GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Fatih SATIL

Balık Gibi Ot: SEMİZOTU

Pek çok yerde yetişebilme özelliğine sahip olan semizotu tam bir şifa kaynağıdır. Sıfır kalorili bir sebze olan semizotu yağ asitleri konusunda da hiç bir sebzede olmayan bir içeriğe sahip. Balıklarda olduğu kadar yüksek miktarda Omega-3 yağ asit içermesi ile dikkatleri üzerine çekmektedir.

Taze semizotu; A, B1, B2, B3, B6, C ve E vitaminlerini yüksek miktarda bulundurur. İçeriğindeki A vitamini nedeniyle güçlü bir antioksidandır. Günlük yaşantımızda karşılaştığımız stres, sigara, yanlış pişirme teknikleri ile hazırlanmış yemekleri tüketmek gibi birçok etken, hücrelerimize zarar veren serbest radikal denilen maddelerin seviyesinin yükselmesine neden olur. İşte antioksidan maddeler de, bu seviyenin yükselmesini engeller ve vücuttan serbest radikalleri uzaklaştırılmasında rol oynarlar.

Ayrıca semizotu, kalsiyum, magnezyum, potasyum, manganez, demir ve bakır gibi mineraller bakımından da zengindir.

İçerisinde bulunan yoğun demir nedeniyle kansızlığa karşı iyi gelir. Semizotu yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir. İçerdiği kalsiyum sebebiyle dişlerin ve kemiklerin güçlenmesine yardım eder.
Semizotu, kalorisi çok düşük olması nedeniyle diyet yapan kişiler için çok uygun bir sebzedir.

Semizotu, içerdiği yüksek oranda lif nedeniyle kabızlığa (peklik) iyi gelir. Sindirim sistemini rahatlatıcı özelliğe sahiptir.

Uykusuzluğa iyi gelen semizotu zihin yorgunluğunu da giderici bir etkiye sahiptir.

Kalp ve Damar Hastalıklarına İyi Gelir: Semizotunun Omega-3 yağ asidi bakımından zengin olduğu, kalp-damar hastalıklarını engellediği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dair bilimsel çalışmalar vardır. Balık yemeyi sevmeyenler, Omega-3 ihtiyacını semizotu yiyerek karşılayabilirler.

Tabiat eczanesinden biz insanlara hem gıda hem de şifa olarak sunulan semizotuna Balıkesir’in yerel pazarlarındaki köylü tezgâhlarında olduğu kadar bayırlarda ve tarla kenarlarında da bolca rastlamak mümkündür. Bu değerli otu sofralarımızdan eksik etmememiz gerekir. Tabiat eczaneniz, otlar şifanız olsun…

 

Prof. Dr. Fatih SATIL
Balıkesir Üniversitesi / Balikesir University
Fen-Edebiyat Fakültesi / Faculty of Arts and Sciences
Biyoloji Bölümü / Department of Biology

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu