GündemDünyadan HaberlerTürkiye Gündemi

Balıkesir Pullusu Coğrafi İşaret Yolunda

Balıkesir Pullusu Coğrafi İşaret Yolunda*

AK Parti Balıkesir Milletvekili Pakize Mutlu Aydemir, “Gelenekten Geleceğe kültürel mirasımız olan insanımızın ince sanat zevkini, estetiğini, duygusallığını, hoşgörüsünü ve pratikliğini yansıtan, “Balıkesir Pullu” muza sahip çıkıyoruz” dedi.

Gelenekten Geleceğe Kültürel Miras olarak değerlendirilen “Balıkesir Pullusu” yöresel elbisesinin motiflerini, işleme tekniklerini korumak ve gelecek nesillere aktarmak için Milletvekili Aydemir öncülüğünde Balıkesir Belediyesi tarafından Coğrafi İşaret (Mahreç) başvurusu yaptılar. Daha önce de Balıkesir’in yöresel lezzetlerinden olan Manyas Kelle Peyniri için Türk Patent Enstitüsü’nden coğrafi tescil işareti alınmıştır.

*“Balıkesir Pullusu Yöre Halkının İnce Sanat Zevkini Yansıtıyor” *

Milletvekili Aydemir, coğrafi işaret alma potansiyeli olan ürünlerin, Balıkesir’e hem kültürel hem de ticari anlamda katkı sağlayacağına vurgu yaparak, Balıkesir Pullusu’ nun yöre halkının ince sanat zevkini, estetiğini, duygusallığını ve pratikliğini yansıttığını ifade etti.

Coğrafi işaretli ürünlerin ekonomiye de katkısının olacağını belirten Aydemir, kültürel katma değer ve istihdam oluşturma noktasında da bölge insanına çeşitli imkanlar sunacağını söyledi.

Balıkesir Pullusu, genellikle dönemin kumaşları olan atlas, pamuk, saten, ipekli şantuk gibi kumaşların üzerine kendine özgü pembe renginin yanında turkuaz, koyu zeytin yeşili, krem gibi farklı renklerde kumaşların üzerine, pamuk ipliği, kılaptan, pul ve tırtıl gibi malzemelerle yapılan, bir işleme türü.

Geçmişte çoğunlukla kadın zanaatkarlar tarafından yapılan Balıkesir Pullusu, özellikle düğün, kına gecesi ve özel günler için kullanılmıştılar. Günümüzde giyim eşyası ve aksesuarı başta olmak üzere ev dekorasyonu, çeyizlik ve turistik eşyalar için de bu işleme türü uygulanıyor.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu