Köşe Yazıları

Avrupa Parlamentosu iklim acil durumu ilan etti

2 – 13 Aralık 2019 tarihleri arasında Madrid’de gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Konferansı öncesinde Avrupa Birliği genelinde ‘iklim acil durumu’ ilan edildi.
Avrupa Parlamentosu, iklim krizine karşı duyarlılığı artırmak amacıyla hazırlanan yasa tasarısını kabul etti. Strasbourg’da yapılan oylamada Parlamentodaki milletvekillerinin büyük bölümü iklim değişikliğinin dramatik etkileri nedeniyle Avrupa Birliği genelinde “çevre ve iklim acil durumu” ilan edilmesi yönünde oy kullandı. Bu bağlamda Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve üye ülkelere iklim koruma konusunda daha aktif olmaları için talepte bulunulması hedefleniyor.
Tasarı uyarınca AP, 2030 yılına kadar karbondioksit emisyonunu düşürme hedefini 1990 yılına oranla yüzde 40 yerine yüzde 55 azaltmayı öngörüyor. Ayrıca AB’nin en geç 2050 yılına kadar “iklim nötr” hedefine ulaşmak için çaba göstermesi planlanıyor. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Milletvekilli Delara Burkhardt’ın Avrupa genelinde nükleer enerjiden vazgeçilmesi talebi ise kabul görmedi.
Tasarıyı sunan liberal milletvekili Pascale Canfin, kararı memnuniyetle karşıladığını belirtti ve bu sonucun “gerek vatandaşlara, gerekse dünyanın geri kalanına güçlü bir mesaj” olduğunu vurguladı.
Kaynak: DW

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu