GündemTürkiye Gündemi

Balıkesir ADD “Montrö Sözleşmesini 86’nci Yılı”

Balıkesir ADD “Montrö Sözleşmesini 86’nci Yılı”

 

Balıkesir ADD Möntrö Sözleşmesinin 86 ncı Yıldönümünde yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada “Montrö’yü Tartışmaya Açmak Yada “By Pass” Etmeye Çalışmak Türkiye İçin Bir Beka Sorunudur!” denildi.

 

Balıkesir ADD Başkanı Turan Güneş, “Montrö Sözleşmesi ile kurulan düzen, Türkiye tarafından 80 yılı aşan bir süredir sorumlulukla yürütülmektedir. Dışişleri Bakanlığımızın diplomatları bu süre içinde; askeri yetkililerle, hukukçularla ve denizcilik alanındaki teknik uzmanlarla işbirliği içinde, konunun gerektirdiği ciddiyetle çalışmışlardır. Böylece hem Türkiye’nin ulusal çıkarları korunmuş hem de uluslararası yükümlülüklerin gereğini de yerine getirilmiştir ”dedi.

Askeri Tehdit

Öte yandan yapılan açıklamada, Türkiye Boğazlardan geçişte güvenlik sağlamaya yönelik önlemler alma gereksinimi duymuştur. Bu alanda gösterilen çabalar başarıya ulaşmış; Türk yetkililerince hazırlanmış Boğazlar Tüzüğü, sonuç olarak uluslararası Denizcilik topluluğu ve IMO tarafından kabul edilmiştir. Möntrö sözleşmesi, İstanbul ve Çanakkale Boğazları üzerinde Lozan Antlaşmasında sağlanamayan egemenliğin kurulmasına elveren stratejik önemde bir uluslararası sözleşmedir. Mustafa Kemal Atatürk, son derece yetkin diplomatik çabalar ve sabırla egemenliğimizi sınırlayan bu ciddi sorunu çözmüştür. Sözleşme’den en çok rahatsız olan ülke ABD ve NATO’sudur. Rusya öbür kritik muhataptır. Karadeniz’de savaş gemisi bulundurma hak ve yetkisi, büyük ölçüde kıyıdaş (sahildar) ülkelerle sınırlandırılmaktadır. ABD – NATO ise, Rusya’nın burnunun dibine dek askeri tehdidi uzatmak isteklisidir” ifadelerine yer verdi.

“Montrö’yü Tartışmaya Açmak”

Açıklamada ayrıca, “Montrö Boğazlar Sözleşmesi uluslararası hukuk açısından tarafları bağlayıcıdır. O yüzden, deyim yerinde ise, bu Sözleşme kanal girişimiyle “by pass” edilmek istenmektedir. pirince giderken eldeki bulgurdan olmayalım… Möntrö den doğan haklarımızın muhafazası için Kanal İstanbuldan bir an önce vazgeçmeliyiz. Atlantik ötesinden gelen taleplere karşı koyma iradesi gösterilmelidir. Tüm toplumsal karşı çıkmalara, olağanüstü ekonomik sıkıntılara, salgın için bile yeterli para bulunamamasına karşın milyar dolarlar Kanal İstanbul projesine ayrılmamalıdır. Montrö’yü tartışmaya açmak ya da “by pass” etmeye çalışmak Türkiye için bir Beka sorunudur! Türkiye Cumhuiyeti Kara, Deniz Ve Hava Sınırları İçinde Egemenlik Haklarından Hiç Bir Zaman Vazgeçmeyecektir. Möntrö Sözleşmesinin 86 ncı Yıldönümü Kutlu Olsun”denildi.

Haber: Yoldaş Kocaer

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu