GündemSiyasetTürkiye Gündemi

Aytekin: PTT’deki Taşeron Sorunu Sömürü Düzenidir

Aytekin: PTT’deki Taşeron Sorunu Sömürü Düzenidir

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili Ensar AYTEKİN, TBMM Genel Kurulu’nda PTT’de çalışan taşeron işçilerin sorununa ilişkin konuştu.

İyi Parti tarafından verilen önerge üzerine söz alan Aytekin; özelleştirme adı altında, kamu kurumlarını yok pahasına sattığı, içini boşalttığı ve ayrıca erozyona uğrattığı kurumlardan birisi olduğunu ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’in konuşması şöyle:  181 yıllık bir kurum olan PTT’nin 2013’ten itibaren özelleştirilmesi ile yaşanan sorunlar maalesef artmıştır.  AKP’nin;  özelleştirme adı altında, kamu kurumlarını yok pahasına sattığı, içini boşalttığı ve ayrıca erezyona uğrattığı kurumlardan birisidir PTT. Ve bugün, büyük sorunlarla boğuşmaktadır. Bu sorunların başında da yeni çağın köle düzeni olan taşeron sistemi gelmektedir. PTT, yüklendiği hizmeti yapamadığı için taşeron işçi çalıştırarak işin kolayına kaçmış ve ayrıca bu taşeron işçilere hiçbir hak tanımamıştır.

***

Şimdi şu ifadelere dikkatinizi çekmek istiyorum Değerli milletvekilleri; İktidarımızda örgütlenme özgürlüğünün önü açılacak, sendikalaşma teşvik edilecek, kamu görevlilerinin grevli ve toplu sözleşmeli sendikal haklar ve özgürlüklere kavuşturulması için gereken mevzuat değişiklikleri yapılacaktır.  En komiği de şudur: çalışma hayatında cinsiyet ayrımcılığının önüne geçilecek, eşit işe eşit ücret ve liyakat prensibi çalışma hayatında hakim kılınacaktır.  Bu ifadeler, AKP’nin parti programında yer alan ifadeler. Eşit iş? Liyakat? Sendikalaşma? Ve AKP Programlar, partilerin vizyonlarıdır. Görüleceği üzere bu vizyon kağıt üzerinde kalmış, durum tam tersine dönmüştür.  Geldiğimiz noktada ne örgütlenme özgürlüğü, ne de sendikacılık bırakılmıştır. Öyle ki, PTT’ye bağlı taşeron işçiler sendikalaşmış, ayrıca iki ilde toplu sözleşmeye oturmuş ama bir sabah hepsinin işine son verilmiştir. Bilinen kadarıyla PTT’de 14 bin taşeron işçi vardır.

Bu işçiler her gün canlarını dişine takarak çalışmaktadır. Ama, altyapısı olmadığı için kargo hizmetini zamanında yerine getiremediklerinden dolayı, ceza kesilmekte aldıkları asgari ücret bile ulaşılamaz ücret olmaktadır.  Personel; bina içinde çalışırsa %30, dağıtıcı olursa %35 asgari ücrete ek maaş almasına rağmen, bu kesintiler sebebiyle ellerine geçen maaş vergi dilimini de düşünürsek kar gibi erimektedir.  AKP’nin yarattığı bu düzen, sömürü düzenidir. Bu sömürü düzeninde daha fazla işçi kardeşimizin hakkı yenmesin istiyoruz.” İyi Parti tarafından verilen önerge, AKP ve  ayrıca MHP’nin oylarıyla reddettiler.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu