GündemSiyasetTürkiye Gündemi

Bahçeli af konusunda neler söyledi?

MHP’nin, seçim vaatleri arasında yer alan ve “kader mahkumları”nın affını öngören kanun teklifi hazırlıklarında sona geldi.

Taslak halindeki teklif 8 maddeden oluşurken, affın kesinlikle FETÖ, PKK ve diğer terör örgütleri ile çocuk istismarı ve kadın cinayetleri mahkumlarını kapsamayacağı bildirildi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin genel çerçevesini çizdiği teklif üzerinde, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız başkanlığındaki partinin hukukçularından oluşan heyet, teklifin taslağını tamamladı. Teklife ilişkin çalışmalarda toplumsal mutabakatı önceleyen heyet, bu çerçevede Cumhuriyet tarihi boyunca çıkan afları hem içerik hem şekil hem de sonuçları yönünden detaylı inceledi.

Toplam 8 maddeden oluşacak teklifte, FETÖ, PKK ve diğer terör örgütleri ile çocuk istismarı ve kadın cinayetleri mahkumları kapsam dışında tutuldu.

GENEL AF NE ZAMAN ÇIKACAK?

MHP, teklifi yeni yasama dönemi başladığında TBMM’ye sunmayı planlıyor. “Genel ve özel af” çıkarabilme yetkisi, anayasanın 87. maddesine göre TBMM’ye ait ve bunun için Meclis üye tam sayısının beşte 3 çoğunluğunun, yani 600 milletvekilinin 360’ının ‘evet’ oyu vermesi gerekiyor. MHP’nin bu nedenle genel ve özel affı içermeyen, kısmi af şeklinde hazırlanan teklif sunması bekleniyor.

BU SENE BORÇ AFLARI ÇIKACAK MI?

Çıkacak yeni torba yasasında hüküm giymiş mahkumlar için af konusu yer almadı. Resmi bir açıklama yapılmaması ile birlikte 2018 yılı itibariyle borç afları çıkması bekleniyor. Detayları meclisin açılmasıyla birlikte şekillenecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu