Köşe Yazıları

BAHARATLAR: SEN HANGİSİNİ SEVİYORSUN?

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.profdrnilaysahin.com
prof.dr.nilaysahin-instagram

Biz Türklerin vazgeçilmezidir baharatlar. Peki bu kadar çok soframızda kullandığımız baharatlar ne işe yarıyor biliyor musun? Seçiminiz damak tadınıza göre mi, yoksa sağlığınıza göre mi yapıyorsunuz?

İlk olarak çok kullandığımız karabiberden başlamak istiyorum. Karabiber ilave edildiği besinin emilimini yani yararlılığını arttıran bir baharattır. Ayrıca mide şişkinliği ve ishal gibi durumlarda da iyi gelir. Tatlıların vazgeçilmezi tarçın kan şekerini düşürmede çok başarılıdır. Ayrıca şeker ihtiyacı hissedildiğinde tüketilmesi uygundur. Bunun yanında çok kuvvetli bir antioksidan olan tarçın güzel kokusuyla da hoş bir baharattır.

İlgili Makaleler

Kimyon demir eksikliği olanların yemeklerine ilave etmelerini önerdiğim bir baharattır. Bunun yanında sindirime iyi bir destekçidir. Bazı kaynaklar bu özelliği ile kilo vermeye de yardımcı olduğunu belirtmektedir.

Tuz da aslında bir baharattır. Özellikle yemeklerde tercih edeceğiniz deniz tuzu içerdiği yoğun mineraller sayesinde sağlıklı bir baharattır. Arnavut biberi hem acısı sayesinde yemeklere kattığı lezzet, hem de yağları yakması nedeniyle kilo vermede olan etkisi ile başarılı bir baharattır.

Bizim romatolojik hastalarda da sık sık tüketimini önerdiğimiz zerdeçal anti-inflamatuvar yani iltahap giderici özelliği ile başarılı bir baharattır. Yine anti-oksidatif sistemi aktive ettiği için de ek faydası olan bir besindir. Bu özelliği hatta çağımızın sorunu olan kanser üzerine de olumlu etki etmektedir.

Daha sayabileceğimiz pek çok besin değeri yüksek baharat vardır. İlerleyen haftalarda da sizlere baharatlardan bahsetmek isterim.
Hepinize lezzetli yemeklerinizin olduğu, sağlıklı günler dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu