Ender GÖKMEN

Balık Çiftliklerinin Ekolojik Çevreye Etkileri -2-

Balık Çiftliklerinin Ekolojik Çevreye Etkileri -2-

 

 

Balık çiftliklerinde kullanılan antibiyotikler sudaki yararlı bakterilerin ölümüne neden olabilir. Diğer yandan balık çiftliklerinde antibiyotik kullanılması antibiyotiklere dirençli olan bakterilerin gelişmesine yol açmaktadır. Bir çalışmada antibiyotiklerin %20-30’nun balık vücudunda tutulduğu  %70-80’nin ise çevreye geçtiği tespit edilmiştir.

 

Yukarıda sözü edilen balık çiftliklerinde kullanılan kimyasal maddeler, ekolojik çevreyi de kirletmektedir. Örneğin bu kimyasal atıkların kırılgan deniz yaşamını değiştirdiği gözlenmiştir.

 

Balık çiftlikleri, suları ve ekolojik çevreyi olağanüstü düzeyde kirletmesi  nedeniyle organik olarak da değerlendirilemez. Yine ekolojik çevreye verdiği zararlar açısından düşünüldüğünde, bu model sürdürülebilir bir model değildir. Birçok bilimsel araştırma, çalışma ve bağımsız rapor; balık tesislerinin çevre, ekoloji ve insan sağlığı için son derece olumsuz etkilere yol açtığını ortaya koymaktadır.

 

Uygun yer seçimi yaparak iş etiğine ters düşmeden faaliyet gösteren firmaları, tenzih ederek yazdığımı belirtmekte fayda var.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu