GündemEkonomi

“BALIKESİR KUZU ETİ KORUMA ALTINA ALINACAK”

Balıkesir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Erdoğmuş, Hayvancılık desteklemelerinin üreticiye nefes aldıracağını söyleyerek önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğmuş, verilecek desteklemenin Balıkesir Kuzu Eti Coğrafi İşareti için son derece olumlu ve önemli olduğuna değindi.

 

Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan 2019 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karara dayanılarak hazırlanan Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği 20 Kasım 2019 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ülke hayvancılığın geliştirilmesi, sürdürülebilirliğinin sağlanmasından, hayvancılık politikalarının yürütülmesinde etkinliğin artırılmasına kadar hayvancılığın gelişmesine önemli katkılar sağlayacak Tebliğ hakkında Balıkesir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Erdoğmuş açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğmuş özellikle hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi kayıtların güncel tutulması için verilecek desteklemenin Balıkesir Kuzu Eti Coğrafi İşareti için son derece olumlu ve önemli olduğuna değindi.

 

“ÜRETİCİMİZE AVANTAJ SAĞLAYACAKTIR”

 

Başkan Erdoğmuş “Balıkesir hayvancılık sektöründe ülkemizde her zaman üst sıralarda yer alan bir şehir. Hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvancılıkta birçok üreticinin geçim kapısı. 20 Kasım tarihinde yayımlanan Resmi Gazetede Hayvancılık Destekleme Uygulama Tebliği ile verilecek olan, Buzağı Desteklemesi, ıslah amaçlı süt içerik analiz desteklemesi, malak desteklemesi, dişi manda desteklemesi, anaç koyun keçi desteklemesi, sürü büyütme ve yenileme desteklemesi, düve alım desteklemesi,  besilik erkek sığır (manda dahil) desteklemesi, tiftik keçisi yetiştiriciliğinin ve tiftik üretiminin desteklenmesi alanlarında verilecek desteklemelerin, işletmeler ve üreticilerimize katkı sağlayarak rahatlamalarına vesile olacağı görüşündeyim. Ayrıca atık desteği, hastalıktan ari işletme desteklemesi, programlı aşı ve küpe uygulamaları, hayvan hastalığı tazminat desteklemeleri üreticimize avantaj sağlayacaktır” dedi.

 

“FARKLI IRKLAR BİR ARADA YETİŞTİRİLMEYECEK”

 

Başkan Erdoğmuş, Balıkesir Kuzu Eti Coğrafi İşaretinin Türkiye’de taze ete alınan ilk coğrafi işaret olduğunu, bu tebliğ ile verilecek olan, “küçükbaş soy kütüğü desteklemesi” ve “hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirmesi desteği” ile Balıkesir Kuzu Eti ve Balıkesirli üreticimiz güvence altına alınacağına değinerek “Tebliğde işletmesi ve hayvanları Bakanlık kayıt sistemine kayıtlı yetiştiricilerimiz Yerinde koruma desteklemesinden yararlanmak içi destek aldığı türün farklı ırklarını bir arada yetiştiremeyecek. Bu madde ile Coğrafi İşarette söz konusu ırkımız koruma altına alınacak ayrıca, üreticimiz sözleşmede taahhüt ettikleri destekleme şartlarını yerine getirmeleri halinde ödeme alacağı için hem üretici hem de tüketiciye büyük fayda sağlayacaktır. Ben bu tebliğin ilimiz ve ülkemiz üreticilerine hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu