GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

B VİTAMİNİM İYİ, KEYFİM İYİ!

Geçen hafta sizlere B vitaminin yararlarından bahsetmiştim. Bu haftada sizlere bu yararlı vitaminin eksikliğinden neler olabileceğini ve tedavisini anlatacağım.

Öncelikle geçen haftada yazımda belirttiğim gibi B vitamin pek çok besinde bulunan ve doğal yollarla rahatça alabileceğim bir vitamindir. Ancak bir takım sorunlardan dolayı bu vitamin vücutta eksilebilir. Peki ne gibi sorunlar bunlar derseniz işte cevabı. İlk olarak yeterince B vitamini içeren gıda tüketilmemesi, bunun dışında Çölyak hastalığı, ülseratif kolit, Crohn hastalığı, enflamatuar barsak hastalığı gibi emilim bozukluğu olan hastalarda, alkol bağımlılığı bulunanlarda, böbrek hastalığı olanlar ve romatoid artrit gibi iltahaplı romatizması hastalığı bulunan kişilerde B vitaminleri düşebilir. Peki B vitamini vücutta düşünce bizde ne gibi yan etkiler meydana gelebilir? Deri döküntüleri, ağız çevresinde çatlaklar, dudaklarda pullu cilt, şişmiş dil, yorgunluk, zayıflık, kansızlık-anemi, kafa karışıklığı, sinirlilik veya depresyon, mide bulantısı, karın krampları, ishal, kabızlık, ayaklarda ve ellerde uyuşma veya karıncalanma gibi çok geniş bir şikayet tablosu ile karşımıza çıkabilir. Bu şikayetlerle gelen ve ardından yapılan kan testleri ile B vitamin yetmezliği tespit edilen hastalara medikal tedavi yani ilaç tedavisi hemen başlanır. İlaç tedavisi iğne veya hap şeklinde olabilir. Bunları yeteri düzeyde almalı ve eksik olan B vitamini depomuzu doldurmalıyız. Peki tedavi olmazsak ne olur derseniz en başta belirgin bir kansızlık gelişir bu da sürekli bir halsizlik durumuna yol açar. Yine devamlı sindirim problemleriniz olur. Sağlıksız ve mat bir cilt, infeksiyona yatkın bir kişi olur. Elbette kol ve bacak uyuşmalarını saymazsak olmaz.

İşte bu saydığım şikayetleriniz varsa mutlaka bir B vitamini ölçümü yaptırmanız iyi olur. Bir de şikayetleriniz olmazsa bile 50 yaşın üzerinde olanlar, hamileler, belirli kronik yani sürekli bir hastlığı bulunlar, uzun süredir vejeteryan diyeti veya vegan diyetini yapanların B vitamini düzeyine arada baktırması iyi olacaktır. Tabii bu sırada şunu belirtmeden de geçmeyeceğim; B vitaminin aşırı olması yani normal değerlerin üzerinde bulunması da çok iyi bir durum değildir. O nedenle B vitamini ilaçlarını doktor kontrolünde almak gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu