Köşe YazılarıGazeteci Yazar Semra Aman Akyürek kimdir?

Ateş ve Su Misali Anlaşabilmek

Ateş ve Su Misali Anlaşabilmek

 

İnsan İlişkilerinde öz saygı, doğallık ve empati son derece önemli. Öz saygı İnsani bir iletişimin olmazsa olmazı, temeli. Tıpkı bir inşaata atılan harcın karılması sırasındaki niteliği, kalitesi, yoğrulurken verilen emek gibi tıpkı bir alın teri. Samimiyse içten ve sıcak samimi değilse bir o kadar soğuk ve solgun…

 

İlgili Makaleler

İletişimde iki insanın konuşabilmesi için saygı ön şarttır. Konuşabilmek bir yetenektir ve geliştirilir. Özellikle öfke, kızgınlık veya zor bir konuşmanın içindeyken o konuşmadan pozitif çıkabilmek ateş ve su misali sözcükleri kullanma yetisine sahip olabilmekten geçer. Şimdi sizin için zor olan bir konuşmanın içindesiniz sorun kendinize Ateş mi yoksa Su gibimisiniz? Yoksa Ateş ve su misali bir terazinin tam orta yerinde mi?

Özsaygı Çekicidir

 

Etrafımızda pek çok insan yumağı var. Renkli renkli kişilik özellikleri ile çevremizi sarmalamış. Peki bu durumda çevremizdeki kişileri nasıl seçmeli? Nasıl değerlendirmeli? Kime nasıl davranış sergilemeli yada uzak durmalı? Bu konudaki sorular özsaygı söz konusu olduğunda oldukça çekici hale geliyor. Önem ve değer verdiğimiz kişileri çekici buluyor ve hatta bireysel düşüncede kendi çemberimiz içine alıyoruz. Saygı insan ilişkilerinde olmazsa olmazımız. İletişim halindeki insanlar konuşma esnasında değerlisin, önemlisin derken, karşımızda ki bize ne hissettiriyor? İşte bu hissiyatlarınız neyse o yolda kararlar alıp düşünce ortaya koyup yürüyenleriz…

Ayna ve Yansıma

 

Doğal davranışları ayna gibi yansıtan kişiler karşımızda değilse öz saygının özü yitirilmiş ve göstermelik bir saygı sözcüğü elimizde kalıveriyor. İşte tamda bu noktada en önemlisi şu; kendin olmaktan vazgeçmeden kalmak ve kalabilmek. Çevremizdekilere göre kendimizi değiştirmeden ben buyum diyebilmek saygı.

Etkileşim Etkin Neyse Sonuç O

 

İki kişi bir araya gelip konuşmaya başladığında, bu iletişim etkileşime dönüşerek yakınlıkları doğurduğunda, kişi değişmeyeceğinin farkındadır. Ancak, karşısındakini değiştirebileceğine ilişkin, inanılmaz bir itici güçle yanılsama yaşar. Bu aradaki etkileşim değişime odaklı bir seçim. Bu seçim ve eldeki sonuçlar inşaat harcına atılan emek ve bu emekte alın teri yoksa etkileşimsel boyutu neyse sonuçta o.

İletişim Evreleri

 

Değişmeye dirençli bireyler, bir araya geldiğinde, önce birbirlerini süzer. Daha sonra dikkatle güçlü denklemler kurmaya başlar ve çözümlemelere ulaşma gayretine girer. Bu gayrette çekişme alanlarını yaratır. Haklı haksız, güçlü güçsüz, strateji belirleme yada belirsizlikle gelebilecek iletişim evrelerinin düğmesine basılma anıdır.

Ateş ve Su Misali Anlaşabilmek

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu