Köşe Yazıları

Astım Ve Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

Astım Ve Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

Astım, solunum yollarını tıkayan ve nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalık. Sıklıkla göğüste periyodik ataklar veya gerginlik, hırıltılı nefes darlığı ve öksürük dönemlerinde ortaya çıkıyor. Kendimde bir astım hastası olduğum için bu konuyu önemsiyorum. Çevremde de duyduğum ve gördüğüm pek çok asım hastası var. Umarım sizin için araştırdığım bu bilgiler faydalı olur.Sağlıkla okumanızı dilerim.

Doğrusu Yanlışı…

YANLIŞ: Astım bir çocukluk çağı hastalığıdır; zamanla kaybolur.

DOĞRU: Astım çocuk, genç, erişkin, yaşlı her yaşta ortaya çıkabilir.

YANLIŞ: Astım bulaşıcı bir enfeksiyondur.

DOĞRU: Astım bulaşıcı bir enfeksiyon değildir. Genetik ve çevresel etkiler ortaya çıkmasına neden olur. Viral enfeksiyonlar astım ataklarına neden olabilir. Çocuklarda alerjik astım daha yaygınken ayrıca erişkin yaşta ortaya çıkan astım daha az alerjiktir.

YANLIŞ: Astımlılar egzersiz yapmamalıdır.

DOĞRU: Astım hastaları ilaçlarını doğru kullanıyorlarsa ve ayrıca astımları kontrol altındaysa sağlıklı kişiler gibi egzersiz ve spor yapabilirler.

YANLIŞ: Astım sadece yüksek doz kortizonla kontrol edilebilir.

DOĞRU: Astım genellikle düşük doz inhaler steroidlerle kontrol altına alınabilir. Orta ya da yüksek doz inhaler steroid kullanan hastalar düzenli kontrollerine giderek astım kontrollerini yaptırmalı, ayrıca ilaç dozunun düşürülüp düşürülmeyeceğine doktorları ile birlikte karar verilmelidir.

YANLIŞ: Astım zamanla KOAH olur.

DOĞRU: Astım ve KOAH farklı etkenlerle ortaya çıkar. KOAH genel olarak sigaraya bağlı olarak gelişirken, astım genetik ve çevresel etkenlerle ortaya çıkar. Astım hastaları zamanında teşhis edilip doğru tedavi edilmezlerse hava yollarında geriye dönüşü olamayan değişiklikler meydana gelir.

YANLIŞ: Astımlı çocuklarda yaşıtlarına göre gelişme geriliği olur.

DOĞRU: Astımlı çocuklar büyüme ve ayrıca gelişme açısından geri değildirler. Ancak erken tanı konup tedavi edilmeyen çocuklar sık atak geçirip yoğun sisteik kortizon kullandıkları durumda bir miktar gelişme geriliği olabilir. Erken tanı ve tedavi astımda oldukça önemlidir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu