GündemKöşe Yazıları

Aşure Bereketi

Aşure Bereketi

         “Nar Tadında Bereket Öyküleri (Timaş Yayınları)” kitabından seçtiğim narlı tarifleri, nar taneli pastaları, narlı aşurenin bereketini, narlı tatlıları hanımlarla paylaşmayı seviyorum. Beyefendilerimiz arasında da leziz pasta, tatlı, ev yemeği, aşure yapanlar var. 2020 ve 2021 yıllarındaki pandemi döneminde iki yıl aşuremi kendi başıma yapıp Balıkesir’deki aile apartmanımıza ve yan komşularımıza sıcacık birer kâse ikram etmiştim. Bursa’da üniversite dönemimde de öğrenci evlerimize iyi insanlardan, esnaftan, talebe annelerinden, vakıftan, hayırseverlerden, komşulardan muhakkak Muharrem ayında aşure tatlısı ulaşırdı.

Kız yurdundan eve taşınınca kızlarla birlikte kendi aşuremizi de yapmıştık. Covid-19 pandemi döneminde mutfağımdan artanlarla, marketten ve pazardan tek kuruş harcayıp bir yiyecek almadan pişirmiştim aşure aşımı. Amaç da zaten budur. Nuh tufanından, gemideki uzun tarihî yolculuktan bugünlere gelen aşure geleneğimiz de yokluk zamanındaki ufacık yiyeceklerin karışımıyla bereketlendi sonuçta.

***

Kuru bakla, kuru fasulye, kuru nohut, turunç, portakal kabuğu, renkli çikolata topları, Hindistan cevizi, ceviz içi, fırınlanmış fındık taneleri, bulgur, şeker, içme suyu, bir iki damla gülsuyu, birkaç tutam kuru karanfil, toz zencefil, kuruyemiş, mutfak kavanozlarımda artanlarla bir tencere aşure pişirmiştim. Cam kâse takımlarıma demir kepçeyle aşuremi boşaltınca epey insana yetmişti. Aşure ayımız birlik, beraberlik, bereket ayıdır. Aşure kardeşliktir, aşure aşı fakirliği unutmamaktır, aşure tatlısı elde olana şükretmenin simgesidir. Kitaptaki aşure tarifimle yazımı burada noktalıyorum. Afiyette kalın.

AŞURE

Malzemeler:

Yarım kg buğday

1 çay fincanı pirinç

200 gram kuru fasulye

200 gram kuru ceviz

200 gram fındık

100 gram pilav fıstığı

1 kg toz şeker

200 gram nohut

4 tane limon

50 gram kuş üzümü

Hazırlanışı:

        “Nohut ve fasulyeleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pirinç ve buğdayları pencereye sıcak su ekleyerek ateşe koyup kapaksız olarak kaynatın. Dibinin tutmamasına dikkat edin, devamlı karıştırın. Bir süre sonra altını kısarak kabukları soyulmuş nohut ve fasulyeleri katın. Pirinç ve buğdayları yıkayıp tencereye koyun ve üzerine su ekleyin (üzerini 2-3 parmak aşacak şekilde). Bu şekilde 5 dakika karıştırarak pişirin. Üzerini sıkıca kapatıp sıcak ortamda bir gece bekletin.

         Malzemeler kısık ateşte pişerken karıştırarak şekeri de ilave edin. Ateşten almaya yakın limonları rendeleyip aşureye katın ve bir iki taşım daha kaynatın. Ateşten almadan önce isteğinize göre gül suyu da ekleyebilirsiniz. Soğumadan kâselere koyun. Şimdi sıra aşurenin üzerini ceviz ve nar taneleri ile süslemekte! Aşureniz hazır. Afiyet olsun.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu