Gündem

Balıkesir Baro Başkanı Kayabay “Dayanışma İle Mücadele Sürecek”

Balıkesir Baro Başkanı Kayabay “Dayanışma İle Mücadele Sürecek”

 

Balıkesir Baro Başkanı Erol Kayabay, kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olma yolundaki mücadelelerinin temelinin 8 Mart 1857 tarihine dayandığını söyledi.8 Mart Kadınlar gününe özel bir basın açıklaması yaptı.

 

Kayıtlara Geçen Kanlı Grev

 

Açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri’nde tekstil sektöründe çalışan kadınların düşük ücretle insanlık dışı koşullarda uzun çalışma saatlerini protesto etmek amacıyla yaptıkları grevde, 129 kadın işçinin ölümüyle sonuçlanan ve kayıtlara “kanlı grev” olarak geçen bu tarihin, Birleşmiş Milletler tarafından Kadınlar Günü olarak ilan edildiği hatırlatıldı.

 

Eşit Yaşam Hakkının Simgesi

 

Balıkesir Baro Başkanı Erol Kayabay,“8 Mart, kadınlar için eşit yaşam hakkının bir simgesi haline gelmiş; her alanda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanarak ayrımcılığın sonlandırılması hedefine ışık tutan bir dayanışma günü olmuştur.         Ancak buna rağmen, ülkemizde kadınların evde ve kamusal alanda ekonomik, psikolojik ya da cinsel şiddet eylemlerinin mağduru olduğunu, canavarca hisle işlenen kadın cinayetlerinin artarak devam ettiğini üzülerek görmekteyiz. Biliyoruz ki, bu acı tablonun tek müsebbibi, yetersiz olduğu aşikar kanunlar ve ceza siyaseti değildir. Kadını eşit bir birey olarak göremeyen zihniyetin güç bulduğu sosyal ortamın bertaraf edilememesi ve cinsiyet ayrımcılığını körükleyen politikalardan vazgeçilmemesi de pek tabi bu durumda pay sahibidir ”dedi.

 

Yaşam Hakkı Mücadelesi

 

Kayabay,”  Özgecan Aslan, Pınar Gültekin, Emine Bulut, Şule Çet ve daha niceleri, bütün sosyal kimliklerinden öte ve tüm gerekçelerden bağımsız halde yalnızca kadın oldukları için öldürülmüşlerdi.” diyerek öldürülen kadınlara dikkat çekti. Kayabay, “Toplum olarak hala mağduriyetini yaşadığımız kadın cinayetlerinde yine sebep cinsiyetten başka birşey değil. Bu nedenle kadını sadece cinsiyet eksenli görmek suretiyle hayattan koparan ya da toplumsal hayatın dışına iten ayrımcı ve cinsiyetçi zihniyeti reddettiğimizin, mücadelemizin bütün yönleriyle bu yapıya karşı olduğunun altını çizmek isteriz.” dedi.

 

Mücadele Dayanışma İle Sürecek

 

“Tam da bu noktada, bir kez daha vurguluyoruz: İstanbul Sözleşmesi, kadın haklarının mihenk taşıdır. Bu sözleşmeden tek taraflı olarak çekilmek, kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak bir yana, iyice körüklemiş, yangının boyutunu daha da söndürülemez hale getirmiştir. İstanbul Sözleşmesi derhal işletilmeli ve eksiksiz olarak uygulanması sağlanmalıdır. Balıkesir Barosu olarak bizler, meşakkatli mücadelelerin neticesinde elde edilmiş kazanımlardan vazgeçilmesine karşı, kadının insan olma onuruyla yaşamda yer almasına dair çalışmalarımızı daha büyük bir inanç ve dayanışmayla sürdürmekte kararlıyız.”

 

“Hakların İhlal Edilmediği Bir Dünya İçin”

 

“Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kadına verdiği değerin ve sağladığı hakların bekçisi olduğumuzu; kadına ekonomik, fiziksel ya da cinsel açıdan yönelecek her türlü şiddet unsurunun karşısında dimdik duracağımızı; mevcudiyetimizin Atatürk ilkelerine ve cumhuriyete bağlılıkla kadının eşit ve özgür bir birey olarak var olduğu, fırsat eşitliğinin tanındığı, haklarının ihlal edilmediği bir dünya uğrunda mücadele etmek olduğunu kamuoyunun bilgisine sunar, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarız.”şeklinde konuştu. Haber&Foto Nursima Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu