Balıkesir Bilim Dünyasının Gözdesi Oldu!

Japon Profesörden Hisaralan’a Büyük Övgü

Balıkesir Bilim Dünyasının Gözdesi Oldu!

Balıkesir Bilim Dünyasının Gözdesi Oldu!

Japon Profesörden Hisaralan’a Büyük Övgü

20 yıllık bilimsel emek Balıkesir’de buluştu! Sındırgı ilçesindeki Hisaralan Travertenleri, uluslararası bilim insanlarının radarında. Pamukkale Üniversitesi’nden traverten uzmanı Prof. Dr. Mehmet Özkul ve Japonya Hiroşima Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fumito Shiraishi, sahada yaptıkları kapsamlı incelemelerle Balıkesir’i jeotermal araştırmalarda ön plana taşıdı.

Balıkesir Bilim Dünyasının Gözdesi Oldu!

Hisaralan: Bilim İçin Doğal Bir Laboratuvar

Daha önce Pamukkale başta olmak üzere Türkiye’nin birçok noktasında araştırmalar yürüten Prof. Dr. Özkul, “Hisaralan, bilimsel anlamda eşsiz bir açık hava laboratuvarı. Bu bölge, traverten oluşumu açısından Türkiye’nin en önemli sahalarından biri” dedi. Özkul, bölgede 2015-2018 yılları arasında yürüttükleri projelerden elde edilen verilerin yeni uluslararası çalışmaların temelini oluşturduğunu da sözlerine ekledi.

Japon Profesörden Dünya Ölçeğinde Karşılaştırma

Doğal traverten oluşumları ve mikrobiyal etkiler üzerine çalışmalarıyla tanınan Japon bilim insanı Prof. Dr. Fumito Shiraishi ise Hisaralan’ı ilk kez ziyaret ettiğini belirterek, “Almanya, Hindistan, Endonezya ve Brezilya’daki travertenlerle karşılaştırdığımızda, Hisaralan hem jeotermal potansiyeli hem de mikrobiyal etkileriyle dikkat çekici” dedi.

Balıkesir Bilim Dünyasının Gözdesi Oldu!

Yeni Projeler Yolda

Her iki bilim insanı da Hisaralan sahasında uluslararası bir araştırma ağı kurma hedefinde olduklarını vurguladı. Özellikle alg, bakteri ve hatta virüslerin traverten oluşumundaki rolüne odaklanacak çalışmalar için Balıkesir’in eşsiz bir zemin sunduğu dile getirildi.

Sındırgı Zirvede, Bandırma Favori! Ama…

İHA

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Sındırgı Belediyesi Başkanı Serkan Sak Sındırgı hisarlan travertenleri prof dr mehmet özkul japonya hiroşima üniversitesi prof dr fumito shiraishi