GündemDünyadan Haberlerİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Balıkesir Sındırgı’da Vergisini Yay Yaparak Ödeyen Beyliğin Asaleti Yağcıbedir Halısını Uçurdu

Balıkesir Sındırgı’da Vergisini Yay Yaparak Ödeyen Beyliğin Asaleti Yağcıbedir Halısını Uçurdu

 

Balıkesir Sındırgı İlçesi’nde 22’ncisini düzenlenen ‘Yağcıbedir Uçan Halı Şenliği’ başladı. Doğal ürünleri ile öne çıkan Sındırgı ilçesinin; dünyaca ünlü Yağcı bedir halısı ise bu sene; “Uçan halı gerçek olsa Yağcıbedir olurdu” temasıyla işlendi.

 

Ucan Hali 3

 

DOĞAL ÜRÜNLER STANTLARDA HİKAYELEŞTİRİLEREK ANLATILIYOR

Yağcıbedir Uçan Halı şenliği 4 gün boyunca açık olacak. Yöresel değerler, stantlarda yerini aldı ve anlamları ile hikayelendirilerek halka sunuldu. İlçenin AK Partili Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ,”Sındırgı’nın düğünü başladı. Harmanda hasat var. ilçe dışından gelen insanlarla beraber “Yağcıbedir Halısı İlmek İlmek nakşedilerek anlatılıyor.”dedi.

YAĞCIBEDİR COĞRAFİ İŞARETİYLE SAHNENİN YILDIZI

Coğrafi işaretli Yağcıbedir Halısı bu sene uçuyor. Şenlikle el becerileri birkez daha öne çıktı. Düzenlenen yarışmalarla halıların uçtuğu izlenimi verilen el becerileri herkesi hayran bıraktı. Her bir desenin insan yaşamında bir anı anlattığını ifade eden AK Partili Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “ilçede koca don dediğimiz donlar bugün Yağcı bedir desenleri ile moda inşa ettiklerini söyledi. İlçede kadınlara ekonomik fırsat sunulan hizmetlere değindi.

 

Ucan Hali 2

 

YAYCIBEY’DEN YAVAŞ YAVAŞ YAĞCIBEDİR’E GİDEN BAŞARI

İbrahim Ethem Akıncı, Makbule Efelerin kurtuluş mücadelesindeki kahramanlıklarını anlatan Başkan Ekrem Yavaş, “Bugün kahramanlığın, sevincin, hasretin, bereketin, dürüstlüğün, beyliğin, insanlığın, ilmek ilmek işlendiği ve o dönem devlete, vergisini yay yaparak ödeyen beyliğin adı yaycıbeyden gelen yağcıbedir halısının önemine dikkat çekti. Açılışı gerçekleşen şenliğin ilk gününde Sındırgı’da aynı zamanda Kocakonak’ta emtia panayırı eğlenceli ve renkli görüntülere sahne oldu.

SOSYETE BU ÜRÜNLERİ BULAMAZ!

Bir bebek doğduğunda verilen emek var diyen Başkan Yavaş, halının yaşamın bir özeti olduğunu belirtti. ‘Hayatı anlamlı kılmak için yıllardan buyana bu halıları dokuyan insanlarımız var’dedi. Başkan Yavaş, “50-100 TL’ye ilçemizde don dediğimiz kıyafetler var. Bugün kadınlarımız yağcıbedir deseninin olduğu kıyafetleri ,20 bin 30 bin liraya dikiyor. Ürünler Sındırgı’ya has. Burada yetişen ürünler doğallığın içinde bereketlenip lezzet kazanan ürünler. Doğal sebze ve meyveler doğal ortamda kurutulurak bölgede ekonomiye ve lezzete dönüyor. Marketlerde satılmaz bu ürünleri sosyete bulamaz” dedi.HABER: SEMRA AMAN AKYÜREK

 

303214904 10160290454225209 113100140612727160 N

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu