Gündem

Balıkesir Mimarlar Odası Başkanı Dikici Üniversitelere Yönelik Açıklamada Bulundu

Balıkesir Mimarlar Odası Başkanı Dikici Üniversitelere Yönelik Açıklamada Bulundu

 

Balıkesir Mimarlar Odası Başkanı Betül Dikici “Üniversitelerin demokratik yapıları eğitim ve araştırma kaliteleri için vazgeçilmezdir” dedi

ÜNİVERSİTELERİ ELE ALDI

Balıkesir Mimarlar Odası Başkanı Betül Dikici üniversitelerin özerkliğe ve bilimsel özgürlüğe sahip olması gerektiğini söyledi. Dikici üniversitelerin tarihsel süreçte her türlü insan hakları, özgürlük, eşitlik, hak, adalet gibi demokrasinin olmazsa olmazları için güvence olduğunu söyleyerek konuyla ilgili bir açıklamada bulundu.

“ANCAK ÖZERK ÜNİVERSİTELER BİLİMİ EGEMEN KILAR”

Betül Dikici tarafından yapılan açıklamada “Günümüzde üniversitelerden beklenen, öğrenen, araştıran, bilimsel gerçekleri toplumla paylaşan ve çağdaş gelişmeleri yönlendiren kurumlar olmalarıdır. Bilimsel düşüncenin yaygınlaşabilmesi için, üniversiteler öncelikle bilimsel özgürlüğe ve özerkliğe sahip olmalıdırlar. Düşüncenin özgür olmadığı ortamlarda bilimsellikten ve gelişmeden söz etmek mümkün değildir. Ancak özerk üniversiteler bilimsel düşünceyi egemen kılabilir, araştırarak ve gerçekleri, doğruları söyleyerek topluma önderlik edebilir. ”ifadelerine yer verdi.

“DEMOKRATİK YÖNTEMLERLE SEÇİLMİŞ YÖNETİCİLERİN OLMASI ÖNEMLİ”

“Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik açısından önem taşır. ” diyen Balıkesir Mimarlar Odası Başkanı Betül Dikici üniversitelerin öneminin son dönemde arttığına dikkat çekerek şunları kaydetti:
“Üniversitelerin, bağımsız anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını, eğitim politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca tartışarak belirlemeleri, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın önemli bir unsurudur ve içinden geçtiğimiz dönemde giderek önem kazanmaktadır. Üniversite yönetimlerinin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir. Bu anlayışla Mimarlar Odası olarak toplumların sağlıklı, barışçıl gelecekleri için demokratik, özerk üniversite anlayışının, çağdaş eğitimin olmazsa olmaz koşul olduğunu kamuoyuna saygıyla duyururuz. ”

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Mimarlar odası bu ülkede yol, köprü, havaalani, baraj ne yapıldı ise itiraz etti. Belgrad ormanına Koç Ünv kuruldu tek kelime etmedi. Toplumun gözünde mimarlar odası ve tabip odasının zerre kadar güvenilirliği kalmamistir tabiri kendi trolleri haric

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu