Gündem

Balıkesir Kolonyası

Kuşaktan kuşağa aktarılan mis kokuların diyarıdır Balıkesir Kolonyacılar Çarşısı…

1930 yıllarında başlayan kolonyacılık nesilden nesile aktarılan Balıkesir’in vazgeçilmez bir değeri…

1930’lu yıllarda başlayan kolonyacılıkla birlikte hoş kokan Balıkesir’in Beyaz zambağı ve zeytin çiçekleri el emeği ile birlikte üretime geçmeye başlamış ve önce plastik ardından cam şişelere ve görsel içeriği ile fark yaratan şişelerde yerini almış.

Balıkesir denilince O dönemlerde zambak soğanları mis zambak ve ak zambak olarak ikiye ayrılmış ve kokusuyla ün salmış. Kokuya duyulan hayranlık iş fikri ile buluşmuş ve Balıkesir’de ilk kolonyacılığın serüvenini 1933 yılında Bahattin Serpen atmış. Yanında kalfası Hikmet Doğan ile birlikte bölgedeki zambak ve zeytin çiçeği yoğunluğundan faydalanıp hoş kokuya bürünen bir sıvı elde edilmiş. Balıkesir kokusunun ünü farklı kentlerede gitmeye başlayınca zambak soğanları bazı kişilerce zaman içinde çalınıp götürülmüş. Fakat Balıkesir’de dinmeyen ve günümüzde  geri dönüşümlü projelerle zambağa ve zeytin çiçeğine atılan adım Balıkesirli tarafından hiç bırakılmamış. Balıkesir kolonyalarının essnsı hiçbir şehirdeki esansın yerini tutmamış. Balıkesir gittikçe artan kolonyacılıkta ki o mis kokusuyla Türkiye’nin ve tüm Dünyanın heryanına ün salmış.

Balıkesir’de Milli Kuvvetler Caddesi Kolonyacılar Çarşısında hala Balıkesir’in yerlilerine şehir dışından gelen misafirlerine alınabilecek en güzel kolonya çeşitleri Kolonyacılar çarşısındaki 8 dükkanda mis kokularıyla hizmet vermeye devam ediyor. Nursima Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu