GündemSiyaset

AYDEMİR KADIN HAKLARI GÜNÜ’NÜ KUTLADI

AK Parti Balıkesir Milletvekili Pakize Mutlu Aydemir 5 Aralık Dünya Kadın Hakları dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

AK Parti Balıkesir Milletvekili Aydemir yayınladığı mesajında Türk Kadınının tarihimizdeki önemini vurguladı. Milletvekili Aydemir: Kurtuluş Savaşı Dönemi’nde zor şartlar altında sırtlarında cepheye mermi taşıyan kadınlarımızın vatan savunmasındaki ve vatan topraklarındaki rolünün yadsınamayacağını belirtti. Milletvekili Aydemir; “Ülkemiz işgal altındayken cephede vatan savunması yapan erkeklere mermi taşıyan kahraman Türk Kadınlarımız dün nasıl vatanın kurtulması için erkeklerle birlikte vatanı savunmuşsa bugün de ülkemizin gelişmesi, ilerlemesi ve çağdaş medeniyetler seviyesinde hak ettiği yeri alması için ellerinden gelenin fazlasını yapıyor.” dedi.

“BİZ TÜRK KADINLARI DAHA ŞANSLIYIZ”

Atatürk’ün kahraman kadınlarımızın her alanda ileri bir seviyede olmasını arzu ederek 1934 yılında ‘Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı’ tanıdığını hatırlatan Milletvekili Aydemir şöyle devam etti:

“Biz Türk Kadınları diğer ülke kadınlarından daha şanslıyız. Çünkü bizler Atatürk’ün öncülüğünde bu hakkımızı diğer ülkelerden daha önce sahip olduk. Öyle ki o dönemde yani 5 Aralık 1934 günü dünyada kadınların yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısı 28, bu hakkın kullanıldığı ülke sayısı ise sadece 17 idi. 5 Aralık 1934’te Türkiye Cumhuriyeti’nde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınırken o dönemde Avrupa’daki bazı gelişmiş ülkelerde bile kadınların bu hakkı bulunmuyordu. Mesela Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı’na kadınlar Fransa’da 1944, İtalya’da 1945, Yunanistan’da 1952, Belçika’da 1960 ve İsviçre’de 1971 yılında kavuştular.”

“YERYÜZÜNDE GÖRDÜĞÜNÜZ HER ŞEY KADININ ESERİDİR”

“Atatürk’ün Türk Toplumunu yüceltme çabaları doğrultusunda, gelenekçi tutumu ortadan kaldırarak yenileşme arayışı içinde, çağın gereğine uygun kurumlar, örgütleri yerleştirmek çabasıyla yaptığı inkılaplar, yeni neslin bu çizgide yetişmesi amacını taşıyordu” diyen Milletvekili Aydemir, son olarak şunları kaydetti:

“Bu nesil Türkiye Cumhuriyeti’ni geleceğe taşıyacaktı. Nitekim Atatürk yeni neslin yetişmesi ve eğitiminde birincil rol oynayan Türk toplumunun temeli kabul ettiği aileye ve ailenin temel taşı olarak gördüğü Türk Kadını’na çok büyük önem vermiştir. Özellikle hukuk alanında kadınlara geniş haklar tanımıştır. Atatürk 1923 yılında ‘…şuna inanmak lazımdır ki dünya yüzünde gördüğünüz her şey kadının eseridir.’ ya da ‘…toplumun başarısızlığının asıl sebebi kadınlara karşı olan bilgisizlikten ileri gelir, bir toplumun bir organı faaliyetteyken diğer bir organı işlemezse o toplum felç olur’ derken kadına verdiği değeri ve kadının bir ülkenin gelişmesi için önemini ortaya koymuştur. Ben de tüm bunlara dayanarak 5 Aralık Kadın Hakları Günümüzü kutluyorum.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu