GündemDünyadan Haberlerİlçe Haberleri

Ayvalık Belediyesi’nin İlk Kültür Yayını Olan “Şiir Ve Öykülerde Ayvalık” Kitabı Tanıtıldı

Ayvalık Belediyesi’nin İlk Kültür Yayını Olan “Şiir Ve Öykülerde Ayvalık” Kitabı Tanıtıldı

Ayvalık Belediyesi’nin “Kültür Yayınları” kapsamındaki ilk çalışması olan “Şiir ve Öykülerde Ayvalık” kitabının tanıtım toplantısı Orhan Peker Sanat Galerisi’nde geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.  Belediye Başkanı Mesut Ergin, kültür yayınları arasında ilk olarak yer alan kitabın büyük bir emek ve istek ile gerçekleştirildiğini söyledi. Başkan Ergin, “Ayvalık tutkusunu her zaman dile getiren ve yazlarını Ayvalık’ta geçiren edebiyat dünyamızın değerli isimlerinden Gültekin Emre ve tüm süreçte beraber yol aldıkları Ayvada Yayıncılık ekibine çok teşekkür ediyoruz” dedi. Başkan Ergin önümüzdeki süreçte yeni kitapların basımıyla ilgili hazırlıkların sürdürüldüğü müjdesini de verdi.

1942’den günümüze 42 yazar ve şairin 54 eseri ile edebiyatımıza yansıyan “Ayvalık” temalı bir antoloji çalışması olduğunu dile getiren Başkan Ergin; edebiyat yönü çok güçlü bu seçkiye, yine Ayvalık ile ilgili çalışmalarını sürdüren 12 ressamın,18 deseniyle kitaba eşlik ettiğini ifade etti.

Cumhuriyet tarihinde ilk kurulan belediyelerinden olan Ayvalık Belediyesi’nin bünyesinde daha önceki yıllarda kültür yayınları adı ile birkaç yayın bulunduğunu hatırlatan Belediye Başkanı Mesut Ergin şöyle konuştu:

“Bunların hepsi de Ayvalık için çok değerli çalışmalar olmasına rağmen, ilk kez bir kültür yayınımızın hazırlık çalışmaları bir yayınevi tarafından gerçekleştirilmiş ve ayrıca ISBN alınmıştır. Bu açıdan Şiir ve Öykülerde Ayvalık kitabı, Ayvalık Belediyesi Kültür Yayınları için bir milat kabul edilebilirler. Ülkemizde birçok belediye, kültür politikası ve kamu hizmeti olarak kendi yerleşimi eksenindeki çeşitli çalışmaları yayınlayarak literatüre katkı sunma çabasında olduğu bir dönemdeyiz. Bizler de Ayvalık Belediyesi olarak, Şiir ve Öykülerde Ayvalık kitabı ile ayrıca kültür yayınları projesini hayata geçirmiş bulunmaktayız.

Ayrıca projemiz kapsamında üç kitabın daha hazırlandığını halkımıza duyurmak ve müjdelemek isteriz. Ayvalık Belediyesi Kültür Yayınlarının yeni kitaplarını, ayrıca yakın zamanda sizlerle paylaşacak olmanın da heyecanını şimdiden yaşıyoruz. Bu ilk kitabımızı, tüm halkımıza ve edebiyat tutkunlarına armağan ediyor, keyifli okumalar diliyoruz.”

SKYPE İLE BAĞLANDI

Kitabın basım aşamasına kadar olan süreci yüklenen ve Berlin’de yaşamını sürdüren yazar Gültekin Emre de tanıtım toplantısına Skype aracılığıyla bağlanarak şunları söyledi: “Sayın Başkan değerli konuklar şiirler ve öyküler kitabı elinizde. Ben daha görmedim kitabı. 1992’den beri yazları Ayvalık’ta yaşayan biri olarak yıllarca Ayvalık’ta yazılan öykü ve şiirleri topladık. Böylece Ayvalık benim hem dünyama hem de yazım alanıma girdi. Her yıl Ayvalık’a geldiğimizde yazları günlük tuttum. Ayvalık benim dünyamın büyük bir parçası. Ayvada Yayınları’ndaki arkadaşların da emekleri var. Kolektif çalışmanın ürünü.  Bu bir başlangıç. Ayrıca başka bir çalışma var önümde yapmaya çalıştığım “A’dan Z’ye Ayvalık” bunu da size müjdelemiş olayım şimdi, önümüzdeki günlerde netleşecek ve ayrıca kitap olarak dönüşecek”

SÜRECİ BAŞARIYLA YÖNETİYOR

Ayvalık Belediyesi kültür yayınlarının sürecini araştırmalarıyla yöneten akademisyen Berrin Akın da konuşmasında, “Ayvalık kültür yayınlarının kitabının çıkmış olması bizleri çok heyecanlandırıyor. Yıllardır hedeflemiş olduğumuz bir sürecin parçası olabildiğimiz için çok mutluyuz, Şiir Ve Öykülerde Ayvalık bir serinin ilk başlangıcı, bu bir antoloji kitabı, Ayvalık’a edebiyat açısından yerleşmiş seçkilerden derlediğimiz bir çalışma. Bu çalışma çok uzun soluklu bir projenin parçası aslında Gültekin Emre ve Turgut Baygın ile beraber edebiyat seçkisini bir araya getirdik.

Ayvalık’ın bütün özgün yanlarında mübadil kimliğinin edebiyata etkilerinin nasıl olabileceğini bir seçki yarattı bizlere ve ayrıca çok mutluyuz, böyle bir seçkinin sizlerle buluşabildiği için bu kitap birçok açıdan da çok önemli. Ayvalık Belediyesi Kültür Yayınları’nın ISBN kodlu ilk kültür yayını olması çok önemli. Kültür Yayınları çok uzun süreli bir çalışmayla bunu ortaya çıkardı nitelikli çalışmaların bilimsel çalışmaların sanatsal çalışmaların belli bir süzgeçten geçirildiği bir ekiple ayrıca yeni çalışmalar da hazırlanıyor” dedi.

AYVALIK ÜLKEMİZİN GÖZBEBEĞİ

Kitabın hazırlanmasından basımına kadar olan süreçte verdiği destek ile bugünlere gelmesine neden olan tarih araştırmacısı Taylan Köken de yaptığı konuşmada, “Başkanın ilk göreve geldiğinde Boğaziçi Otel’de akademisyenlerle beraber bir toplantı yapmışlar, Ayrıca akademisyenler Ayvalık’ta bir arşiv çalışmasının yapılması, bir derleme oluşmasını dile getirdiler. Çünkü ülkemizin göz bebeği olan bir şehir Ayvalık, yıllardır bu da bizim gönlümüzden geçen bir şeydi ve bu konuda birçok çalışmalar yaptık, derlemeler yaptık, bu kitaba bu arşiv çalışmasının birinci kitabı olarak bakabilirsiniz,  biz bu gözle görüyoruz. Bunların akademik tarafı da olacak,  anı tarafları da olacak, özellikle bize bu imkanı sunduğu için Belediye Başkanı Mesut Ergin’e teşekkür ederiz, Ayvalık’a hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu