GündemKöşe Yazıları

Avrupa’da savaş hazırlığı…

Önce Almanya’dan duyduk. 2016 yılında Alman devleti vatandaşlarına savaş, doğal afet gibi zamanı belirsiz felaketlere hazırlıklı olun uyarısını. Almanya vatandaşlarına evlerinde erzak, su vb. gibi hayati ihtiyaç malzemelerini bulundurmaları çağrısında bulundu. Evlerde en az 10 gün yetecek kadar malzeme depolanması çağrısı yapıldı.

Ardından bu yılın Nisan ayı ortalarında Rusya’da aynı çağrı yankılandı. Rusya devlet televizyonu Rossiya-24news haber kanalının sunucusu Alexey Kazakov, halka 3. dünya savaşı ve nükleer saldırı durumunda halka ne yapmaları gerektiğini anlattı. Devlet televizyonu savaş sırasında sığınaklara girdiklerinde yanlarına sekiz yıla kadar bozulmayan pirinç, üç yıla kadar bozulmayan yulaf ezmesi, bir yıla kadar bozulmadan saklanabilen siyah buğday ve vücudu radyasyona karşı koruyan iyot almalarını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde de bu kervana İsveç katıldı. Kuzey Avrupa ülkesi olan İsveç hükümeti ülkesindeki 4.8 milyon hanenin tamamına ‘Kriz veya savaş gelirse’ başlıklı 20 sayfalık bir broşür dağıtmaya başladı. Broşürde savaş, terör saldırı ve doğla afet gibi durumlarda yapılması gerekenler bir bir anlatılıyor.200 yıldır savaş yüzü görmeyen bir ülke İsveç. 2. Dünya savaşında yenilen Hitler Almanyası bile Yahudilerden topladıkları altınları bu ülke bankalarına yatırdığı bilinir. Süt ve çikolata dışında bankalarıyla da meşhurdur İsveç. Doğrusu bu algı son dönemde bazı ülkelerin baskıları ile hesap sahiplerini açıklamaları nedeniyle zedelendi.

2. Dünya Savaşı 1939’da başlayıp 1945’e kadar sürdü. Dünyadaki kaynaklar bu savaşla yeniden paylaşıldı. Ondan sonra memnun olan devletler ve olmayanlar bir araya ticari ilişkiler ile yaşamaya devam etti. Şimdi gözler Ortadoğu’da Irak ile başlayan ve bugün Suriye ile devam eden bir ‘Dünya Savaşı’ var. Güçlü ülkeler bu savaşa direkt olarak kendiler girmese de destekledikleri gruplar ile bölgeye yön vererek söz sahibi olmaya çalışıyor.

Zaman zamanda ABD ve Rusya’nın birbirlerine gözdağları ile bölge ateşi yükseliyor. Dünya’da çok hissedilmese de bir ekonomik kriz var. Özellikle enerji ve ömrünü yavaş yavaş yitirecek olan ve değeri artan petrol kaynakları için çekişme sürüyor. Sadece ABD ve Rusya değil bölgede Almanya, Fransa ve İngiltere gibi Avrupa ülkeleri de söz sahibi olmak için çalışıyor. IŞİD’in militanlarının büyük bölümünün yabancı ülke ajanı olduğunu duymuştur herkes.

Şimdi dünya kaynakları yeniden mi paylaşılmak isteniyor? Ortadoğu’daki bu ateş yeni bir dünya savaşının habercisi mi? Bunu bilemeyiz ancak güçlü ülkelerin vatandaşlarına yaptıkları uyarıları dikkate almak lazım. Bizimde hazır olmamız lazım. Her an her şeye…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu