GündemÖzel Haberler

Balıkesir Mimarisine Yeni Soluk

TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı M. Ali Özerk, Balıkesir’deki mimarinin dününü ve bugününü Büyükşehir MERHABA’ya değerlendirdi. Balıkesir mimarisi nereye gidiyor? Detaylar haberimizde…

 

 

TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi Başkanı M. Ali Özerk, Balıkesir mimarisinin dününü, bugününü ve geleceğini anlattı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını da değerlendiren Başkan Özerk, yaptıkları çalışmalardan da bahsetti.

 

‘Balıkesir’de Mimari Kalite Arttı’

 

Balıkesir’de mimari açıdan kalitenin arttığını söyleyen TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi Başkanı M. Ali Özerk, ‘Balıkesir’de her geçen gün mimarinin kalitesi artıyor. Tabii bu kalitenin artmasının nedeni mimar arkadaşlarımızın çevreye biraz daha duyarlı olması. Mimarlık konularına ilgilerinin artması. Yeni genç neslin araştırmaya yönelik çabalarının olması da elbette mimarlık kalitesini artırıyor. Artık Balıkesir’de projeleri yüzde 90 oranında mimarlar çizmeye başladı. Çünkü o da çok önemli. Çünkü daha önce projeleri mühendisler ve teknikerler çiziyordu. Bu da çok etkiliyordu’ ifadelerini kullandı.

 

İstekler Mimariyi Şekillendiriyor

 

Şehirdeki mimarinin kalitesinin şehirde yaşayanlarla da ilgili olduğunu söyleyen Başkan Özerk, ‘Şehirdeki mimari kalitenin artması biraz da şehirde yaşayan insanlarla ilgilidir. Şehirde yaşayan insan yani müşterinin de isteği doğrultusunda mimarinin de kalitesi şekilleniyor. Türkiye’de yaşayan insanlar biraz daha çağdaşlaştıkça insanlar kendi barınacağı yerlere de özen gösterdiklerinde mimariye ilgi de artıyor. Kısacası herşey insanda başlıyor’ dedi.

 

‘Destekliyorum’

 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen çoğu projeyi desteklediğini belirten TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi M. Ali Özerk şu ifadeleri kullandı; ‘Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin vizyonunu beğeniyorum. Balıkesir’i makus talihinden ve statükocu halinden kurtarıyor. Biz Mimarlar Odası olarak Büyükşehrin yaptığı tüm projeleri hemen hemen destekliyoruz. Çünkü Balıkesir’e gerçekten değer katan projeler. Bunların eksiklikleri de yanlışlıkları da olabilir ama biz, Büyükşehir Belediye Başkanımızla bire bir görüşmeler yapıyoruz. Bize danışsalar da bazı konularda danışmadıklarını söylemek mümkün. Yine de diyaloglarımız çok iyi.

 

‘5 Yıl İçinde Önemli Bir Atılım Olacak’

 

Balıkesir’de beş yıl içerisinde önemli bir atılım olacağını söyleyen TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı M. Ali Özerk, ‘Çalışmalar da oldukça güzel gidiyor. Bu şekilde devam edilirse Balıkesir 5 yıl içerisinde önemli bir atılım yapılacak. Balıkesir’in sanayisine yapılan yatırımları da biliyoruz. Organize Sanayi Bölgesi’ne büyük firmalar gelmeye başladı.  Nitelikli büyümeyle beraber Balıkesir donanımlı bir kent haline gelecek’ ifadelerini kullandı.

 

‘Şehre İhanet’

 

Balıkesir’deki önemli kültürel değerlerin korunması gerektiğini söyleyen TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı M. Ali Özerk şu ifadeleri kullandı; ‘Kentin bir belleği ve kültürel birikimi var. Bütün bu yatırımları yaparken ve yeni yatırımları desteklerken kentin belleğini de yok etmemek lazım. Çünkü Cumhuriyet tarihinden itibaren oluşan bir mimari var ve bunları yoketmemek lazım. Bizim gelecek nesillere de bir takım şeyleri aktarmamız lazım. Bizlerin mimari alanındaki kıstasları aktarmamız için bunları yapmamız lazım. Altıeylül Okulu, meydanıyla beraber, oradaki trafik sıkışıklığının içinde insanlara nefes aldıran bir yer. Eğer rant uğruna burayı yıkıp yüksek katlı bir yerler yaparsanız. Bir defa şehre ihanet etmiş olursunuz. Biz oranın yıkılmasına karşıyız. Restore edilebilir. Tüm kentin kullanabileceği şekilde bir organizasyon yapılabilir. Ama burasının yıkılmaması için de elimizden geleni yapacağız. Daha önce Kervansaray Oteli vardı. O mesela yıkıldı. Bu büyük bir kayıptı. Yine hal binası vardı. Balıkesir’in belleğinde önemli yer tutan ve döneminin üstünde bir betonarme yapı olan bina da yıkıldı. Orası meydana dönüştürülüyor’ ifadelerini kullandı.

 

‘İlk Yerleşim Yeri’

 

Dumlupınar Mahallesi’nin de mimari açıdan önemli bir bölge olduğunu söyleyen Başkan Özerk, ‘Balıkesir Mimarlar Odası şubemizin de bulunduğu Dumlupınar Mahallesi ve Aygören Mahallesi tarafları da mimari açıdan önemli. Dumlupınar, hemen hemen 100 yıllık bir bölge ve Balıkesir’in ilk yerleşim yeri. Burada maalesef daha önceki belediyelerin çalışmaları yüzünden mahalle yok edilmiş. Tek tük evler var. Bunların yıkılmamasını, değerlendirilmesini istiyoruz. Madem Tarihi Kentler Birliği’ne üyeyiz. Bu tür değerlerimizi yıkarak yok edemeyiz. Bunların mutlaka değerlendirilmesi gerekiyor. 1\5000’lik plana göre 4 katlı binalar yapılmış. Bence bu yanlış. Hatta diğer binaların da gerekiyorsa kamulaştırılıp tamamen tarihi bir bölge haline getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz’ ifadelerini kullandı.

 

‘Eğitim Önemli’

 

Mimarlar Odası olarak eğitime önem verdiklerini söyleyen Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı M. Ali Özerk, ‘Biz Balıkesir Mimarlar Odası olarak eğitime çok önem veriyoruz. Hemen hemen iki haftada bir sürekli eğitim programları hazırlıyoruz. Türkiye’nin önemli mimarlarını odamıza davet edip, seminerler düzenliyoruz. Bu anlamda Balıkesir Mimarlar Odası, hemen hemen diğer tüm illerdeki şubelerden daha aktif ve farklı şekilde çalışmalarını sürdürüyor’ ifadelerini kullandı.

 

18 Yıllık Gelenek

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı resim yarışmasının 18 yıldır yapıldığını söyleyen Başkan Özerk, ’23 Nisan’da yaptığımız resim yarışmasını çok önemsiyoruz. 18 Yıldır yapıyoruz ve geleneksel hale getirdik. Yaptığımız workshop niteliğindeki yarışmamızda çocuklarımız sınıflara geliyor. Kağıtlarını biz karşılıyoruz ve hayal güçleriyle istediklerini çiziyorlar. Çocuklar, kendi hayallerini, kimse karışmadan kağıda döküyorlar. Hem geleceğin mimarlarını hem de çevreci çocuklarımızı önemsiyoruz. Bu tür bir yarışma ise Türkiye’de bir ilk’ ifadelerini kullandı. Merhaba Haber Merkezi

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu