Atatürk Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Bölümünde hastalara umut ve sevinç kaynağı olan değişimler yaşanıyor.
Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mustafa Erol’un hastası olan 27 yaşındaki Yasin Gedik kendisi için bir kâbusa dönüşen kilolarından kurtularak mucizeye sağlığı ile imza attı.
Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mustafa Erol hem sağlıklı bir görünüme hem de yaşam kalitelerini yükseltmelerine vesile olan ameliyatların başarısını anlattı.
Obezite ile ilgili olarak son aylarda yapılan başarılı ameliyatlar ile hastaların hem kilolarından kurtulduğunu hem de sağlıklı bir hayat sürmelerine vesile olan ameliyat öncesi ve sonrası hakkında açıklamalar yaptı. Dr. Erol genellikle hastalarımız 25-30 yaşları arasında bu yaş ortalaması çok genç. Ameliyatı da genellikle gençler tercih ediyor’ dedi.
Sağlıklı bir hayat için hareket şart diyen Uzman Doktor Mustafa Erol, 40 ve 35 yaş altında olan hastaların hormon el bozukluğu varsa, psikiyatr yeme bozukluğu, kalp ve ciğer rahatsızlığı olanların risk taşıyan grupta olduğunu belirtti. Defalarca diyet yapmış fakat başarılı olamayan hastalarımız geliyor.
Henüz 27 yaşında olan Yasin Gedik 131 kilodan 97 kiloya düştü. Kilo vermesi ile birlikte karaciğer ve şeker hastalıklarından da kurtulan Gedik ’En önemlisi artık mutluyum’ dedi. Merdiven çıkarken zorluk yaşıyordum. Diyetisyene gittim kilo veremedim ameliyat sonrasında rahatladım. Büyük bir ağırlığı üzerimden atmış gibi oldum. Dolabımı baştan sona yeniledim. Eski kıyafetlerim artık olmuyor. Damak tadımda değişti. Hayır diyemediğim cipsleri artık çok sevmiyorum. Sosları yemeğe doldururdum artık dengeli kullanıyorum. Hatta hiç atmıyorum. Canım istemiyor. Salata yemezdim. Artık salata yiyorum bedenimle birlikte yeme isteklerimde olumlu yönde değişti. Kendimi çok rahat hissediyorum. Özellikle ameliyat sonrasında enerji dolu olduğumu düşünüyorum. Öyleyim de. Görenlerde Liseli günlerine geri dönmüşsün diyor mutlu oluyorum.
Yüksek kalorili beslenerek yaktığınızdan fazlasını alıyorsanız kilo alıyorsunuz demektir. Hormonel ve genetik faktörlerde önemli ve Obez kişiler genelde toplumdan soyutlanıyor. Bize gelen şikâyetlerde hastalarımız diyet yaptım 5 kilo verdim ama 10 kilo aldım diyor. Obezite hastaları hangi aşamalarda Ameliyat olmalı? Sorusunu ise Dr. Erol şöyle yanıtlıyor: Balon uygulanacak obezite hastasının vücut kitle indeksi (VKİ=vücut ağırlığı/ boyun metre cinsinden karesi) 30-40 arasında veya daha fazla olmalıdır. Hasta en az beş yıldır obez olmalıdır. Balon uygulama kararı diyet, egzersiz ve ilaç tedavilerinden sonuç alınamamış obes hastalarda veya yapılacak cerrahi operasyonlar öncesinde bir seçenek olarak önerilmelidir.Uygulamaya engel herhangi bir tıbbi durum olmamalıdır.
*****Obeziteye neden olan etmenler tam olarak açıklanamamakla birlikte aşırı ve yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli nedenleri olarak kabul edilmektedir. Bu faktörlerin yanısıra genetik, çevresel, nörolojik, fizyolojik, biyokimyasal, sosyo-kültürel ve psikolojik pek çok faktör birbiri ile ilişkili olarak obezite oluşumuna neden olmaktadır. Tüm dünyada özellikle çocukluk çağı obezitesindeki artışın sadece genetik yapıdaki değişikliklerle açıklanamayacak derecede fazla olması nedeniyle, obezitenin oluşumunda çevresel faktörlerin rolünün ön planda olduğu kabul edilmektedir. SEMRA AMAN AKYÜREK