Köşe Yazıları

Askıda Kahve Askıda Güzellikler

Askıda Kahve Askıda Güzellikler

 

Askıda kahveyi zaten çok severim. Halk Eğitimi Merkezindeki kişisel gelişim kurslarımda devamsızlık yapmayan ve ödevinde iyi olan en başarılı kursiyerimi seçip ayda bir kez bir öğrencimi, (özellikle memleketinden uzakta olup üniversitede öğrenim gören kızlarımızı) pastanede yahut lokantada mutlu etme gönüllüğünü hedefledim.

Çay yahut kahve eşliğinde patatesli poğaça, çikolatalı mini pasta nasıl da mutlu eder konuğunuzu. Bir çay ile bir de susamlı simit siparişi verince bir fincan kahve de fazladan söylenmeli bilinçli ola her birey. Elbet ihtiyacı olan bir amcamız yahut zar zor geçinen bir öğrencimiz o sıcak kahveyle mesut olacaktır. Ya da bir kâse tavuk suyuna çorba ile aile lokantasına girip yılda bir kez bile askıda çorbayla masum bir mutluluğa seferber olabiliriz. Sıcacık tarhana çorbası, ezogelin çorbası, mercimek çorbası yahut tavuk suyuna çorba nasıl da ısıtır bedeni ve muhabbeti. Annemin ev yapımı sütlü tarhana çorbası ile hasta olunca içtiğim o muhteşem tavuk suyuna çorbaları anımsarım hatırıma geldikçe.

Askıda kahveden, askıda çorbadan, askıda ekmekten bahsettik hep. Askıda kitap gönüllüsü olan var mı aranızda? Aslında insanı madden ve manen en mutlu eden askıdaki gönüllülük projelerinden biridir “askıda kitap”. 27 Nisan 2019 Cumartesi tarihli İzmir ilindeki kültürel gezimiz aklıma geldi. Rektörlük izniyle Balıkesir Üniversitesi Görsel Sanatlar Topluluğu öğrencileri olarak ebru, resim ve seramik alanındaki üniversite öğretmenlerimiz eşliğinde topluca günübirlik İzmir gezimiz olmuştu. Her şehir güzeldir elbet lâkin Ege’nin güzellikleri ve zenginliği, modernliği apayrı olsa gerek.

Grubumuza birkaç saatlik serbest gezme saati verilince benim karakterimdeki kız arkadaşlarım, başta Okul Öncesi Öğretmenliği bölümü son sınıf mezuniyet aşamasındaki arkadaşım Nilay ve birkaç kızla Osmanlı dibek kahvesi içmek için ayrılmıştık. Otantik, tarih kokulu, renkli, çiçekleri ve müziğiyle meşhur olan şehir merkezinin aktif bir mekânına oturmuştuk. Dışarıdaki minicik kitap rafındaki eski kitaplar hep müşteriler sayesinde oluşmuş mesela. Kahvemizi yudumlarken bir yandan kitapları inceledim. Alıp götürmek istesek de tabii yerine anca kitap koyma şartıyla tamamen bizim olabileceği açıklandı. İçimiz buruk kalsa da bu fikri mantıklı bulduk. Askıda kitap kimi yerlerde okunmak için ihtiyacı olana hediye edilirken kimi yerlerde de yerine kitap ikamesi şartıyla değiş tokuş amaçlı veriliyor.

Güzeldir mukavvadan yapılan maketlik kitap ağacı projeleri ve her dalına iple asılan o güzelim kitapları ipin ucundaki ayraçtan çekip okuma imkânı bulursunuz. Bir de bazı şehirlerimizin belediye otobüslerindeki tutunma yerlerinde askıda kitaplar var, dikkat edeniniz oldu mu bilmem. Tutunurken yanınızda iple sarkan herhangi bir kitabı çevirip okuma fırsatınız oluyor rengârenk ayraçlar eşliğinde. Büyükşehir belediye otobüslerinde en sevdiğim kültürel faaliyetler; otobüste sınırsız internet erişimine kavuşmak, müzik dinlemek, yazın klima eşliğinde üfül üfül huzur bulmak ve indirimli otobüs kartıyla sadece bir simit fiyatına bir saatlik mesafeleri doyasıya bakına bakına gezmek. Güzeldir hayat, yeter ki böyle güzelliklerden haberdar olun ve toplumdan kopmayın.

Askıda güzellikler biriksin yüreğinizde. Gül dalına asılı kalan düşler içinizde büyüsün, papatya kokulu düşler her daim sizinle sonsuzluğa uçsun. Askıda asılı kalan her hayalleriniz bırakın ertelenmesin de hür kalsın, iyilikler şımarırcasına ipinden kopup kaçsın. Hayat kısa, iyilik dünyasına uzanan hayaller ise sonsuz. Askıdaki her projemiz tutuklu kalmadan salıverelim gitsin canlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu