Balıkesir depreme hazır mı?

Balıkesir depreme hazır mı?

Balıkesir İnşaat Mühendisleri Odası ve Balıkesir Jeoloji Mühendisleri Odası işbirliğinde düzenlenen ‘Deprem ve Balıkesir’ konulu basın toplantısında Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Kemal Gökçay Yenigün, Balıkesir’de olası bir depreme karşı uyardı.

Son dönemde Ayvacık ve çevresinde meydana gelen sarsıntılar Balıkesir’de deprem riskinin hangi boyutlarda olduğunu merak ettirirken bu soruların cevabını Balıkesir Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Kemal Gökçay Yenigün verdi. İnşaat Mühendisleri Odası’nda yapılan ‘Deprem ve Balıkesir’ konulu basın toplantısında konuşan Balıkesir Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Kemal Gökçay Yenigün, ‘Deprem konusu ciddiyetle ele alınıp gerekli önlemler alınmazsa Balıkesir’i büyük tehlikeler bekliyor’ dedi.

‘Acilen Balıkesir’in Deprem Risk Analizleri Yapılmalı’

En kısa sürede Balıkesir’de deprem tehlikesinin ortaya konması için risk analizlerinin yapılması gerektiğini söyleyen Balıkesir Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Kemal Gökçay Yenigün, ‘Acilen Balıkesir ili deprem tehlikesinin ortaya konması, olası depremler için risk analizinin yapılması, bu konularda yapılan çalışmaların ilgili odalar, araştırmacılar, kurumlarla paylaşılması önerilmişti. Bu konuda belli başlı çalışmalar yapılmalı’ ifadelerini kullandı.

‘Balıkesir’in İçinden Aktif Fay Hatları Geçiyor’

Balıkesir’in içinden önemli fay hatları geçtiğini söyleyen Balıkesir Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Kemal Gökçay Yenigün, ‘Havran-Balya-Balıkesir Fay Zonu, Balıkesir il sınırları içerisinde Edremit körfezi ile Kepsut arasında uzanan sağ yönlü doğrultu atımlı aktif bir fay sistemidir. Havran-Balya Fayı ve İvrindi’den başlayan Balıkesir kentinden geçerken bükülerek Kepsut istikametinde devam eden Balıkesir Fayı. Bu faylar arasında 7-8 kilometrelik bir mesafede bulunmaktadır. Balıkesir ilindeki yerleşim yerlerini esas tehdit eden diri faylar bu faylardır. Balıkesir kent merkezinde ve köylerinde, Bigadiç ve Kepsut ilçelerinde büyük hasara ayrıca can kaybına neden olan en son deprem 1897\98 yılı depremi ki o günlerde ismi ‘Koca Zelzele’ ifadelerini kullandı.

‘Araştırmalar Titizlikle Yapılmalı’

Deprem araştırmalarına yeterince önem verilmediğini söyleyen Balıkesir Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Kemal Gökçay Yenigün, ‘Balıkesir’in deprem kaynağı olan diri fayların coğrafi konumu, jeplojik, jeomorfolojik ve sismik özellikleri ve bunlara dayalı olarak deprem potansiyellerini ortaya koymak amacıyla, son yıllarda TUBİTAK destekli çalışmalaın yapıldığı görülüyor. Prof. Hasan Sözbilir’in yapmış olduğu ‘Edremit körfezindeki faylar ve Balıkesir fayının deprem potansiyeli’ konulu çalışmalar istenileni veremedi. Bu konuda daha hassas bir çalışma yapılmalı. Gerçek profesyoneller, doğru analizlerle ve yöntemlerle çalışmalı’ ifadelerini kullandı.

‘Balıkesir Üniversitesi Araştırmalarda Aktif Değil’

Balıkesir Üniversitesi’nin sadece ders vermekten ziyade yapılan araştırma çalışmalarında aktif olarak yer alması gerektiğini de söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Kemal Gökçay Yenigün, ‘Balıkesir için sismik mikrobölgelendirme haritası yapılmalı. Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda çalışmaları var. Ancak bu çalışmalardan Balıkesir Üniversitesi uzak tutuldu ve depremle ilgili öngörüler eksik. Balıkesir Üniversitesi bu çalışmalarda yer almalıydı. İlimizi ilgilendiren bu tür mühendislik projelerinde üniversitemizdeki bilim insanlarından yararlanılması projenin denetimi ve sürdürülebilirliği açısından ortaya çıkacak yararın devamında, olabilecek depremlerle ilgili olarak öngörüler ve çalışmalar yapardı’ dedi.

‘İmar Planlarında Balıkesir Fayına Dikkat Edilmeli’

Nazım imar planları ve uygulamalı imar planlarında Balıkesir Fayı’na dikkat edilmesi gerektiğini de belirten Balıkesir Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Kemal Gökçay Yenigün, ‘İlimizdeki zemin-yapı etkileşimi bilinmeli ve bu etkileşim sonucunda yapının davranışı ve hasar görülebilirliği de bilinmelidir. Bu nedenle ilimizdeki yapı stoğunun bu açıdan acilen incelenmesinde yarar var. Bu çalışmalar sonucunda sahip olunacak bilgiler ile daha sonra yapılacak olan nazım imar planları ve uygulamalı imar planları Balıkesir fayına dikkat edilerek yapılmalı. İşte o zaman ileride Balıkesir’de yapılacak olan kentsel dönüşüm planları da daha güvenli olacak ve bizler de, daha güvenli binalarda yaşayacağız. Balıkesir’de jeolojik yapısı nedeniyle oluşabilecek depremlerin, yıkıcı afetlere dönüşmesinin önüne ancak akıl, bilim ve doğru mühendislik öngörüleri ile geçilebilir’ ifadelerini kullandı.

Nihan Merve Yılmaz