Gündem

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz’dan Önemli Uyarılar

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz’dan Önemli Uyarılar

 

POZİTİF VAKA KENDİNİ BİLİYOR!

SIKINTI TERMASLININ BİLMEMESİ ONUN NE GÜNAHI VAR?

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Dr Fevzi Yavuzyılmaz artan COVID-19 vakalarına ilişkin önemli ve çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

 

“KUL HAKKI YİYENLER VAR”

“İnsanlar düğün kasetlerini anılarını görmek için izler ancak biz pozitif hastanın kiminle temas ettiğini bulmak için seyrediyoruz” diyen Yavuzyılmaz, pozitif vakaların bilinçsizce hareket etmesinden kaynaklı kul hakkı yenen insanlara dikkat çekti. “Pozitif vaka kendini biliyor ancak yanındakinin ondan haberi yok bu durum bizi üzüyor kul hakkı yiyorlar” dedi.

 

“DÜĞÜNLERDE TEMASLI ARIYORUZ”

“Düğündeki pozitif hasta hangi misafirlerle temas etmiş maskesini ne zaman çıkarmış ve kim kiminle otyurmuş diye düğün kasetlerini izliyoruz. Filiasyon ekiplerimiz şüpheli, temaslı, pozitif yakaladığında ki bu genellikle düğün cemiyet gibi toplu yerlerde tespit ediliyor toplu mutluluklar toplu üzüntüler yaratabiliyor” ifadelerini kullandı.

“Kendi ilimizde de yaşadık ancak farklı illerde de duyuyoruz Ankara’daki pozitif çıkmış bir vaka yapılan yol kontrolünde Abant tatil girişindeki trafik kontrolünde yakalandı. Yanındaki bir temaslı ile…Şuna dikkat etmek gerekir bunda kul hakkı var sizin yanınızdaki temaslının sizden haberi yok. İzmir’de karantina tedbiri uygulanan vatandaş yine yol kontrolü sırasında polislerimiz tarafından Balıkesir’de tespit edildi ve ne oldu o otobüsteki diğer  20-30 kişiyi temaslı yaptı. O kişilerin ne suçu var? Siz kendinizi biliyorsunuz ancak otobüstekiler sizi bilmiyor Pozitif vakalı bir kişi 30 kişiyi karantinaya aldırdı 420 gün insanların özgürlüğünü kısıtladı bir bilinçsiz hareketle olan bir kişinin yarattığı sonuç. Kul hakkına girilen bir kişi arıyor ve diyor ki ben sadece temaslıyım benim şu gün sınavım var ben şimdi ne yapacağım diyor. Yazık günah değil mi o öğrenciye? “

 

BİLİNÇ OLMAZSA SONUÇ POZİTİF

Yavuzyılmaz, “Toplum bilinci çok önemli maske mesafe hijyenle bu işin üstü esinden geliriz ancak herkes kendi önlemini alırsa toplum bilinci oluşturarak bunu aşarız. Önerilen tedbirlere uymak bu sürecin sıkıntısız geçirilmesini sağlayacaktır. Lütfen dikkat!”açıklamasında bulundu. Balıkesir İl Sağlık Müdürü Dr.Fevzi  Yavuzyılmaz Koronavirüs sürecinde en çok sıkıntı yaratan konunun temas ile yayılım olduğuna dikkat çekti.  Covid-19 testinin pozitif sonuçlu olduğunu bilerek toplu törenlere ve ya seyahatlere çıkan kişilerin kul hakkına girdiklerini belirten Dr. Yavuzyılmaz konuyla ilgili yaşanılan durumları anlatırken,  “İlginç olan nokta insanlar düğün kasetlerini anı olması için seyrederler fakat biz bu kasetleri artık düğünlerdeki pozitif hastaları ayıklayabilmek adına seyrediyoruz. Hangi düğünde testi pozitif çıkan kişiler kimlerle yakın oturmuş, hangi diğer misafirlerle yakın gezmiş, maskesini ne zaman çıkarmış, masasında kimler varmış diye seyrediyoruz. Sanırım bu konuyla ilgili yeterince  çarpıcı bir örnek oldu. Takip ekiplerimiz bir yerde bir şüpheli şahıs, bir temaslılık durumu  ve ya sonucu pozitif vaka yakaladığında ki cemiyetlerde, düğünlerde  bu çok daha fazla oluyor. Biz oranın düğün kasetini izliyoruz. Durumu tespit edebilmek için, filyasyonu doğru düzgün yapabilmek için. İnsanların bu mutlu günleri, başkalarının üzüntülü halleri olmasın diye izliyoruz, çalışıyoruz. ”

 

 “İNSANLARIN ÖZGÜRLÜĞÜNDEN ÇALIYORLAR ”

Koronavirüs sürecinde yaşanılan sıkıntılardan biride evde tedavi gören hastaların durumu olduğunu söylen Dr. Fevzi Yavuzyılmaz,

EVDE BAKILAN HASTALAR EVDE DURAMAYINCA!

“Maalesef evde bakılan hastalarda da sıkıntı oluyor. Bunu İlimizde de farklı örneklerle yaşadık. Farklı illerde de gördük. Mesela Ankara ‘da ki pozitif vaka Abant tatil beldesinin girişinde kontrolde yakalandı. Üstelik yanında bir temaslıyla, kendi aracında. İnsanlarımızın buna dikkat etmesi lazım çünkü bunda kul hakkı var. Siz kendinizi biliyorsunuz fakat yanınızdakinin bundan haberi yok işte  bu kul hakkına girmektir. Bir başka örnek ise; Önce ki akşam İlimizde olan bir olay bu, İzmir’den gelen bir kişinin testi pozitif çıkıp, ilacı verilip tedavisi yapılarak evine gönderiliyor. Karantinada kalması gereken bir vatandaş maalesef gece otobüs ile Balıkesir’e geliyor. O otobüsteki hiçbir şeyden haberi olmayan 30 insanın karantinaya girmesine sebep oluyor. Polis ekiplerimizin yol kontrolü sırasında tespit edildi. Siz kendinizi biliyorsunuz  ve otobüstekiler bilmiyor 30 kişiden hesaplarsak  14er gün karantinadan toplamda 420 gün insanların özgürlüğünden çalmaktır bu. Keşke bunu yapan kişiye de 1 yıl hapis verseler de anlasa ne yaptığını. Çünkü kimsenin bile bile lades demeye hakkı yok. ”

ÖĞRENCİ’NİN SUÇU NE?

Dr. Yavuzyılmaz ,  “Bugün bir üniversite öğrencisi bize ulaşıyor; beni karantinaya aldılar. Ekipler geldi ve bir  temaslıdan dolayı beni karantinaya aldılar. Benim bu hafta şu  gün sınavım var ben ne yapacağım dedi. Bu öğrenciye yazık günah değil mi? Bu durumu toplamamız lazım. Bunu toplum bilinciyle yapmamız lazım, sorunluluk bilinciyle yapmamız lazım, kişi bilinciyle yapmamız lazım. Kul hakkını düşünerek yapmamız lazım. Maske ,mesafe, hijyen biz bu işin üstesinden geliriz ama herkesin kendi önlemlerini alması lazım. Bu ülkede başından beri Sağlık Bakanlığı tarafından süreç çok güzel yönetildi. Bakanlığımız bu konuda çok tecrübeli .Bu emeklere karşılık lütfen ama lütfen önerilen tedbirleri elden bırakmayalım. ”dedi.

Haber: Semra Aman Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu