Köşe YazılarıHüseyin Yıldırım

Ayıpları Örtmek…

Ayıpları Örtmek…

Bismillâhirrahmanirrahim

“O (şeytan), size ancak kötülüğü, hayasızlığı ve Allah’a karşı bilmediğiniz şeyleri söylemenizi emreder.”Bakara, 169

İlgili Makaleler

“Şeytan sizi fakirlikle korkutur ve size, çirkinliği ve hayasızlığı emreder. Allah ise size kendi katından mağfiret ve bol nimet vadediyor. Şüphesiz Allah, lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir.”Bakara, 268

 “Inananlar arasında hayâsızlığın yayılmasını arzu eden kimseler var ya; onlar için dünya ve ahirette elem dolu bir azap vardır. Allah bilir, siz bilmezsiniz.” (Nûr,19)

Bu âyet, Peygamberimiz sav’in eşi, mü’minlerin annesi, Hz. Âişe rha’ye iftira edenler hakkında nâzil olmuştur. Böylelerin dünyadaki cezası, iffetli kadınlara iffetsizlik isnadında bulunup iftira ettiklerinden dolayı kendilerine uygulanacak olan hadlerdir. Had cezasına çarptırılan mü’min ise, bu belki kendileri için bir keffârettir. Fakat, münafıkların âhiretteki cezası ise ebedî cehennemde kalmaktır.

Hayâ ve edep noksanlığı, iman zayıflığı  ve dinî ahlâkın eksikliğinden  kaynaklanır. Peygamberimiz sav “Hayâ imandandır (Buhârî, Îmân 3) buyurmuşlardır. Bütün hak dinlerin temel hedefi, tevhid inancını yeryüzüne hakim kılmak ve ahlâklı bir toplum oluşturmaktadır. Yine  Resûlullah sav “Ben güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim  (Muvatta, Hüsnü’l-huluk 8) buyurmuşlardır.

Ebû Hüreyre ra’den  rivayet edildiğine göre, Nebî sav  şöyle buyurmuşlardır,

“Bir kul, bu dünyada başka bir kulun ayıbını örterse, kıyamet gününde Allah da onun ayıbını örter.” (Müslim, Birr 72;. Buhârî, Mezâlim, 3; Ebû Dâvûd, Edeb 38; Tirmizî, Birr 19; İbni Mâce, Mukaddime 17)

Dinimiz, insanların ayıplarını araştırmayı ve kişilerin gizli hallerini ortaya çıkarmak için gayret etmeyi yasaklamıştır. Buna karşılık, bir kimsenin ayıplarını, kusurlarını örtmek ahlâkî bir fazîlet, üstün bir insânî meziyet kabul edilmiştir. Örtülmesi istenilen ve Allah’ın da kıyamet gününde örteceği ayıp, kusur ve hatalar, kul hakkına taalluk etmeyen, zulüm ve haksızlık olmayan, söylenilmesi halinde kimseye fayda temin etmeyecek türden olanlardır.

Fakat, örtülen hata ve kusur, kul hakkına taalluk eden zulüm ve haksızlıklar cinsinden olmamalıdır.

Hz. Allah cc dünyada günahlarını örttüğü kulunun, kıyamet gününde de hata ve kusurlarını örter. Böylece mahşer halkı da onun bu halini bilmezler. Dünyada bir kulun hata ve kusurlarını örten kimse de sevap işlediği için, Allah katında o da mükâfatını görür denilmiştir.

Rabbimiz bizlere ve tüm inananlara dareyn saadeti nasip eylesin. …

Ayıpları Örtmek…

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu