Balıkesir Merhaba Blog YazılarıYaşam

Aşk Bağımlılığı Nedir?

Pek çok bağımlılık türlerinde olduğu gibi aşk bağımlısı olan kişiler de kontrolleri dışında davranış sergileyebilirler. Peki aşk bağımlılığı nedir? Tüm detaylar burada

 

Aşk Bağımlılığı Nedir?

Aşka bağımlı biri, sağlıklı ilişkiler kurmayı ve sürdürmeyi zor başarır. Bu tür bağımlılığa sahip bireyler genellikle gerçek dışı aşk standartlarına ve beklentilerine sahiptir. Arzuları ve beklentileri karşılanmadığında psikolojileri daha da kötüye gider. Peki aşk bağımlılığı nedir?

Aşk Bağımlılığı Tanımı

Bağımlılıkların temelinde var olan erken dönem travmaları, aşk bağımlılıklarında da kendini önemli ölçüde belli etmektedir. Ebeveyn davranışlarındaki tutarsızlık, istismar ve terk edilme gibi durumlar yaşanmıştır. Patolojik aşk olarak da bilinen aşk bağımlılığı, “bir ya da birden fazla romantik partnere karşı aşırı ilgiyle karakterize edilen ve kontrolsüzce sergilenen her şeyden vazgeçme duygularını içeren bir davranış modelidir.

Aşk bağımlılığı yaşayan kişiler, bir ilişki içinde olmadıkları sürece mutlu olacak hiçbir şey yokmuş gibi hissederler. Bununla birlikte bu duygu psikolojik acıya karşı bir savunma olarak meydana gelmektedir. Bağımlılar ilgi açlığı yaşamaktadır. Sevdikleri tarafından tıpkı bir kurtarılma fantezisine sahiptirler ve yalnızca bu tek kişinin kendilerini bir şekilde iyileştirebileceğine inanırlar.

Bağlanma Stilleri

*Güvenli bağlanma: Bağlanma stillerinin en sağlıklı şeklidir. Hem kendine hem de başkalarına karşı olumlu görüşe sahip olanlar tarafından gösterilmektedir. Başkalarıyla duygusal olarak yakınlık kurmak bu tip bağlanan bireyler için daha kolaydır. Bağlanmak ve yakınlaşmaktan korkmazlar. Ayrıca yalnızlık da onlar için herhangi bir tehdit oluşturmamaktadır. Çocukluk döneminde kendilerini en iyi şekilde ifade etmeleri konusunda fırsat tanındığından her ortamda kabul görebildiklerine dair inançları tamdır. Son olarak, partner beklentileri onları hiçbir koşulda rahatsız etmez.

*Kaçınan Bağlanma: Kaçınan ya da kaçınmacı bağlanma, güvensiz bağlanma türlerinden biridir. Çevresindekilere güven duymakta çok zorlanırlar. Birine bağlanma fikri bile onları korkutmaktadır. Aynı zamanda yalnızlık eğilimi dikkat çekmektedir. Yakınlaşmak ve sıkı iletişim kurmak bu tip bağlanma türündeki kişiler için büyük tehdit oluşturmaktadır. Aynı zamanda fiziksel temas onlar için kaçınma sebebidir. İlişki anlayışları sınırlar çerçevesi içindedir. Sık ayrılıklar yaşamaktadırlar.

*Kararsız/Kaygılı Bağlanma: Bu tip bağlanmaya sahip kişilerde dikkati çeken en temel özellik kuşkudur. Sürekli olarak ilişkilerini karşı tarafı suçlayıcılık boyutunda sorgulamaktadır. Partnerlerinin kendilerini sevmediklerini düşünmektedirler. Bunun yanıdna sürekli ilgi açlığı yaşarlar ve yakınlık beklerler. Ayrıca insanlara güven noktasında çok mesafeli yaklaşsalar da ilişkide tam tersi hale bürünmektedirler. Kıskançlık seviyeleri fazladır. Defalarca ayrılıp barışabilirler.

Aşk Bağımlılığı Nedir?
Aşk Bağımlılığın Belirtileri

Aşk bağımlılığı kişiden kişiye göre farklı belirtiler göstermektedir. Ayrıca aşk bağımlılığının en yaygın şekilde tanımlanabilir semptomu; sahip olduğunuz partnerinizi çok sık aramak ve hatta onu takip etmeye varabilecek ölçüde saplantılı davranış takıntılarına sahip olmaktır. Diğer belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;

Bir partneriniz olmadığında umutsuzluğa kapılmak ve kendinizi hayattan kopmuş hissetmek

Partnerinize aşırı bağımlı hale gelmek

Eşinizle olan ilişkinize hayatınızdaki diğer ilişkilerden daha fazla öncelik vermek. (Aileniz ve arkadaşlarınızla olan ilişkilerinizi ihmal etme noktasına getirecek kadar)

Sevdiğinizin size karşı olan ilgisi ve hisleri azaldığında depresyona girmek

Size iyi gelmeyen bir partnerle bile sürekli olarak romantik ilişki kurmaya çalışmak.

Partnerinizle sağlıksız iletişime sahip olduğunuzu bile bile ondan ayrılamamak ve toksik ilişkiler içinde çabalamak

Eşinize ya da partnerinize karşı beslediğiniz duygu yoğunluğu nedeniyle yanlış kararlar almak (İşten ayrılmak, ailenizi terk etmek, dostlarınızla iletişimi koparmak vs.)

Olası kayıplar ve ayrılıklarda bağımlılık yapan farklı maddelere başvurma

Sevdiğinize karşı duyduğunuz ilgiyi obsesif hale getirerek onu hayatınızı alt üst edecek kadar çok düşünmek

Sonlanmış ilişkiyi bir türlü zihnen kabullenememek, sürekli şekilde o kişiyi aramak ve benzer tip insanlara ilgi duymak

Ruh halinde dalgalanmalar, anksiyete, kaygı ve depresyon belirtileri göstermek

Aşk Bağımlılığından Korunma Yöntemleri

Aşk bağımlılığından korunmak için sizler için hazırladığımız birkaç maddelik ipucu, yaşadığınız zorlukları aşma sürecinde rehber olacaktır

Bağımlı halde ilişki yaşamaktan kurtulmayı ilk amaç haline getirin.

Kendinizi sorgulayın. Ayrıca aşk bağımlılığı testi yapın. Gerçekten bir bağımlı mısınız? önce bunu öğrenin.

Öncelikli olarak kendi benliğinizin, beklentilerinizin ve duygularınızın farkına varın.

Hayatın merkezinde kendinizin olduğunu unutmayın.

Psikolojik sorunlarınızla yüzleşebilecek cesareti toplamaya çalışın.

Hayatınızı değiştirmeye ve geliştirmeye odaklanın. Bununla birlikte yeniliklere, hobilere ve güzelliklere yer açın.

Sizi her durumda anlayacak ve her koşulda yanınızda olacak bir destek grupları bulun.

Deneyimlediklerinizi başkalarıyla paylaşmaktan çekinmeyin.

Profesyonel yardım almak konusunda hızlı davranın.

Aşk Bağımlılığı Nedir?

 

Daha fazlası için tıklayınız.

 

 

Bu haber www.mutluyasam.com'dan edinilen bilgilerle hazırlanmıştır

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu