Gündemİlçe Haberleri

Balık Mezatında  Heyecanlı Satış 

Balık Mezatında  Heyecanlı Satış

Erdek körfezinde küçük tekne ve oltalarla avlanan balıklar 50 yılı aşkın süredir Erdek Belediyesi’ne ait balık halinde mezat ile satışa sunuluyor. Son dönemdeki balık varlığındaki artış ise yüzleri güldürdü.

Marmara Denizi’nde özellikle Erdek körfezinde yakalanan balık çeşitliliği, balıkçıların salya korkusunu atlatmasına neden olurken, 1 ayı geçen balık yasağının kalkmasından sonra körfezde balık çeşitliliğinde artış gözlendi.

Mezatta Alan memnun satan memnun

Erdek körfezinde küçük kayıklarla olta, çapari ve lifena (voli) ağları ile avlanan balıkçılar Lüfer, İstavrit, Torik, Levrek, Mercan ve Kefal balık türleri ile tezgahlarındaki çeşitliliği arttırdı. Sabahın erken saatlerinde yakaladıkları balıklarla iskeleye yanaşan balıkçı tekneleri burada livardan çıkardıkları balıkları tablalara dizerek satışa hazırlıyorlar. Daha sonra rıhtımda Erdek Belediyesi tarafından kurulan mezat alanında tablaları getirerek satışa sunuyorlar.Belediyede görevli tellalın yönettiği mezatta satışa sunulan taze balıklara ilçe halkı, esnaf ve misafirler yoğun ilgi gösteriyor.

Zargana 100 TL

Mezat’ta günlük olarak çıkan balığın bolluğuna göre fiyatların değiştiği gözlemlenirken, Lüfer 25-35 lira, Torik 200 lira, İstavrit tabla fiyatı 12-15 lira, Mercan’ın kilosu 40 lira, Kefal’in kilosu ise 10 liradan alıcı buluyor. Diğer yandan Erdek körfezinde yakalanarak tezgahları dolduran zargana balıkları da bu balık türünü sevenleri sevindirdi. Yaklaşık 50-60 cm boyundaki zargana balığı kilosu 100 liradan satışa sunuldu.Diğer yandan küçük balıkçılar geçtiğimiz yıllarda denizde balıkların az olması nedeniyle belediyeye ait mezatın Eylül ayında kapandığını, bu sene ise Ekim ayının ortasında olmasına rağmen açık olmasından dolayı Belediye Başkanı Burhan Karışık’a teşekkür ettiler.

Küçük balıkçılar Gırgırlar’dan şikayetçi

Kapıdağ Yarımadası, Paşalimanı Adası, Karabiga, Misakça ve Edincik altı bölgelerini kapsayan Erdek körfezinde, balık popülasyonunda artış yaşandığını söyleyen küçük balıkçılar, profesyonel gırgır balıkçı teknelerinin sürekli av yapmasını eleştirdi.Balıklar için kuluçka bölgesi olan Erdek körfezini gırgırların taradıklarından yakınan küçük balıkçılar, Erdek körfezinin koruma bandı olarak ele alınmasını, büyük gırgırlara avlanma yasağı getirilmesini istedi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu