Ender GÖKMEN

Deniz Kirliliği + İklim Değişikliği = ?

Geçmişe bakınca okyanus ve denizlerin, insanlığın elinden Roma zamanlarından beri çok çektiğini görüyoruz. Fakat en son yapılan araştırmalar, deniz ve okyanus kirliliği ile özellikle kıyı alanlarındaki bozulmanın son 300 yılda çarpıcı bir biçimde hızlandığını gösteriyor. Özellikle endüstriyel deşarjlar, denizlere ulaşan suları kirletmekte, bunun sonucunda denizler de bu kirlilikten payını almakta.

Okyanus ve denizlere ulaşan en yaygın insan yapımı kirleticiler; ilaçlar, herbisit, kimyasal gübre, deterjan, yağ, kanalizasyon, plastik ve bu ekosisteme ait olmayan diğer materyaller. Bu kirleticilerin çoğu, denizlerin ve okyanusların dibinde toplanır ve burada deniz canlıları tarafından tüketilerek besin zincirine karışır.

Deniz suyunda periyodik cetveldeki tüm elementlerin bulunduğu söyleniyor ama sanırım artık deniz suyunda plastiğe, bu elementlerin birçoğundan daha fazla rastlanıyor. Her gün binlerce çöp ve atık madde, deniz ve okyanus sularına karışıyor ne yazık ki.

Okyanusların ve denizlerin atık sularla, plastiklerle ve akla hayale gelmeyecek bin bir türlü deniz ortamına ait olmayan materyalle kirlenmesini bir yana bırakırsak, deniz ekosistemi bir de iklim değişikliğinden muzdarip.

Şimdi uzmanlar, balıkların ve diğer birçok deniz canlısının, sıcak sulardan oksijen bakımından zengin daha serin suların olduğu bölgeye doğru göç etmeye başladığını söylüyor.

Washington Üniversitesi’nden bir okyanus bilimcisi ve bu konuda yapılan bir araştırmanın yazarlarından Curtis Deutsch, okyanusların ısınmakta ve okyanustaki oksijen miktarı düşmekte olduğunu, düşmeye de devam edeceğini söylüyor. Uzman ayrıca, daha sıcak sularda yaşayan balıkların metabolik hızının yükseldiğini ve bu durumun daha fazla oksijen ve gıda ihtiyacı doğurduğunu da sözlerine ekliyor. Uzmanın sözlerinden varılacak sonuç ise, deniz canlılarının ısınan habitatını terk edip, hayatta kalabileceği yeni bir yaşam alanı aramaya başlayacak olması.

Bu konuda yapılan araştırmada, dört farklı balık türü incelendi. Araştırmacılar iklim modellerini ise sıcaklık ve oksijen yüzeyindeki değişikliklerin 2100 yılına kadar, her türün nasıl etkileneceğini görmek için kullandılar. Çalışmalar, canlıların yaşam alanlarının Ekvator’dan uzaklaşacağını ve mevcut balık aralıklarının yüzde 14’ünden yüzde 26’sına kadar değişeceğini öngörüyor.

Kaynaklar:
New York Times
National Geographic

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu