GündemÖzel Haberler

“BALIKESİR DEPREME HAZIRLANIYOR”

Balıkesir İl Afet ve Acil Durum Müdürü Bayram Şahin, Balıkesir’in olası bir depreme hazır olması için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Balıkesir’de 1111 tane toplanma alanı olduğunu söyleyen Müdür Şahin, 2019 yılı boyunca afet hazırlığı yapılacağını dile getirdi.

Okullarda afete hazırlık eğitimi verdiklerini söyleyen Balıkesir AFAD İl Müdürü Bayram Şahin, “4 yıldır AFAD müdürü olarak çalışmaktayım. Balıkesir AFAD olarak hizmetlerimize devam ediyoruz. Hizmetlerimiz afet öncesi, afet sırası ve afet sonrası olarak devam etmektedir. Afet öncesi çalışmalarımızdan bahsedecek olursak afete hazır Türkiye projesi kapsamında afete hazır Balıkesir anlamında afete hazır okul, afete hazır işyeri, afete hazır aile ve kısacası afete hazır 20 ilçemiz ve köylerimiz olmak üzere biz buralarda temel afet bilinci eğitimlerini vermeye devam ediyoruz. Bu anlamda afete hazır Türkiye projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığımız ile AFAD Başkanlığımız arasında imzalanan protokol gereğince okullarımızda temel afet bilinci eğitimleri KBRM ve tatbikatlarımız devam etmektedir. Bugüne kadar okullarımızda 64 bin öğrencimize eğitim verdik. Bu protokoller kapsamında Altıeylül, Karesi, Körfez İlçelerimizde, Bandırma Körfezinde eğitimlerimiz daha sık olarak devam etmekte çünkü Balıkesir afet anlamında yeni deprem risk haritasına göre 1. Derece deprem bölgesinde yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

“2019 AFETLERE HAZIRLIK YILI”

Balıkesir’in afetlere karşı hazırlık yapmak zorunda olduğunu söyleyen Şahin, “Bu anlamda Edremit Körfezi ve Gökçeyazı Fay hattımız Balıkesir merkezde bulunan yeni bir Fay hattı Gönen-Yenice Fay hattımız olduğundan dolayı Balıkesir afet öncesi çok büyük hazırlıklar yapmak zorunda. Bu anlamda biz afet öncesinden eğitimlerimize çok hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Diğer bir konu ise 2019 yılı AFAD Başkanlığımız ve İç İşleri Bakanlığımız tarafından afetlere hazırlık yılı ilan edildi. Bu afetlere hazırlık yılı kapsamında Ağustos ayı temamız 12 ay boyunca her ay ayrı bir tema olmak üzere Ağustos ayı afet risklerini azaltmak anlamında 1 ay boyunca bu konuyu biz vatandaşlarımıza ve okullarda işledik Eylül ayı temamız ise afete hazırlık kapsamında afet ve acil durum çantası olarak tanıtımlarını yaptık. Tabi ki afet ve acil durum çantasını niye Eylül ayında yaptık? Çünkü Eylül ayında okullar açılmıştı farkındalık oluşturmak afet ve acil durum çantamızda bulunması gereken malzemelerimizi her gittiğimiz okulda tanıttık ve hazırlıklı olmalarını eğitimci arkadaşlarımız tarafından söyledik” dedi.

“BALIKESİR’DE 1111 TOPLANMA ALANI VAR”

Balıkesir’deki toplanma alanları hakkında bilgi veren Müdür Şahin, “Geçtiğimiz Ekim ayı temamız ise afet ve acil durum toplanma alanları ve barınma alanları idi. Afet ve acil durum toplanma alanları Balıkesir’de ve 20 ilçede tespit edildi. Bunların sayısı 1111 tane  toplam toplanma alanı. Bu afet ve acil durum toplanma alanları nedir? Afetlerden sonra vatandaşlarımızın ilk olarak toplanması gereken yerlerdir. Diğer bir anlamda barınma alanları tabi ki Balıkesir Merkezde ’de büyük afetlerden sonra Allah korusun ki afetler tabi ki istenmez afetlerden sonra barınma alanlarımız çok önemli” dedi.

350 KİŞİLİK EKİPLE TATBİKAT

Balıkesir’de tatbikat yaptıklarını söyleyen  Balıkesir İl Afet ve Acil Durum Müdürü Bayram Şahin, “Balıkesir AFAD olarak Sayın Valimizin Başkanlığında masa başı ve saha tatbikatını gerçekleştirdik bu tatbikata toplamda 350 kişi katıldı. Bu tatbikatta kimler vardı? Valimiz Başkanlığında Koordinasyon Kurulunu topladık. 5.2 büyüklüğünde bir deprem farz edilerek Balıkesir Altıeylül ve Karesi ilçemizi kapsayacak şekilde bir senaryo gerçekleştirildi. Bu senaryo gereğince koordinasyon kurulumuzun Garnizon Komutanımız Jandarma Emniyet ve diğer birimlerin katılımıyla masa başı tatbikatı ve sahada gerçekleştirilen tatbikat oldu. Bu tatbikata Balıkesir AFAD başta olmak üzere UMKE ekipleri, İtfaiye ekipleri, Gönen Arama Kurtarma Derneği, Dursunbey Arama Kurtarma Derneği İHH gibi derneklerimiz bize destek verdi. Bu anlamda biz bu tatbikatı gerçekleştirdik. Kasım ayı projemiz ise planlarımızda Başkanlığımız tarafından her ay işlenen tema olarak Kasım ayı temamız ise Doğal Afet Sigortası DASK olarak işliyoruz” dedi.

“ACİL DURUMDA AFAD VAR”

Balıkesir İl Afet ve Acil Durum Müdürü Bayram Şahin, “Afet öncesi yapmış olduğumuz hazırlıklar Eğitim ve Tatbikatlar tabi ki AFAD yalnız değil AFAD’ın yanında Valimiz Başkanlığında Koordinasyon Kurulu Balıkesir Afet Müdahale planı tam olarak işliyor. Afetlerden sonraki ilk işimiz müdahale anlamında Arama Kurtarma Ekiplerimiz herhangi bir yerde Dursunbey’in en ücra köyünde, Sındırgı’nın en ücra köyünde veya Bandırma Körfezimizde tabi ki Balıkesir’imiz Türkiye’de Coğrafi anlamda büyük olarak 12. büyük il  bu alana biz müdahale etmek için sivil toplum örgütlerimiz le beraber hareket ediyoruz. Afetlerden sonraki müdahale işlemlerimiz biz arama ve kurtarma çok önemli bizim için. Kayıp vatandaşımız en son köyde kaybolan bir alzaymır hastasından sorumluyuz Sındırgı’da kayalıklarda kalmış bir Keçi bile çok önemli. Balıkesir 20 ilçemizde yaşayan insanlarımız hepsi müdahale anlamında çok önemli. Depremlerden sonra veya afetlerden sonra iyileştirme çalışmalarımızda son hızıyla devam ediyor. Yangınlardan sonraki köylerimizde bulunan vatandaşlarımız yangınlardan sonra İtfaiye olay  yerine gidiyor yangını söndürüyor ve yangından sonra 15 günlük süre içerisinde evi yanan vatandaşımızın AFAD il müdürlüğümüze bildirdiği taktirde 15 günlük süre dolmamışsa ekiplerimiz tarafından iyileştirme çalışması yapıyoruz. Doğal Afet Sigortası DASK şu anda Balıkesir’de ve İlçelerde bulunan vatandaşların evlerini DASK yaptırmalarını tavsiye ediyoruz” dedi. Fatma Kara

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu