Gündem

Balıkesir Karesi’de Ekolojik Ve Organik Tarım

Karesi Belediyesi tarafından Avrupa Fransa Ulusal Ajansı’na sunulan ve kabul edilen “Çevre Koruma Açısından Faydalı Mikroorganizmaların Tarımsal Kullanımı” isimli projenin pilot uygulama faaliyeti gerçekleşti. Proje ile Karesi’de ekolojik ve organik tarım özendirilecek.

 

Balıkesir Karesi’de Ekolojik Ve Organik Tarım

 

Balikesir Kareside Ekolojik Ve Organik Tarim 1

 

Balıkesir Karesi Belediyesi Avrupa Birliği destek programlarından fayda almak için projeler üretti. Karesi Belediyesi ‘Ortak Gelecek’ için uluslar arası çalışmalara imza atıyor. Avrupa Fransa Ulusal Ajansı’na sunulan ve kabul edilen Çevre Koruma Açısından Faydalı Mikroorganizmaların Tarımsal Kullanımı isimli projenin pilot uygulama faaliyeti gerçekleşecek.

Karesi Belediyesi Ek Hizmet Binası Park Bahçeler Müdürlüğü’nün sahasında pilot uygulama eğitimi gerçekleştiriliyor. Balıkesir Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Prof. Dr. Ergün Demir katılım sağladı. Projenin uluslararası ismi “FUNICE-Agricultural use of beneficial microorganisms in the aspect of environmental protection” ‘dur. 2020-1-FR01-KA202-079874 numaralı projenin amacı;  bitkisel ve hayvansal gıdaların ekolojik üretimidir. Ayrıca organik hayvansal ve bitkisel üretim ile çevre koruma için yeni mekanizasyon teknikleri kullanımı içeriği var. Bununla birlikte pestisit ve antibiyotiklerin kullanımının azaltılması konusunda yenilikçi mesleki eğitim modeli oluşturmak olarak belirledi.

 

Başkan Orkan: “7 Proje Başvurusu Yaptık”

 

Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan çevre ve tarım konularında yapılacak çalışmalara katkı sunmaya devam ettiklerini iletti. Dinçer Oarkan , “Belediyemize yeni birikimler kazandırmak için yurtdışı ortaklarımızla karşılıklı paylaşımı arttırmaya devam ediyoruz. Karesi Belediyesi, Avrupa Birliği destek programlarına bu dönem toplamda 7 tane yeni proje başvurusu yapmıştır. Halihazırda aktif olarak şu anda 3 tane projemizi başarıyla yürütüyoruz.” dedi.

 

Balikesir Kareside Ekolojik Ve Organik Tarim

 

Proje Baün İle Ortak Yürütülüyor

 

Projede Fransa’dan Association de Developement Rural Internatioal du Bas Segala koordinatörlüğünde oluyor. Türkiye’den Balıkesir Üniversitesi ve Karesi Belediyesi yer alıyor. Ayrıca İspanya’dan FUE-UJI Üniversitesi ve GROWTH COOP S.COOP.AND katkı sağlıyor. Ayrıca Polonya’dan ARID ve Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roslin Panstwowy Instytut Badawczy Zaklad Doswiadczalny Grodkowice isimli kurum ve kuruluşlar yer alıyor.

Prof. Dr Ergün Demir projede yenilikçi ekolojik üretim modelleri ve ekolojik üretim için yeni mekanizasyon teknikleri hakkında bilgilendirme yaptı. Ergün Demir , “Mikorizalar bitki kökleri ile toprak funguslarının (mantar) ortak yaşam biçimidir. Bu mantar türlerine aynı zamanda bitkilerin kasko sigortası da diyebiliriz. Mikoriza mantarları bitkinin daha fazla su ve besin maddesinden yararlanmasını sağlar. Mikoriza’nın etkin olabilmesi için kök ile direkt temasının olması gerekmektedir. Bu bağlamda genç bitkilerin büyüme-gelişmeleri için mikoriza hayati öneme sahiptir. 2-3 yaşına ulaşmış çok yıllık bitkilerde uygulanması hem çok pahalı hem de özel alet ve ekipman gerektirir. Yeni dikimi yapılan fide ve ağaçların dikim sırasında uygulanması fide ve fidanın tutumunu arttırır. Ayrıca normale göre çok daha iyi gelişmesini sağlar” dedi.

Proje Karesili Üreticilere Katkı Sağlayacak

Karesi Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Özgür Aycil ise proje ile ilçede ekolojik tarımı geliştirme hedefleri olduğunu söyledi. Aycil “Projemiz 24 ay sürecek. Çiftçilere bitkisel ve hayvansal gıdaların ekolojik üretim hakkında bilgi veriliyor olacak. Ayrıca organik hayvansal ve bitkisel üretim ile çevre koruma için yeni mekanizasyon teknikleri öğretiliyor olacak. Pestisit ve antibiyotiklerin kullanımlarının azaltılması konusunda yenilikçi bir eğitim modeli oluşturduk. Projemiz ile yenilikçi ekolojik üretim modelleri içeriyor. Özellikle ekolojik üretim için yeni mekanizasyon teknikleri yer alıyor. İnsan ve hayvan sağlığı gibi konularda Karesi’ye ve üreticilere önemli katkılar sağlıyor olacak.” dedi.

 

 

Balıkesir Karesi’de Ekolojik Ve Organik Tarım

Haber: Muhammed Can Akyürek

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu