Köşe YazılarıGündem

Balıkesir Etnobotanik Uzmanlarını Ağırladı

Balıkesir Etnobotanik Uzmanlarını Ağırladı

TÜBITAK 2237 Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında kabul edilen ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından da destek verilen “Etnobotanik Araştırma Teknikleri 2” kursu 1-4 Haziran’da Ayvalık’ta gerçekleştirildi.

Bu kursun Balıkesir’de yapılmış olması oldukça anlamlı. Çünkü Balıkesir; farklı iklim, coğrafik ve topografik özellikleri nedeniyle Marmara bölgesindeki bitki tür çeşitliliği zengin olan illerden birisidir. Buna paralel olarak geçmişten günümüze bölgede kurulan birçok medeniyet Balıkesir’de bitki kullanım kültürünün çeşitlenmesine neden olmuştur. Bölge halkı yüzyıllardır yaşadığı bu çevredeki bitkilerden tıbbi gıda, yem, el sanatları vb. amaçlarla yararlanmaktadır. Bununla birlikte kırsal alandan kente göç gibi nedenlerle bitkiler konusunda geleneksel bilgi birikimine sahip insanlar azalmaktadır. Eski kuşaklarca bilinen bu bilgiler yeni kuşaklara aktarılamadığı için bu çok değerli kültürel miras yok olmaktadır. Bu bilgilerin yeni kuşaklarca tanınması ve sahip çıkılması için bu alandaki çalışmaların yaygınlaştırılması ve elde edilen verilerin kayıt altına alınması şarttır. Etnobotanik kültürün korunmasına yönelik yapılacak bilimsel çalışmaların desteklenmesi ve yaygınlaştırılması adına TÜBİTAK’ın bu desteği oldukça önemli.

Yürütücülüğünü Balıkesir Üniversitesinden Prof. Dr. Fatih Satıl’ın yaptığı bu projeye, Türkiye genelinden 10 farklı ilden 16 genç bilim insanı katıldı. Kurs süresince; Balıkesir Üniversitesinden Prof. Dr. Fatih Satıl ve Prof. Dr. Selami Selvi, Harran Üniversitesinden Prof. Dr. Hasan Akan, Munzur Üniversitesinden Doç. Dr. Uğur Çakılcıoğlu, Bingöl Üniversitesinden de Doç. Dr. Rıdvan Polat ve Doç. Dr. Ekrem Darendelioğlu gibi alanında uzman hocalar ders verdiler.

Dsc 0157

***

Dört gün süren eğitim boyunca; etnobotanik ve tarihçesi, Türkiye florası bitkilerin bilimsel tayin ve teşhis yöntemleri, etnobotanik çalışma yöntemleri, kayıt ve belgeleme teknikleri, kaynak kişilerle görüşme teknikleri ve anket çeşitleri hakkında bilgiler verildi. Ayrıca etnobotanik yayınlarda dikkat edilecek hususlar, etnobotanik çalışmalarda yararlanılan veri tabanlarından bahsedildi. Şifa turizmi ve etnobotanikte kullanılan güncel moleküler yöntemler tanıtıldı.

Bu arada kurs boyunca geleneksel yöntemlerle merhem ve sabun yapımı, doğal boyalarla ip boyama tekniği ve sepet yapımı gibi uygulamalar da gösterildi. Etkinliğe katılan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ta Sındırgının meşhur Yağcıbedir halısına renk veren bitkileri, boya desen ve hikayeleri konusunda genç bilim insanlarına görsel bir sunum yaptı.

Ayrıca kursiyerler; BAÇEM, Kızıklı köyü, Kazdağı ve Edremit pazarında incelemelerde bulunarak kurs boyunca öğrendikleri teorik bilgileri sahada uygulama fırsatı yakaladılar. Etkinlik, mini bir etnobotanik sergisi ve sertifika programı ile sona erdi.

Tabi bu kadar genç bilim insanı Balıkesir’e gelmişken, Edremit ve Ayvalık körfezinin güzelliklerini de göstermeden gönderilmedi. Kaz Dağı Milli Parkı, Ayvalık rahman sofrası, Cunda gibi bölgenin doğal ve kültürel kaynak değerleri de gezilerek güzel hatıralar ve dostluklarla kursiyerler Balıkesir’den uğurlandılar.

Bu eğitimi destekleyen başta TÜBİTAK-BİDEB olmak üzere kursumuzun başarılı bir şekilde geçekleştirilmesinde her türlü katkıyı sağlayan Balıkesir Büyükşehir Belediyesine de teşekkürlerimizi sunarız.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu