GündemTürkiye Gündemi

Atatürk’ün Ankara’ya Gelişinin 102.Yılı Kutlanıyor

Atatürk’ün Ankara’ya Gelişinin 102.Yılı Kutlanıyor

Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 102’nci yılı nedeniyle Atatürkçü Düşünce Derneği Balıkesir Şubesi yazılı bir açıklama yaptı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ulusal Kurtuluş Savaşını yönetmek üzere Ankara’ya gelişinin 102. yılını kutluyoruz denilen açıklamada, “Bu, sıradan bir kutlama değil, aynı zamanda büyük bir strateji dehasının, o tarihte 20 bini bulmayan nüfusuyla köhne bir Anadolu kasabası olan Ankara’yı neden merkez olarak seçtiğini bir kez daha irdeleme fırsatıdır ” dediler.

Açıklamada yer verilen bazı ifadeler şöyle, “Tarihe altın harflerle yazılan Milli Mücadele boyunca Türk Ulus’unun ve Türk Yurdu’nun yüreği Ankara’da, Mecliste attı. Kurtuluştan 14 ay ve Atatürk’ün Ankara’ya gelişinden 4 yıl sonra, 13 Ekim 1923 günü Ankara – değiştirilemeyecek ve değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek bir anayasa maddesiyle – Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti oldu. Emperyalistler ve ihanet İstanbul’unun o günkü temsilcileri Ankara’yı Başkent olarak kabul etmediler. Genç Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkma hayalleri kurdular.

Başkent Ankara da hızla modern bir kente dönüştü, Aydınlanma Devrimlerinin karargâhı, Türkiye’nin eğitim, sağlık, bilim, kültür ve sanat merkezi oldu.  Hâlâ Cumhuriyet’in temel kurumlarını Ankara’dan İstanbul’la taşıma, Ankara’yı yok sayma, TBMM’ni işlevsiz kılma çabalarını sürdüren aymazların olması ne acı…Büyük Atatürk, İstanbul’ u çok sevdiği halde mütareke yıllarındaki ihaneti hiç unutmadı. O nedenle 1927 yılına kadar 8 yıl İstanbul’a gitmedi. Sonsuzluğa göç etmesinden sonra da, “Türkiye’nin Kalbi” Ankara’ya, Türk Ulusu’nun yüreğine gömdüler. Sonsuza dek orada yaşayacak… Büyük Atatürk ve Kuvayı Milliye kahramanlarımızı minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhları şad olsun.”Nursima Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu