GündemEkonomiSiyaset

AVM’lere Hafta Tatili Önerisi Meclis Gündeminde

CHP’li Ensar Aytekin’den AVM çalışanlarını ve küçük esnafı sevindirecek teklif geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin, ülke genelindeki tüm AVM çalışanlarının merakla beklediği teklifi Meclis Başkanlığına sundu. Teklife göre AVM’lere hafta tatili olarak Pazartesi günü öngörüldü. Ayrıca bayramların 1.günü de AVM’ler kapalı olacak.

Alışveriş merkezleri ile ilgili kanunun henüz hayata geçirilememesinin birçok çalışanı mağdur ettiğin altını çizen CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, “verdiğimiz kanun teklifi ile hem AVM çalışanlarımıza hafta tatilini hem de bayram tatilini resmi olarak kayıt altına almak istiyoruz. Yine aynı şekilde küçük esnafımızın da AVM’lerin kapalı olduğu Pazartesi günleri satışlarının artacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte, AVM’lerin haftanın bir günü kapalı kalması suretiyle, özellikle elektrik kaleminde ciddi bir tasarruf sağlanacağını öngörüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ensar Aytekin’in açıklaması şöyle:

Alışveriş Merkezleri, çağımızın en önemli tüketim merkezleri haline geldi. Beyaz ışık altında ağır şartlarda çalışan emekçiler için hafta tatili, tamamen çalıştıkları mağazaların inisiyatifine kalan bir durum. Şirketlerin aşırı kar dürtüsü ile pazarda rekabet etmesi isteğinin acı faturası ne yazık ki çalışanlara çıkmaktadır. Verdiğimiz kanun teklifi ile AVM’lerin Pazartesi günü resmi olarak hafta tatiline girmesini öngörüyoruz. Haftalık sirkülasyonda en az ziyaretçinin olduğu gün olan Pazartesi günü, AVM çalışanları hafta sonundaki yoğun tempodan dolayı motive olmakta güçlük çekmekte, aynı zamanda çalışanların iş verimi de düşmektedir. Birçok AVM’de mağazaların, günlük ciro olarak Pazartesi günleri en az ciro yaptığı sektör ileri gelenlerinin de bildiği bir gerçektir. Kota uygulaması dolayısıyla, sektör temsilcilerinden çalışanlara uzanan bir silsile halinde çalışma güdüsü, hırsa dönüşüyor. Bunun sonucunda ise en zayıf halka olarak çalışanlar cezalandırılmaya başlıyor.

Yine bayramlar öncesinde esnek zamanlı çalışan personel, bayramın birinci günü işe gitmekte ve sanki AVM çalışanlarının bayram yapma hakkı yokmuş gibi bir algı oluşmaktadır. Verdiğimiz teklif ile hem bunların önüne geçerek, çalışanların haklarını öncelikli kılmış oluyoruz hem sektör temsilcilerine rahat bir nefes alma şansı tanıyoruz. Aynı şekilde, AVM’lerin gider kaleminin en önemli olan elektrik enerjisinde de tasarrufu sağlamış oluyoruz. 1 gün boyunca Türkiye genelindeki AVM’lerin tamamının kapalı olması, elektrik tüketimi noktasında da ciddi bir tasarrufa sebep olacaktır. Bununla birlikte, dolaylı olarak da küçük esnafımızın ve cadde esnafımızın da AVM ile rekabet noktasında yıpranmasını bir nebze de olsa durdurmuş oluyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu