Köşe Yazıları

Bademler Çiçek Açtı

Yağmurların ardından, hava sıcaklığının artması ve güneşin sıcak yüzünü göstermesi ile birlikte baharın ilk müjdecileri olan Badem ağaçları çiçeklerini açmaya başladılar. Daha güneyde bu çiçekler çoktan meyveye bile geçip “Çağla” adıyla şu günlerde pazar tezgâhlarında yerini almaya başladılar bile.
Çiçek açan her bir badem ağacı, yeşillenmiş o incecik dallarına çiçeklerle bezenmiş en güzel süslü elbiselerini giyerek, en güzel kokularını sürünmüş olarak, biz şuur sahiplerinin önünde bir nevi resmigeçit yapıyorlar. Ayrıca meyveleri ile de vücudumuza gıda ve şifa oluyorlar.
Şimdi gelin bir badem ağacının önünde duralım ve onu seyre dalalım. Ama bu seyri biraz farklı yapalım. Nasıl mı? Daha bir detaylı, daha bir biyolog gözüyle yapalım. Her zaman görüp te önünden geçtiğiniz bu ağaçlarda harikalıkları görmeye çalışalım. Hazır mısınız? Haydi başlayalım o halde:

Önce bu ağacın karşısına geçip büyük dallarını şöyle bir sayalım. Göreceksiniz ki bu ağacın kırka yakın büyük dalları ve her bir dalın üzerinde de kırka yakın küçük dalları var. Sonra bu dallardan biri üzerindeki çiçekleri sayalım. Tahminen kırka yakın çiçekler sayacaksınız. Ve son olarak bu süslü çiçeklere yakından daha dikkatlice bakalım. Her bir çiçek içinde kırka yakın incecik, muntazam renkli püsküller göreceksiniz. Ve tüm bunlar özel bir ölçü içinde. Ve bu özel ölçü de gayet sanatlı bir şekilde yaratılmış. Yani sanat içinde sanat, kitap içinde kitap, oku oku bitmiyor.

Tabi bu arada bademlerin şifalı yönünden de bahsetmeden geçmeyelim!

İlgili Makaleler

Şu sıralar pazar tezgahlarında da rastlayabileceğimiz çağlaların 30 gramında yaklaşık 160 kalori bulunur. Bu yönüyle ara öğünlerde veya salatalarda tüketilerek kilo vermeye yardımcı olan ideal bir diyet meyvesidir. Öyle ki, bir avuç çağla gün içerisinde kendinizi tok hissetmenizi ve daha geç acıkmanızı sağlar. Ayrıca yüksek oranda lif içeriği ile bağırsaklardaki iyi bakterilerin oluşumunu artırarak probiyotik bir faydaya da sebep olur. Ayrıca mayhoş olan tadı ve düşük glisemik indeksi ile şeker hastaları için harika bir besindir.
Çağla, kalp ve damar hastalıklarına karşı faydalı bir meyvedir. Zeytinyağında bulunan yağ asitlerine sahip olan çağla, kötü kolesterolün düşürülmesinde faydalı olur. İçerisindeki potasyum sayesinde tansiyonun dengede kalmasında görev yapar.
Yüksek dozda C, E vitamini ve Selenyum ile zenginleştirilmiş olan çağlanın bağışıklık sistemini güçlendirici etkisinin olduğu bilinmektedir. Ayrıca, içerisindeki E vitamini sayesinde özellikle cilt sağlığı için çok yararlıdır.
Bununla birlikte her şey gibi, aşırı çağla tüketiminin de sağlık açısından zararları olabilir. Unutmayalım ki her şeyin çoğu zarar, azı karardır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu