Gündem

BALIKESİR KUVAY-İ MİLLİYE MÜZESİ

Gittiğim her kentte ilk uğrak yerlerimizin o kentini tarihini ve kültürünü anlatan müzeler olduğunu önceki yazılarımda birçok defa belirtmiştim. Doğal olarak Balıkesir’e misafirlerim geldiğinde de onları ilk olarak kentimde ki müze ve ören yerlerine götürüp gezdiriyorum. Geçenlerde gelen bir misafirimi işyerimde ki gençlerle birlikte Balıkesir merkezde bulunan Kuvayı Milliye Müzesi’ne götürdüm. Daha önce defalarca gezdiğim bu müzeyi arkadaşlarımla bir kez daha gezme imkanı buldum.

Şuan müze binası olarak kullanılan yapı, 1840 yılında Karesi Sancağı Defterdarı Giridizade Mehmet Paşa’nın konağı olarak yaptırılmış. Daha sonra 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’in işgali sonrasında, 16 Mayıs 1919’da Balıkesirlilerin toplanarak Batı Anadolu’da silahlı mücadele kararının alındığı bu bina uzun yıllar II. Kolordu Komutanlığı tarafından karargah olarak kullanılıp Milli Mücadele yıllarımızdan bize kalmış. Büyük önderimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün 6 Şubat 1923 tarihinde Balıkesir’e ilk gelişinde de Atamız bu binada misafir edilmiş.1947-1988 yılları arasında Balıkesir Belediye hizmet binası olarak kullanılan bina daha sonra  restore edilerek 6 Eylül 1996 yılında “Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi” olarak hizmete açılmış.

Binanın girişinde sizi kocaman bir bahçe karşılıyor. Bahçeden meşhur Balıkesir Saat Kulesi Ve Şadırvanı görebiliyorsunuz. Bahçede Balıkesir il sınırları içindeki antik kazı çalışmalarından çıkartılan lahit parçaları sergileniyor. İki kattan oluşan Kuvâ-yi Milliye Müzesi’nin 120 m2’lik zemin katında; Balıkesir Kuvâ-yi Milliye’sinin kurulmasında öncülük etmiş 41 Bayrak Adam ’ın aldıkları yazılı kararlar, 5 adet Kongrenin Kararları, bu kahramanların özel eşyaları, fotoğrafları ile Atamızın Balıkesir’e gelişlerinde çekilmiş fotoğrafları sergilenmektedir. Ayrıca Atatürk ile eşi Latife Hanım’ın balmumu heykelleri bu katta müze ziyaretçilerine sergileniyor.

Müzenin ikinci katında ise, Balıkesir ilindeki tarih öncesi dönemlerden başlayıp günümüze kadar kesintisiz süren, bölgenin binlerce yıllık geçmişini yansıtan arkeolojik ve etnografik eserler kronolojik olarak buluntu yerlerine göre sergileniyor. Balıklesir il sınırları içinde bulunan Kyzikos,Adramytteion, Daskyleion ve Antandros antik kentlerinin isimlerinin verilmiş olduğu teşhir salonlarında bu kentlerde yapılmış bilimsel ve kurtarma kazılarında ele geçen eserler yer alıyor. Gezimizde hem de genç arkadaşlarımla hemde misafirimiz ile bol bol shbet etme imkanı buldum. Bu sohbet esnasında Balıkesir’li lise ve üniversite çağında kigenç arkadaşlarımın ilk defa bu müzeyi ziyaret ettiklerini öğrenmem beni fazlası ile üzdü.

Bu yazıyı okuyan birçok okurumun da önünden defalarca geçmesine rağmen bu müzeyi ziyaret etmediğini düşünüyorum. Nolursunuz kentimizin müzelerine, tiyatrolarına, kültürüne, sanatına sahip çıkalım. Bizim başka memleketimiz başka Balıkesirimiz yok!..

************************************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.

İletişim için; onurayan@hotmail.com

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu