırsatlarını görerek. Önümüzdeki fırsat ve tehditlerinde tanımında zorluk var. Asgari ücrette yaptığımız gibi, yolda giderken düzenleme üretme geleneği oluştuğundan öngörülebilirliği az. Kaldı ki işverenlerinde bu konudaki yakınmalarını duyuyoruz. Önümüzü göremiyoruz, önümüzü görmemek sihirli bir kelimedir. Kayıtdışı ekonomiyi tanımlarken aslında politik tercihlerimiz bugün ve seçim kıskacında kalmış politik tercihlerimizdir”

“PARA ALDI BAŞINI KAFASINA GÖRE GİDİYOR”

Ekonominin temel akışkanın para olduğunu belirten Yalçın, Parayı izleyen doğruyu bulur diyen ekonomistler var ancak, para izlenemez halde. Para aldı başını kafasına göre gidiyor. “dedi. Yalçın konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bunu bir yere oturtalım diye uğraşırken karşımıza çıkan diğer semptomlar en azından bu görüşmeyi yaptığımız andan itibaren değil. İşverenlerin mevcut poziyonlarını koruyan ve devamlılıklarını sağlayabilecek önlemleri gözeterek, yatırım ve büyüme planlarını bir müddet erteleyerek yürümelerini önermek en doğru yaklaşımdır. Karanlığın içinden geçerken görülebilir ışığa doğru pozisyon almak için en akıllıcası bu. Aynı şey meslek mensuplarımız içinde geçerli.

Aralık ayı meslek mensuplarımız için daha da önemli çünkü yeni bir dönemin hazırlıklarının yoğunluğu ve yeni dönemin kavranması meselesi vardır burada. Bahsettiğimiz işverenler bizden yeni bir yılın projeksiyonunu görmemizi beklerler .İşverenlerin göremediği o karanlığı bir bir tık yukarıdan tecrübe edindiğimiz deneyimler birikimlerle aşmaya çalıştığımız şeyler. Özellikle meslektaşlarımızın bu konularda net ve mucizevi görüşler üretmemelerini salık veriyorum. Yurttaşlarımız içinse seçim ekonomisi gibi görünen Aralık operasyonlarının meyvelerini en iyi şekilde yemeğe çalışsınlar. Bugünler iyi günler. Bu operasyonların sonuçlarını yılın ikinci döneminde göreceğiz diyorum. Bugünlerde günlük faydalarını görecekleri seçim ekonomisinin tadını çıkarsınlar” Semra Aman Akyürek’in Haberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu