Gündemİlçe Haberleri

Ayvalık’ta Zeytinime Dokunma Sloganları Ve Yönetmeliğe Tepki

Ayvalık’ta Zeytinime Dokunma Sloganları Ve Yönetmeliğe Tepki

 

Ayvalık’ta “Haydi Ayvalık hep birlikte zeytinime dokunma” diyoruz sloganıyla Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yapıldı.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Maden Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğinin Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından, Ayvalık’ta tepkiler dinmek bilmiyor.

 

Ayvalikta Zeytinlikleri Yok Edecek Yonetmelige Tepkiler Dinmiyor 1

 

Bu topraklarda hep var olmuştur

 

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, “Mübadele öncesi ve sonrasında bu topraklarda zeytin ağacı, zeytin ve zeytinyağı her zaman var olmuştur, biz bu emaneti atalarımızdan nasıl aldıysak, gelecekteki kuşaklara da öyle teslim edeceğiz. Hatta üzerine yeni zeytin fidanları dikerek,  iki milyon olan zeytin ağacı sayımızı üç milyona,  beş milyona çıkararak yeni zeytinlik alanları yaratarak Zeytinin başkenti Ayvalık olarak örnek gösterileceğiz.” dedi.

 

Ayvalikta Zeytinlikleri Yok Edecek Yonetmelige Tepkiler Dinmiyor 14

 

Zeytin Ayvalık mutfağında başroldedir

 

Bin yaşında bir anıt zeytin ağacı bin yıldır meyve veriyor. Şu an başlayıp bin yıl devam edeceğiniz başka bir hayat var mı dünya üzerinde. Zeytin sadece bir ağaç değil, nesillerden nesillere aktarılan bir kültür mirasıdır. Zeytin Ayvalık mutfağında her zaman başroldedir. Ayvalık’ta her evin girişinde “hayat altında” mutlaka bir zeytinyağı küpü olur. O bizim çocukluğumuzun kokusudur. Sadece koku değil bir hayatın bir kültürün sembolüdür’’dedi.

 

Yapılan düzenleme kanuna aykırı

 

Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Halil Coşkun da konuşmasında bakanlığın aldığı kararın kaldırılacağı güne kadar tepkilerini sürdürmeye devam edeceklerini söyledi. Coşkun, “Çevre Kanunu’nda belirtilen ikinci maddenin açıklamasında; faaliyetleri sırasında veya sonrasında doğrudan veya dolaylı olarak çevre kirliliğine, ekolojik dengenin ve çevrenin bozulmasına neden olan gerçek ve tüzel kişilerin tarifi yapılmıştır. Zeytinlikleri yasa dışı yollarla tahrip etmekte ve el koymakta olan madencilik sektörünün hukuksuz müdahalelerine meşruiyet kazandırılmaya çalışılmaktadır” dedi.

 

Ayvalikta Zeytinlikleri Yok Edecek Yonetmelige Tepkiler Dinmiyor 5

 

Kamu yararı lafı beylik gerekçe

 

“Kamu yararına kim hangi bilimsel verilere dayanarak karar vermektedir?” diyerek tepkisini dile getiren Halil Coşkun: “Kent Konseyi Gelecek nesillerin “yararı” nasıl dikkate alınacaktır? Oldukça muğlak olan “Kamu yararı” kavramı doğal alanların ve tarım arazilerinin, zeytinliklerin amacı dışına çıkarılmasında son yıllarda sıkça kullanılan fakat halkta karşılığı olmayan beylik gerekçelerdendir’’dedi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu