Prof. Dr. Fatih SATIL

BAHARIN MÜJDECİSİ ÇAĞLA’NIN MUCİZEVİ FAYDALARI!

Yağmurların ardından, hava sıcaklığının artması ve güneşin yüzünü göstermesi ile birlikte diğer adıyla da badem ağacı olarak bilinen ağaçlar çiçeklerini açtılar. Çağla meyveleri de şu günlerde pazar tezgâhlarda yerini almaya başladılar.

Yıl boyunca bahar mevsiminde ve sadece 20 gün görülebilen bitmeyen çağla meyvesinin faydaları saymakla bitmez:

30 gramında yaklaşık 160 kalori bulunan çağla, ara öğünlerde veya salatalarda tüketilerek kilo vermeye yardımcı bir besin. Çağla çocuklarımız için de oldukça doyurucu bir meyvedir. Bu yüzden, çocuklarımız çağla tükettikleri zaman çok geç acıkırlar. Bu durum da onların öğünlerinin aksamasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden gün içerisinde bir avuçtan fazla çağla yemeleri pek önerilmez.

Yüksek oranda lif içeren çağla bağırsaklardaki iyi bakterilerin oluşumunu artırıyor ve probiyotik bir etkiye sahip. Probiyotikler, bağırsak florası bozulmuş kişiler için çok daha önemlidir. Bu nedenle, çağladaki yoğun lif iyi bakteri üretimi için harika bir besin kaynağı oluşturur.

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Yüksek dozda C ve E vitamini ile Selenyum içeren çağlanın; bağışıklık sistemini güçlendirerek, hem kanserden koruduğunu hem de kanser tedavisi sırasında vücuda büyük destek sağladığı bilinmektedir.

Çağlada bulunan yüksek oranda magnezyum, toplar ve atar damarları geliştirerek hem kanın oksijenlenme oranını artırmakta hem de metabolizmayı hızlandırmaktadır.

Çağla kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruyu bir meyvedir.

Zeytinyağında bulunan tekli yağ asitlerine sahip olan çağla, kalp ve damar sağlının korunmasına yardımcı olur; kötü kolesterolü düşürür. İçerisindeki potasyum sayesinde tansiyonu dengeler.

Ayrıca şeker hastaları için mayhoş olan tadı ve düşük glisemik indeksi ile harika bir besindir.

İçerisinde E vitamini bulunduran çağla meyvesi özellikle cilt sağlığında oldukça etkilidir.

Çağla Tüketmenin Zararları Var mı?

Her şey gibi, çağla tüketiminin de aşırı olması sonucunda birçok sakıncası doğacaktır. Fazla tüketimi halinde, mayhoş tadının bir etkisi olarak tansiyon düşüklüğü veya yüksekliğine neden olabilir. Eğer tuz ile çağla tüketiminde bulunuyorsanız, fazla tuzun getirdiği zarara dayanarak kalp ve damar problemi ile karşılaşabilirsiniz. Unutmayalım ki her şeyin çoğu zarar, azı karar. Afiyet olsun…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu