1388 yılında Yıldırım Beyazıt Tarafından yaptırılan ve geçtiğimiz senelerde Vakıflar Bölge Müdürlüğünce 2013 yılından bu yana restorasyonu devam eden Yıldırım Camisi dün kılınan Cuma namazı ile İbadete açıldı.
Restorasyonun ardından kılınan ilk namaza Balıkesirlilerin ilgisi yoğundu.
2013 yılından bu yana ibadete kapalı bir şekilde restorasyona alınan Yıldırım Camisi dün itibariyle yeniden ibadete açıldı. Halk arasında yapım tarihi nedeniyle ‘Eski Cami’ olarak da bilinen Yıldırım Camisinin, restorasyon sonrası kılınan Cuma namazı ile açılışı gerçekleştirildi. Restorasyonun ardından,1800’ lü yıllara ait olduğu iddia edilen ve Cumhuriyet sonrası dönemlerde üzeri sıva ve düz boya ile kapatılan orijinal kalem işlemeleri ve desenler gün yüzüne çıktı. Gün yüzüne çıkan desenler Vakıflar Bölge Müdürlüğünün Genel Müdürlükteki kurula sundukları projenin kabul edilmesiyle yeniden hayat bulacak.
Çocukluk yıllarındaki gibi
Törensiz bir şekilde Açılışı gerçekleştirilen caminin restorasyonunun tam bitmemiş olmasına rağmen ibadet yapılan bölgelerin restorasyonunun tamamlanması nedeniyle halka açıldığı belirtildi. Uzun bir aradan sonra İbadete açılan Yıldırım Camisine cemaatin ilgisi büyüktü. Namaza gelen kimi vatandaşlar ise Restorasyonla yapılan düzenlemeler sonrasında çocukluk yıllarındaki Yıldırım Camisini gördüklerini ifade ettiler.
Balıkesir’ i İslamlaştırdı
Restorasyon sürecinde Camide yapılan çalışmalar hakkında B.Merhabaya konuşan Vakıflar Bölge Müdürü Muhammed Şakir Erarı Yıldırım Camisinin Balıkesir’ in İslamlaşmasına büyük katkıları olduğunu ve Caminin Balıkesir’in İslamlaşmasının tapusu niteliğinde bir cami olduğunu belirtti. Erarı “ 2013 yılının bahar aylarında camiyi restorasyon’ a aldık. Yaptığımız iş caminin içinde sıvası, döşemesi, ahşap kısımların raspalanıp yeniden boyanması eksikliklerinin tamamlanması onarılması gibi işlemler yaptık. Duvarlarda derzler yapıldı, sıvalı kısımlarda sıvalar yeniden açıldı, ahşap kısımlar yeniden onarıldı, daha öncede çatıyı baştan sona onarmıştık. Şimdi bahçe’ de bildiğiniz gibi müştemilat devam ediyor. Kuran kursu olarak kullanılan pansiyon bölümleri düzenlendi. Daha önce alüminyum eklentiler vardı onlar kaldırıldı. Bütün çalışmaların sonrasında daha düzgün, estetik açıdan daha hoş bir yer elde edildi” dedi.
Asırlık Desenler Gün Yüzüne çıktı
Restorasyon sürecinde caminin Minber ve Mihrap kısımlarında 1800’ lü yıllarda çizilen orijinal kalem işi desenler ve işlemelerde gün yüzüne çıktı. Cumhuriyet sonrası dönemlerde Caminin minber ve mihrap kısımlarında bulunan asırlık kalem işi desenlerin üzeri sıva ve boya ile kapatıldığı belirtilirken, şu an gün yüzüne çıkmış bu desenlerin kurul kararıyla yeniden düzenlenerek aynı şekilde yer alacağı belirtildi. Desenlerin üzerinin sıva ve boya ile ne sebeple kapatıldığını ise bilen yok. SAMET AYDIN