GündemTürkiye Gündemi

Aşı ile İlgili Akla Takılan Sorular Cevap Buluyor

Aşı ile İlgili Akla Takılan Sorular Cevap Buluyor

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan aşı hakkında sorulan soruları yanıtlamaya devam ediyor.  Aşı Olduğum Gün Ağrı Kesici İlaç Kullanabilir Miyim? Aşı olduğum gün kan sulandırıcı kullanmalı mıyım? Uçan yaptığı açıklama ile Biontech® Aşısı Kalp Kası İltihabı Yapıyor Mu? Gibi sorulara yanıt verdi.

AŞI OLDUĞUM GÜN AĞRI KESİCİ İLAÇ KULLANABİLİR MİYİM?

Aşı günü ağrı kesici veya ateş düşürücü kullanılması aşının etkisini azaltmaz. Aşıya bağlı kol ağrısı, kızarıklık şişlik gibi durumlar ortaya çıkması halinde bu tür ilaçlar rahatlıkla kullanılabilir.

AŞI OLDUĞUM GÜN KAN SULANDIRICI KULLANMALI MIYIM?

COVID-19 aşılarından sonra kan sulandırıcı kullanmaya gerek yoktur. Ülkemizde henüz kullanımda olmayan viral vektör teknolojisi ile üretilen aşılardan sonra kan pıhtılaşmasında artış olduğuna ilişkin bildirimler olmakla birlikte bunun aşıdan kaynaklandığı kesin değildir ve kan sulandırıcı kullanmayla engellendiği gösterilememiştir.

ANTİBİYOTİK KULLANIRKEN AŞI OLABİLİR MİYİM?

Antibiyotik kullanırken COVID-19 aşısı olunabilir. Ancak vücutta ateşle seyreden bir enfeksiyon varken aşı uygulandığında aşıya karşı yanıt azalabilir. Bu nedenle ateşli hastalık geçirmekte olan kişilerin 48 saat ateşsiz olduktan sonra, şikayetleri azalınca aşı olmaları önerilir.

AŞI OLDUĞUM GÜN SİGARA İÇEBİLİR MİYİM?

Sigara içenlerde bazı aşılara karşı yanıtın azaldığını gösteren veriler bulunsa da aşı olunan günde sigara içilmesi aşıya karşı yanıtı ayrıca etkilemez.

AŞI OLDUĞUM GÜN ALKOL KULLANABİLİR MİYİM?

Aşı olunan gün tüketilen az-orta miktarda alkol aşıya karşı yanıtı etkilemez. Aşırı alkol tüketiminin ise yanıtı azaltabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca aşırı alkol tüketimine bağlı yan etkiler aşı yan etkileriyle karışabileceğinden aşı olduğunuz gün yüksek miktarda alkol tüketiminden kaçınmanız önerilir.

AŞI OLDUĞUM GÜN BANYO YAPABİLİR MİYİM?

Aşı olduğunuz gün duş almanızın, banyo yapmanızın hiçbir sakıncası yoktur.

KALP PİLİ OLANLAR HANGİ AŞIYI OLSUNLAR?

Kalp pili olan veya kalpte ritim bozukluğu olan kişiler her iki aşıyı (Sinovac® veya BioNTech®) da olabilirler.

BİONTECH® AŞISI KALP KASI İLTİHABI YAPIYOR MU?

Ülkemizden henüz böyle bir bildirim olmamıştır. Ancak ABD’den veriler BioNTech® aşısının uygulandığı 25 yaş altı grupta kalp kası iltihabı görülme sıklığının aynı yaş grubunda beklenen sıklıktan fazla olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte Amerikan Kardiyoloji Derneği bu artışın sınırlı olduğunu, hastaların iyi seyrettiğini ve doğrudan aşıya henüz bağlanamadığını belirtmektedir. Amerikan Hastalık Önleme Merkezi (CDC) bu verileri değerlendirerek 12 yaş üstüne BioNTech® aşısının yapılmasına devam etme kararı almıştır.

BİONTECH® AŞISI GENETİK YAPIMIZI BOZAR MI?

İnsan hücrelerinde genler hücre çekirdeğinde bulunur ve DNA yapısında bilgilerden oluşur. BioNTech® ve benzer teknolojili aşılarda bulunan genetik şifre bileşeni (mRNA) bağışıklık sistemini uyaran proteinlerin hücrelerimizde sentezlenmesini sağlarlar. Ancak bu şifre (mRNA) hücre çekirdeğine giremez, genlerimize ulaşamaz, genlerimizi değiştiremez. 2008 yılından beri insanlarda kansere ve başka enfeksiyonlara karşı aşı geliştirilmesi için denenmekte olan bu teknoloji güvenlidir.

SİNOVAC® AŞISI FELÇ YAPIYOR MU?

Halk arasında felç olarak bilinen durum çeşitli bakteri ve virüs enfeksiyonlarından sonra görülen ve beyinle ilgili olmayıp kaslara giden sinirlerdeki hasardan kaynaklanan bir hastalıktır ve Guillain-Barre Sendromu olarak tanımlanır. Grip aşılarında da gündeme gelen bu nadir sendrom aşılanmayan topluluklarda aşılanmış topluluklara kıyasla daha sık görülmektedir. Sinovac® aşısı bu açıdan güvenlidir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu