Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

BACAKLARIM UYUŞTU: TEDAVİSİ VAR MI?

Sizlere geçen hafta bacak ve ayak uyuşukluklarının nedenlerinden  bahsetmiştim. Bu haftada bu durumun tedavisinden bahsetmek istiyorum.

Elbette ki tedavide neden çok önemlidir. Öncelikle eğer kötü duruşa bağlı bir uyuşma ise postür eğitimi yani doğru oturma, kalkma ve ayakta durma pozisyonları hastaya öğretilmelidir. Bacak ve ayak uyuşmalarında kişinin tanısına göre medikal tedavi yani ilaç tedavisi de başlanmalıdır. Duloksetin ve milnasipran gibi bazı antidepresanlar, fibromiyalji tedavisi için özellikle ilk sırada tercih edilmelidir. Kortikosteroidler yani kortizol tedavisi de  multipl skleroz (MS) gibi durumlar ile ilişkili kronik enflamasyonda uyuşukluğu azaltmaya yardımcı olabilir. Gabapentin ve pregabalin gibi sinir sinyalini bloke eden veya değiştiren ilaçlar fibromiyalji yanında MS ve şekere bağlı diyabetik nöropati gibi durumlarla ilişkili uyuşukluğu azaltmaya yardımcı olabilir.

Bunlar dışında sizlere bacaklardaki uyuşma için yapılabilecek genel önerileri de şöyle bir özetlemek istiyorum.  Dinlenme; özellikle bacak ve ayak uyuşmasına neden olan ve sinir basıncı gibi durumlarda etkilidir. Soğuk veya buz uygulama; bacak şişliği olanlarda özellikle şişliğin azalmasına yardımcı olarak semptomları rahatlatabilir. Günde birkaç kez bir seferde 15 dakika boyunca uyuşmuş bacak ve ayaklara soğuk kompresler veya sarılmış buz paketleri uygulamak uygun olacaktır. Bunun tersine sıcak uygulaması da bazen sinirlere baskı uygulayan ve uyuşukluğa neden olabilecek sert, ağrılı veya gergin kasları gevşetmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, aşırı sıcaktan uyuşmuş bacakları ve ayakları kaçının, çünkü bu iltihapları kötüleştirir veya ağrı ve uyuşukluğu daha da arttırabilir. Yine uyuşmuş bacak ve ayaklara masaj yapmak kan akışını iyileştirir ve semptomları azaltabilir. Uygun egzersiz kan akışını arttırabilir ve kronik enflamasyonu veya ağrıyı azaltabilir. Kötü beslenme, özellikle B vitamini eksiklikleri, uyuşukluğa yol açan sinir hasarına neden olabilir. Yeterince vitamin ve diğer besinleri almak da kronik iltihabı ve ağrıyı azaltabilir.

Hepinize sağlıklı bir hafta dilerim.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu