GündemEkonomiGörüntülü HaberlerTürkiye Gündemi

Bakan Yanık, Kadın Kooperatifleri İç Anadolu Bölgesi Buluşması’nda Konuştu

Bakan Yanık, Kadın Kooperatifleri İç Anadolu Bölgesi Buluşması’nda Konuştu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kadın kooperatifçiliği kapsamında mevzuat bilgisi, marka ve patent, yenilikçi ürün geliştirme, kurumlar arası is birliği gibi baslıklarda stratejiler belirlediklerini söyledi.

Kadın kooperatifçiliği alanında is birliğini artırmak, farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla Cemil Meriç Kültür ve Kongre Merkezi’nde “Kadin Kooperatifleri Iç Anadolu Bölgesi Buluşması” düzenlendi.

Kadin kooperatiflerine yönelik kısa film gösterimiyle başlayan programda, illerle çevrimiçi bağlantı kurularak, çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verildi.

Bakan Yanik, programda yaptığı konuşmada, yüz yüze ve çevrimiçi olarak düzenlenen toplantıların her birinin çok verimli geçtiğini, yeni ufuklar atiğini belirtti.

Toplantının herkese hayırlı olmasını dileyen, yeni fikirlere ve is birliklerine kapı aralamasını temenni eden Yanik, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak, ana çalışma alanlarından birinin nüfusun yarisini oluşturan kadınları odağına alan faaliyetler olduğunun altını çizdi.

Yanık, sözlerine söyle devam etti:

“Bu vizyonumuzun ana ekseni, kadinlarin kendilerini dogru ve güçlü ifade etmelerine zemin hazirlayacak bir ‘ekosistem’ olusturmaktir. Bu hedefe yönelik olarak kadin girisimciliginin gelistirilmesi ve kadinlarin ticari faaliyetlerini kolaylaştırıcı teşvikler, önem verdiğimiz konular arasındadır.

Bu doğrultuda son birkaç yilda sadece Türkiye’de degil, dünyada da örnek olusturacak bir anlayisi hayata geçirdik. Kültürümüzde, geleneklerimizde zaten var olan kooperatifçiligi, çagin gereklerini dikkate alarak, farkli bir boyuta tasidik. Yeni gelisen teknolojik imkanlardan da faydalanarak, dünyaya sunacagimiz bir model kurguladik. Is birligi, dayanisma ve karsilikli tecrübelerden ögrenmeyi saglayan kooperatifçiligi, kadinlarin önemli basari hikayeleri yazabilecekleri bir formata dönüstürdük.”

Yanik, kooperatiflerin, üyelerine sagladigi bilgi ve tecrübe paylasim imkani, ortak is yapma kültürünün gelismesi ve “ekosistem” denilen ortami olusturma açisindan çok fonksiyonel birer isletme modeli oldugunu söyledi.

Kooperatiflerin yeni is baglantilarinin kurulmasi, imkanlarin ortaklasa kullanilmasi gibi önemli islevleri oldugunu anlatan Yanik, “Bu avantajlarinin yaninda, markalasmayi kolaylastirmasi, kadinlarin ekonomiye ve istihdama daha aktif katilimini saglamasi gibi ekonomiyi tetikleyici etkilere de sahiptir.” dedi.

Bakan Yanik, sunlari kaydetti:

“Yüzyillara sari bu ticaret modelini 2012-2016 yillari arasinda Dünya Bankasi is birliginde yürüttügümüz bir projeyle etkin olarak kullandik. ‘Kadinlarin Ekonomik Firsatlara Erisiminin Artirilmasi’ baslikli projemizin inanin bu derece karsilik bulacagini beklemiyorduk. Bu proje, bizim için kadin kooperatifçiligini anlama ve harekete geçme açisindan bir dönüm noktasi oldu ve o zamandan sonra çalismalarimizi hizlandirdik.

Bu kapsamda, Türkiye’de kadin kooperatiflerinin durumunu, karsilastiklari sorunlari ve çözüm önerilerini içeren Türkiye’de Kadin Kooperatiflerinin Mevcut Durumu Raporu’nu hazirladik. Söz konusu arastirma sonuçlari çerçevesinde, kadin kooperatifçiliginin kadin istihdami açisindan tasidigi potansiyeli görerek, çalismalarimiza hiz verdik.”

Yanik, bu stratejileri atölye çalismalari, seminerler ve toplantilar ile yayginlastirdiklarini dile getirerek, su bilgileri paylasti:

“Kadinlarin Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi’ni ise 15 Eylül 2021 itibariyla baslattik. Proje ile kadin kooperatiflerinin tesvik edilmesini, mevcut kooperatiflere aktif katiliminin saglanmasini, kadin kooperatiflerine iliskin politika gelistirerek, kadinlarin kapasitelerini yükseltmeyi ve kadin istihdaminin artirilmasini amaçliyoruz.”

Bakan Yanik, güçlü toplumun temelinin aile olduguna, ailenin de egitimli ve bilinçli kadin ile güçlenecegine inandiklarini vurguladi.

Kadinlarin ekonomik olarak refaha erismesine, toplumsal rolünün artmasina yönelik her çalismayi desteklediklerini ifade eden Yanik, bu anlamda özel önem verdikleri kadin kooperatifçiligine yönelik tüm çalismalarda kendileriyle birlikte hareket eden kurumlara, yöneticilere, programlara katilimlariyla projelerin basarisina katkida bulunan herkese ayri ayri tesekkür etti.

Bakan Yanik, toplu fotograf çekilmesinin ardindan kooperatif sergi stantlarini gezdi.

Programda ayrica Ankara Valisi Vasip Sahin de bir konusma yapti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu