GündemKöşe Yazıları

Bahçenizdeki Bitki Zararlılarına Karşı Çevre Dostu Çözümler

Bahçenizdeki Bitki Zararlılarına Karşı Çevre Dostu Çözümler

 

Bin bir emek vererek yetiştirdiğimiz bahçemizdeki sebze ve meyvelerimiz, toprak ve bitki zararlıları tarafından tahrip edildiğinde tarifsiz bir üzüntü yaşarız. Benzer şekilde evimizi renklendiren güzelim çiçeklerimizin böcek ve hastalıklarla kurumaya başlaması da bizleri üzer. İşte size bitkilerde mantarların ve böceklerin neden olduğu zararlar için çevre dostu birkaç doğal çözüm önerisi;

Arap Sabunu: Bu sabun standart sabunların aksine sarımsı veya açık turuncu renkte olan, sodyum hidroksit yerine potasyum hidroksit kullanılarak yapılan bir sabundur. Yaprak bitleri, karınca ve parazitlere karşı kullanılabilir. Arap sabunuyla böcek ilacı yapmak basittir. 5 yemek kaşığı arap sabununa 1 litre ılık su (40 °C) ilave edilir ve iyice karıştırılır. Soğuduktan sonra, bitkilerin üzerine püskürtülür,

Tütün Suyu: Bahçede, tarlada emici ve kemirici böceklere karşı mücadele amacı ile kullanılabilir. Bu amaçla filtreli sigara izmaritleri bir teneke, cam veya plastik kutu içinde toplanır, toplanan izmaritler kutunun 1/4’üne ulaşınca kutu temiz su ile tamamen doldurulur ve 24 saat bu karışım bekletilir. 24 saat sonra temiz bir tülbent ile süzülerek ağzı kapalı bir kaba doldurulur. Ya da 1 fincan kurutulmuş, öğütülmüş tütün yaprağı, ¼ çay kaşığı saf sabun, 4.5 lt’lik su. Karışım su içinde yarım saat bekleterek süzmek suretiyle solüsyon hazırlanır. Hazırlanan bu solüsyon bitkilere püskürtülerek uygulanabilir.

 

Arap Sabunu Bitki Besini

 

Sarımsak Suyu: Mantar, testereli arı, koşnil, kırmızı örümcek ve iç kurtlara karşı bitki ve meyveleri koruyucu etkisi vardır. Beş baş kuru sarımsak alınır ve dişleri ayrılarak tahta havan içinde tahta tokmakla ezilerek suyu çıkarılır ve bir cam şişe içine konulur. Bu ezilmiş sarımsağın üzerine 2 litre su ilave edilerek şişe kapağı sıkıca kapatılır. Bu solüsyon 1’e 10 oranında sulandırılarak bitkilere uygulanır.

Sütleğen Otu Suyu (Yılan Otu, Balık Otu): Toprak altı kurtları, nematodlar, danaburnu vb. toprak haşereler ve emici böceklere karşı kullanılır. Sütleğenlerin yaprak ve dalları, baharda çiçek açım dönemi öncesi eldivenle toplanıp bir telis çuvalı içine konulur. Çuval bir su kabının içinde tokaçlanarak bitkinin süt rengi suyu çıkartılır. Daha sonra kabın içi su ile doldurulur. Ertesi gün, telis sıkılarak elde edilen süt rengindeki su ağzı kapalı bir kabın içine konulur. Uygulama öncesi bu su 1’e 5 (beş kat) sulandırılarak, toprakaltı kurtları için bol su ile toprağa verilir.

Tesbih ağacı: Yaprak bitleri, kırmız örümcekler ve beyaz sineklere karşı oldukça etkilidir. İki buçuk litre suya önceden parçalandığınız 1 kg tespih ağacı (Melia azedarach) tohumu konulur. Çekirdekler çok sert ve parçalanması zor olduğundan tohumları önce 48 saat suda bekletildikten sonra eziniz. Bu solüsyon çok etkilidir. O nedenle aşırı kullanım bitkiye zarar verebilir.

Tüm bu uygulamaları yapmadan önce hazırladığınız bu solüsyonları bitkinizin küçük bir yaprağında test edin. 24 saat sonra yaprakta bir bozulma yoksa güvenle kullanabilirsiniz. Bir diğer önemli nokta da bu uygulamaları kesinlikle güneş altında yapmayın. Aynı şekilde gece de ilaçlama yapmayın. Bu uygulamalar için en ideal saatler gün batımından hemen sonraki saatlerdir.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu