Balıkesir Süt Üreticileri Birliği Üreticiler İçin Atılan Adımları Açıkladı

Balıkesir Süt Üreticileri Birliği Üreticiler İçin Atılan Adımları Açıkladı
Balıkesir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek Balıkesirli süt üreticileri ve üreticilerle çalışan sanayicilerin davet edildiği bir toplantı düzenledi.
TOPLANTI DÜZENLENDİ
Balıkesir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek Balıkesirli süt üreticileri ve üreticilerle çalışan sanayicilerin davet edildiği bir toplantı düzenledi. Cihat Şimşek başkanlığında yapılan toplantıda yeni yılın ilk ayında yıl içerisinde uygulanacak olan çiğ süt fiyatları, süt üreticilerinin durumu ve yaşanılan sıkıntılar gibi çeşitli başlıklarda değerlendirmeler yapıldı. Süt üreticilerinin yaşadıkları sıkıntılara yönelik planlamaların yapıldığı toplantıda konuşan Balıkesir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek öncelikle katılımcıların yeni yıllarını kutlayarak 2021’in süt üreticileri için kazançlı bir yıl olmasını dilediğini ifade etti.
2020 BAŞLADIĞI GİBİ GİTMEDİ
Cihat Şimşek 2020 yılının süt üreticileri için kötü başlamadığını ilk defa süt yem paritesinin 1,5’e yakın oranda gerçekleştiğini belirtti. 2020 yılının devam eden günlerinde kur artışlarına bağlı gösterildiğini vurguladığı yem fiyatlarında faiş artışlar görüldüğünü dile getiren Şimşek artan fiyatların pariteyi 1’e 1 noktasına kadar gelmesini sağladığını dile getirdi. Balıkesir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek süt üreticilerinin katılımı ile yapılan toplantı sonrası yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“AÇIKLANAN FİYAT İLE ÜRETİCİNİN UMUTLARI KIRILDI”
“Gıda Komitesi’nin belirlediği Ulusal Süt Konseyi’nin duyurduğu her şey dahil edilmiş soğutulmuş çiğ süt referans fiyatı 2.80 TL/LT olarak açıklanınca üreticinin umutları bir daha kırılmıştır. Yem fiyatları başta olmak üzere, üreticimizin kullanmış olduğu ürünlere en az yüzde 50 oranında zam gelmesine karşılık Gıda Komitesi’nin üreticiye reva gördüğü süt artışı yüzde 22’dir. Yani yüzde 30 oranında sermayenin anasından tüketmemizi istemek, üreticinin göz göre göre batmasını talep etmek gibi bir durum ortaya koymuşlardır. Bu durum Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleme kalemiyle kapatılmaya çalışılsa da yeterli olmamıştır. Bu sektörün masa başında hesaplayanlarının olduğu gibi (Gıda Komitesi) diğer tarafta arz-talep dengesiyle reel piyasa gerçekleri de vardır.
“FARKLI İLLERDE FİYATLAR FARKLILIK GÖSTEREBİLİR”
Başta bir üretici ve Birlik başkanı olarak bu durumu süt sanayicileri ile bir araya gelerek görüşülmesi için çalışmaları başlattım. Tabi bu arada değişik 1-2 ilde referans fiyat üzerine ilave fiyatlar konuşuluyor ve anlaşmalar olduğunu takip ediyorduk. Bazı illerde dönem dönem hatta çoğu zaman münferiden fiyat farklılıkları olur. Bunun sebebi ilin üretim miktarının düşük olması, sütün bölgede bulunan sanayicilere yetmemesi, sanayicilerinde küçük ve orta ölçekli olmalarından dolayı bir başka ilden veya bölgeden alım maliyeti oradaki yerel sanayiciye daha yüksek geleceğinden dolayı bölgesindeki sütü de kaptırmamak adına fark vermesidir. Ancak bu münferiden yapılan antlaşmalar ülke geneline hiç bir zaman emsal olmaz ve olmamıştırda.
BALIKESİR’DE ALINAN KARAR ÜLKEYİ ETKİLER
Balıkesir İlimiz hali hazırda ülke genelinde en çok süt üretimi yapan 3. sıradaki ilimizdir. Süt sanayicisi en çok olan illerden biridir. Balıkesir’den süt alan sanayicilerimizin çoğunluğu ulusal firmalar olduğundan buradan yapılacak bir çalışmanın ülke geneline yayılacağını bildiğimiz için şahsımın başkanlığında illimizde bulunan süt birliği başkanlarımız ile tüm sanayicilerimizi toplantıya davet ederek bir araya geldik.
“ÜRETİCİNİN TEPKİSİNİ DİLE GETİRDİK”
Deklare edilen fiyatın içinde soğutma ve toplama primlerinin de bulunduğundan üreticilerimizin fiyat politikasına tepkili olduğunu dile getirdik. 2016’dan bu yana açıklanan refarans fiyat ile üreticiye ödenen fiyat arasında kaybolan bir rakam vardır. Bu rakamı sütlerin toplanmasına karşılık köylerde bulunan kooperatifler ve süt toplayıcıları almaktadır. Lakin kendilerine sorulduğunda birliklerin kestiğini söylemektedirler. Bu ve bunun gibi haksız söylemlerin önüne geçilmesi gerektiğini sanayicilerimize anlattık. Karşılıklı istişareler sonucunda refarans fiyatının üreticinin aylık brüt rakamı olmasına, kooperatif ve süt toplayıcılarının aldığı paraların açıklanan referans fiyatın içinden kesilmemesi adına referans fiyata ilave 0.20TL/LT verilmesi karşılığında süt saniyicelerimiz ile mutabık kaldık.
“BİRLİK OLARAK ÜRETİCİMİZİ BEKLİYORUZ ”
Süt sanayicilerimizin bu olumlu yaklaşımına Şahsım, Birliğim ve tüm üreticilerimiz adına teşekkür ediyorum. Balıkesir’de anlaşılan fiyatın şu anda tüm Türkiye genelinde olması biz Balıkesir Birlik başkanlarını ziyadesiyle memnun ettiğini dile getirmek istiyorum. 2021 yılından öncelikle sağlık ve huzur diliyorum. Üreticilerimizin kârlılığını artırabilmesi için verimliliklerini artırmaları gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bu çalışmalar için gerekli olan maliyet çalışması, rasyon çalışması, ekipman artırımı için gerekli proje çalışması ve soğutma primlerinden kendilerine alabilmeleri için süt soğutma tankı temini gibi konularda Balıkesir Süt Üreticileri Biriliği olarak hazırız ve üreticilerimizi bekliyoruz. Böylelikle başta tüm süt üreticilerimize , çiftçilerimize ve tüm insanlığa sağlık , huzur , barış ve hayırlı bol bereketli kazançlar getirmesini diliyor yeni yılınızı kutluyorum.